Güncel

10 Ekim Gar Katliamında kaybedilenler 50. ayında anıldı

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin yakınları 50. ay anması için bir araya geldi.

10 Aralık 2019 Saat: 19:28
10 Ekim Gar Katliamında kaybedilenler 50. ayında anıldı
10 Ekim Gar Katliamında kaybedilenler 50. ayında anıldı

10 Ekim Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Eğer yaşam hakkını korumayan bir ülkede yaşıyorsanız Dünya İnsan Hakları Haftası sıradan bir süreç olmaktan öteye gidemiyor.” dedi.

IŞİD’lilerin saldırısı sonucu, 10 Ekim 2015’te yaşamını yitiren 103 yurttaş için Ankara Garı önünde anma yapıldı.

50. Hafta anmasına yaşamını yitirenlerin yakınları katılırken, gar meydanına 103 yurttaşın fotoğrafları serildi.

PİRHA'nın katliamın yaşandığı yaşandığı saat olan 10:04’te saygı duruşunda bulunan aileler, ardından “10 Ekim’i unutma, unutturma.” sloganı attı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, yaptığı konuşmada Dünya İnsan Hakları Haftasına atıfta bulunarak “Her insan hakları haftasında bedel ödeyenler olarak buruk bir şekilde bu süreçleri takip ediyoruz” diyerek şunları aktardı:

“50 aydır buradayız. Bizi buraya getiren acı, mücadele halen çok yeni. Aradan geçen aylara, günlere rağmen her koşulda; soğukta, sıcakta burada olmaya devam ediyoruz. Hala içleri yanan insanlar olarak… Bugün burada hava koşullarına rağmen anma yapıyoruz. Tam da dünya İnsan Hakları Günü’nde buradayız. Ne mutlu ki biz, ölümleri değil yaşamları savunanlar olarak bugün burada anma ile birlikte Dünya İnsan Hakları Günü’nü de yadetmiş oluyoruz. Dünyada pek çok kıyımın dillerinden, ırklarından dolayı ötekileştirilen insanların toplu halde katledilmelerinden sonra Dünya İnsan Hakları Haftası bahşedilmiş ve yaşam hakkının bütün haklardan daha değerli olduğunu düşündükten sonra kutlanmaya değer bir hafta olarak görülmüş.

Biz her insan hakları gününde bedel ödeyenler olarak buruk bir şekilde bu süreçleri takip ediyoruz. Eğer yaşam hakkını korumayan bir ülkede yaşıyorsanız Dünya İnsan Hakları Günü sıradan bir gün olmaktan öteye gidemiyor. Bu ülkede yaşam hakkı için verdiğimiz mücadelenin çok büyük bir kıymeti var ve biz gerçek adaleti talep etmeye devam edeceğiz.”

‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇ’ YARGILAMASI

Mehtap Sakinci Coşgun, konuşmasında devam eden mahkeme sürecine de değinerek önemli yol katettiklerini söyledi ve şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa ‘insanlığa karşı suç’ tartışmasıyla bir sanık artık mahkeme önünde. Devlete, mahkemeye, bize hesap vermek zorunda. Çünkü ilk defa 10 Ekim Ankara Garı Katliamı özelinde insanlığa karşı suçu tartışıyoruz. Gerideki 18 tutuklunun da aynı şekilde insanlığa karşı suç tartışmasıyla bu sürece dahil edilmelerini sağlayacağız.

Gelinen aşamada dava bizim için sıfırdan başlamış bir hale geldi. Bu bizi daha çok umutlandırmalı. Bizler kazanımlarla dolu 50 ayı geride bırakmış olacağız. Burada her ay olmanın önemi büyük. Bu süreci dayanışma ile örüyoruz.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız