Ekonomi

Açlık sınırı 2 bin 124 TL’ye, yoksulluk sınırı 6 bin 918 TL’ye yükseldi

TÜRK-İş, Mayıs ayı açlık ve yoksulluk verilerini açıkladı

28 Mayıs 2019 Saat: 19:34
Açlık sınırı 2 bin 124 TL’ye, yoksulluk sınırı 6 bin 918 TL’ye yükseldi
Açlık sınırı 2 bin 124 TL’ye, yoksulluk sınırı 6 bin 918 TL’ye yükseldi

TÜRK-İŞ’in Mayıs ayı açlık ve yoksulluk verilerine göre; açlık sınırı 2 bin 124, yoksulluk sınırı ise 6 bin 918 liraya yükseldi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını yayınladı. Buna göre Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun bir önceki aya göre yüzde 0.81 arttığını; dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 124 lira, yoksulluk sınırının ise 6 bin 919 lira olduğunu açıkladı. Geçen yılın Mayıs ayında açlık sınırı bin 686 lira, yoksulluk sınırı ise 5 bin 492 liraydı. Yine Nisan’da ise açlık sınırı 2 bin 107 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 863 liraydı.

Evli olmayan çalışanın yaşam maliyeti

Verilere göre evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 625 lira olarak hesaplandı. TÜRK-İŞ açıklamasında “Özellikle ücretli çalışanların ve emeklilerin, düşük gelirlilerin harcamaları içinde önemli ağırlığı olan gıda fiyatlarındaki artış hesaplanan tüketici enflasyonunun üzerinde gelişme gösteriyor. İktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin karşı karşıya kaldığı geçim şatları yerel seçimler sonrası süren seçim tartışmalarının gölgesinde kaldı” denildi.

Zorunlu harcama tutarı

TÜRK-İŞ’in verilerine göre dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarının yılın ilk beş ayı sonunda 183 lira arttı. Araştırmasının Mayıs 2019 ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) ise 2 bin 123,93 lira olarak belirlendi. Böylelikle 2 bin 020 lira seviyesinde olan asgari ücret bu rakamın gerisinde kaldı.Türk-İş hesaplamasına göre Şubat’ta 6,58 TL olan ortalama yaş sebze-meyve fiyatı Mart’ta 7,02 TL, Nisan’da 7,42 TL olarak hesaplanırken, Mayıs ayında yüzde 26 artarak 7,81 TL’ye yükseldi.

Fiyatı artan ekmeğin, aile bütçesine ağırlığı arttı

TÜRK-İŞ açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Mutfak harcamasında mevsim koşullarına bağlı olarak beklenen rahatlama kısmen sebze fiyatlarında oldu ve fakat meyve fiyatlarındaki artış bunun olumlu etkisini azalttı… Sebzede kış ürünlerinin pazardan çekilmesi ve yerini mevsim ile tarla ürünlerine bırakmasının etkisi ortalama kilogram fiyatlarında görülü. Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; geçen ay fiyatı artan ekmeğin aile bütçesindeki ağırlığı yükseldi ve fakat uzun bir süre mevcut fiyat geçerli olacağından enflasyon artışında etkisi olmayacak.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız