Güncel

3.Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu

Çok sayıda Yazar, sanatçı, müzisyen ve akademisyenler tarafından yapılan çağrı ile inşaat işçileri Sendikalarının da katılımıyla 3.Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu.

9 Ekim 2018 Saat: 12:03
3.Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu
3.Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu

Ülkemizdeki çok sayıda Yazar, sanatçı, müzisyen ve akademisyenler tarafından yapılan çağrı ile İnşaat İşçileri Sendikası ve Devrimci Yapı-İş Sendikası'nın da katılımıyla  3.Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu. 

İlk toplantısını gerçekleştiren platforma, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve kişilerden destek geldi.Desteğin giderek artması bekleniyor.

“Adaletsizliğe zulme karşı dayanışma inşaat işçileri köle değildir” pankartının asıldığı toplantıya, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Ali Kenanoğlu, İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık’ın yanı sıra birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Beyza Üstün'ün yaptığı ve sendika temsicilerinin bilgilendirme açıklamalarının ardından işçilerin avukatlarından Ahmet Baran Çelik, süreci en başından bu yana takip ettiklerini belirtti. Hukuki sürecin skandal bir süreç olduğunu vurgulayan Çelik, şunları söyledi:3. Havalimanı protestoları 14 Eylül’de başladı. Ve gecesinde odalara baskın yaparak çok kişiyi gözaltına aldılar. On binlerin yaptığı direniş onları korkuttuğu için gözaltı ve işkenceler oldu. O gün bütün gün Arnavutköy karakolunda olmamıza rağmen ne bizi ne de milletvekillerini içeri almadılar. Ama içeri girme yetkisi olan avukatlar ve vekiller içeri alınmazken işverenler çok rahat bir şekilde içeri giriyordu. İşçiler 4 günün sonunda adliyeye sevk olana kadar içeri giremedik. Avukatsız ifadeleri alındı.

3.Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu adına aypılan açıklamada platformun kuruluşu ve amacı düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Platform, tüm demokratik kurum, kuruluş ve kişileri platformda yer alamaya ve destek vermeye davet etti.

Açıklamada şöyle denildi:

3. Havalimanı’ndaki insanlık dışı barınma-beslenme-ulaşım koşullarına, yaşanan iş cinayetlerine, ücretlerin düzensiz ödenmesi ve sigorta primlerinin eksik yatırılmasına, onur kırıcı muamelelere karşı birikmiş işçi öfkesinin patlamasından sonra başlayan işçi ve sendikacı tutuklamaları devam ediyor.

Direnişin kendisi, İGA patronları ve onları denetlemekle görevli Çalışma Bakanlığı ve yetkili tüm resmi merciler hakkında bir suç duyurusu anlamını taşıyan taleplerle tarihe geçti.Yetkililer bu talepler sayesinde açığa çıkan gerçeklerle ilgili hızla işlem başlatmak yerine İGA patronlarını korumaya aldılar. Tüm kamera kayıtlarını didik didik ederek direnişte “köle değiliz” diye haykıran, tutum alan işçileri teker teker ya da gruplar halinde tutuklamaya devam ediyorlar.

Yaklaşık 600 işçiyi gözaltına alıp, aralarında dört İnşaat-İş yöneticisi ve en son 5 Ekim’de DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un da olduğu beş sendikacı ile 30 işçinin tutuklanması direnme ve örgütlenme hakkına yapılmış açık bir saldırıdır. Anayasa ihlalidir.

Bizler çeşitli sendikalar, kitle örgütleri ve demokratik kurumlar, duyarlı kişiler olarak bir araya gelerek 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nuoluşturduk. Bu platformla haksız-hukuksuz şekilde tutuklanan işçiler ve sendikacılar ile dayanışma içinde olacağımızı, 3. Havalimanı şantiyesinde çalışan arkadaşların bir isyanla deklare ettikleri taleplerinin takipçisi olacağımızı belirtiriz.

Arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması, parasız-pulsuz konuldukları cezaevindeki ihtiyaçlarının, mağdur edilen ailelerinin yaralarının sarılması için ortak bir çaba içinde olacağımızı vurgularız.

Platformumuz, işçilerin direnme hakkına saygı duyan, insani taleplerini sahiplenen, onların bu şekilde mağdur edilmeleri karşısında vicdani bir sorumluluk duyan tüm kurum ve bireylere açıktır."

3 havaalanı işçileriyle dayanışma platformu kuruldu ile ilgili görsel sonucu

Ne olmuştu?

3.Havalimanı’nda 17 işçinin iş kazasında yaralanmasının ardından yaşam hakları ve insanca çalışma koşulları için 14 Eylül’de direnişe geçen işçiler İGA yetkililerinin, jandarmanın ve polisin saldırısına uğramış, aynı günün gecesinde barınma alanlarının basılması sonucu 543’ü gözaltına alınmış, aralarında İnşaat -İş Sendikası yöneticilerinin de olduğu 24 kişi tutuklanmıştı.

Direnişe karşın şantiye alanında çalışma koşullarının düzeltilmesine dönük hiçbir somut adım atılmaması ve iş kazalarının aynı hızda devam etmesi üzerine işçiler tepkilerini göstermeye devam etmiş, 25 Eylül’de şiddetli yağmura karşın servislerin gelmemesini protesto eden işçilerden 4’ü gözaltına alınmış, 3’ü iki gün sonra tutuklanmıştı.

Son olarak ise DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut 5 Ekim’de tutuklanmıştı..

İlk Dayanışma Çağrısına İmzalar:

Adalet Ağaoğlu                               

Ümit Kıvanç

Ali Kenanoğlu                              

Zeki Kılıçaslan

Arzu Başaran                              

Zeynep Tanbay

Aydın Engin

Ayşe Erzan

Ayşe Hür 

Ayşegül Devecioğlu

Baskın Oran

Beyza Üstün

Burhan Sönmez

Cengiz Arın

Cihangir İslam

Deniz Türkali

Dlek Dindar

Erdoğan Aydın

Eren Keskin - 

Ersin Salman

Esra Mungan

Eşber Yağmurdereli

Ferhat Kentel  

Ferhat Tunç

Gençay Gürsoy

Hacer Ansal

Halil Ergün

Hüda Kaya

İhsan Eliaçık

Leman Yurtsever

Murat Çelikkan

Murat Morova

Mustafa Paçal

Necmiye Alpay

Nesrin Nas

Nesteren Davutoğlu

Nil Mutluer 

Nazar Büyüm

Nurcan Baysal

Orhan Alkaya

Orhan Silier

Oya Baydar 

Rakel Dink

Raşit Tükel

Reha Ruhavioğlu

Rıza Türmen 

Sema Kaygusuz

Serpil Kemalbay

Şanar Yurdatapan

Tahsin Yeşildere

Tarık Ziya Ekinci

Tilbe Saran

Ufuk Uras

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız