Güncel

24 yıl önce 1 nisan’da kaybedilen sosyalist : Talat Türkoğlu

Sosyalist kimliğiyle bilinen Talat Türkoğlu, annesini ziyaret etmek üzere gittiği Edirne 'den 1 Nisan 1996 tarihinde İstanbul’a doğru yola çıktı. Ancak, takipteki Türkoğlu’ndan bir daha haber alınamadı.

2 Nisan 2020 Saat: 00:26
24 yıl önce 1 nisan’da kaybedilen sosyalist : Talat Türkoğlu
24 yıl önce 1 nisan’da kaybedilen sosyalist : Talat Türkoğlu

İSTANBUL

Türker Demirci


Sosyalist kimliğiyle bilinen ve  İstanbul Avcılar’da yaşayan 45 yaşındaki Türkoğlu,annesini ziyaret etmek üzere 29 Mart 1996 tarihinde otobüsle İstanbul’dan Edirne’ye  yola çıktı.Polis takibinde olan Türkoğlu’nun bu durumu kardeşlerine iletti. 1 Nisan 1996 tarihinde İstanbul’a doğru yola çıkan Türkoğlu’ndan bir daha haber alınamadı.

Avukatları, ailesi ve görgü tanıklarının anlatımına göre gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun kaybedilme öyküsü şöyle gelişti.

Sosyalist bir kimliğe sahip olduğu için Talat Türkoülu, 4 kez gözaltına alındığını, yoğun işkence gördüğü ve yıllarca cezaevinde kaldı. Annesini ziyaret etmek üzere 29 Mart 1996 tarihinde otobüsle İstanbul’dan Edirne’ye gittiğinde polis takibinde olan Türkoğlu’nun bu durumu kardeşlerine aktardı.1 Nisan 1996 tarihinde İstanbul’a doğru yola çıkan Türkoğlu’ndan bir daha haber alınamadığına dikkat çekti.  

Oğullarında haber almayan Türkoğlu Ailesi, İnsan Hakları Derneği  (İHD) ve Af Örgütü beraberinde  53. Hükümetin tüm ilgili kurumlarına başvurdu ancak tüm girişimlerin sonuçsuz kaldı. Yine olayın  Meclise taşınmasına ve soru önerge verilmesine rağmen resmi makamlar Talat Türkoğlu’nun gözaltına alınmadığını ve nerede olduğunun bilinmediğini iddia etti.

“AÇIK, CİNAYETi  İTİRAF ETTİ”

1997 yılında “Talat Türkoğlu’nun eşkâl, kullandığı saat, giysi, ayakkabı, cüzdan bilgilerini ayrıntıları ile veren JİTEM mensubu Kasım Açık cinayeti itiraf etti. Açık, Talat Türkoğlu’nun Edirne yakınlarında bulunan Çadırkent’te polisler, askerler ve itirafçılardan oluşan bir ekip tarafından sorgulandığını itiraf etti. Talat Türkoğlu’nun işkence ile öldürülerek cesedinin Meriç Nehri’ne atıldığını söyledi. Olay yerinin krokisini çizdi. Olaya katılanların isimlerini verdi. Tüm bunları detaylı bir biçimde yazılı ve imzalı olarak beyan etti. Kasım Açık’ın ifadesi üzerine Türkoğlu Ailesinin ek bir soruşturma yapılması için savcılığa yaptığı başvuruda etkin soruşturma yürütülmeyerek kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Yapılan tüm başvurularda iç hukuktan sonuç alınamadı.

Dava 1 Kasım 1998 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı. AİHM’in 17 Mart 2005 tarihli kararı ile Talat Türkoğlu’nun kaybolmasına ilişkin şartlara yönelik yeterli ve etkili bir soruşturma yapmadığından ötürü Türkiye yetkililerini mahkûm etti.

14 HÜKÜMET DEĞİŞTİ ANCAK ADALET HİÇ GELMEDİ

Cumartesi Anneleri: Talat Türkoğlu'na ne yaptınız?-VİDEO | Pir ...

Avukat Gülizar Tüncer: "Talat Türkoğlu davasının ve tüm kayıpların peşini asla bırakmayacağız"


AİHM’in Türkiye’yi mahkûm etmesinin ardından avukat Gülizar Tuncer, Edirne Savcılığı’na dilekçe ile başvurarak soruşturmanın derinleştirilerek sürdürülmesi talebinde bulundu. 14 Nisan 2016 tarihinde Edirne Savcılığı, zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle, kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi. Bu karar üzerine Edirne Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz başvurusu yapıldıysa da, 26 Temmuz 2016 tarihinde yapılan itiraz reddedildi. Aile adına davayı takip eden İHD avukatı Gülizar Tuncer, 18 Ağustos 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Talat Türkoğlu’nun gözaltında kaybedilmesinden bu yana 14 hükümet değişti ancak adalet hiç gelmedi.

Talat Türkoğlu'nun ailesi, Cumartesi Anneleri, İnsan hakları savunucuları ve avukatları gözaltında kaybedilenler yargı önüne çıkarılana kadar mücadeleye devam etmeye kararlı. Tıpkı diğer  tüm gözaltında kaybedilenler için, Nurettin Yedigöl, Cemil Kırbayır, Hasan Ocak, Hayrettin Eren, Fehmi Tosun olduğu gibi...

Talat Türkoğlu yıllarca ceaevinde kalmıştı

Cumartesi Annelerinden ve Talat Türkoğlu’nun kardeşi Münübe Türkoğlu Yeprem’in mesajı ise, hem anlam yüklü hem de Türkoğlu’nun geride ne kadar güçlü bir miras bıraktığını anlatır gibi…

Kendin gibi yaşadın

Kendin gibi direndin

Kendin gibi değerli bir miras bıraktın.

Mücadele azmin, bağlılığın, emeğin ve öğrettiklerinle

Doğrularının arkasından arkasındaki kararlı duruşunla

Sağlam karekterin ve devrimci kişiliğinle

Ve son kez yüzünde görduğüm gülüşünle aklımdasın yoldaş.

Ve daima kalbimizdesin…

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız