Güncel

Almanya’da ‘Metal Fırtına’ : 15 bin metal işçisi greve gitti, 700 bin katılım bekleniyor

Almanya'da 15 bin metal işçisi, 2003'ten bu yana ilk kez bu seviyede güçlü bir grev örgütledi.

11 Ocak 2018 Saat: 00:19
Almanya’da ‘Metal Fırtına’ : 15 bin metal işçisi greve gitti, 700 bin katılım bekleniyor
Almanya’da ‘Metal Fırtına’ : 15 bin metal işçisi greve gitti, 700 bin katılım bekleniyor

Almanya’nın en büyük sendikası ve Avrupa’nın en büyük sınai sendikası durumundaki İG Metall, ücretler ve çalışma saatleri üzerine pazartesi günü ülke genelinde 15,000 işçinin katılımıyla 80 firmanın üretimini kapsayan devasa bir grev örgütledi. Söz konusu firmalar arasında dünyanın en büyük otomobil grubu Volkswagen ve bağlı kuruluşu Porsche, tren üreticisi Bombardier ve asansör üreticisi Otis gibi önemli tekeller bulunuyor.

700,000 işçi bir arada: ‘Uyarı Grevleri’

Sendika öte yandan salı günü devam ettirilecek grevde hedef alınacak 143 firmayı da açıkladı. ‘Uyarı Grevleri’ olarak adlandırılan ve yıllık genel görüşmeler öncesinde hafta boyu sürecek grev eylemlerine toplamda 700,000 işçinin katılması bekleniyor.

İG Metall’in talepleri ücretlerde yüzde 6’lık artış, işçilerin geçici olarak haftalık 28 saat çalışabilmeyi seçebilmesi ve çocuk ya da yaşlı bakımında bulunan işçilerin çalışma sürelerinden kaynaklanan tazmin ile vardiya ücretlerinin aynı olması.

İşveren Birlikleri Federasyonu’ndan tehdit

İG Metall Berlin amiri Olivier Hoebel, başkent Berlin’de üstlerinde sendikanın imzası olan kırmızı tulumlar giymiş ve düdüklerle eylem yapan sendikalıların arasında “İşçiler sadece işçi değildir, hesaba katılması gereken kişisel hayatları, çocukları, yaşlı ebeveynleri de vardır” diyerek şartların karşılanması gerektiğini belirtirken, metal ve elektrik sanayileri işverenler sendikası Gesamtmetall (Alman Metal ve Elektrik Endüstrileri İşveren Birlikleri Federasyonu) talepleri reddettiği gibi bir de işçilerin taleplerine ulaşmak amacıyla girişeceği her türlü eylemin‘yasa dışı’olacağını iddia ederek meseleyi mahkemeye taşıyacağı tehdidinde bulundu.

18 Ocak’ta başlayacak olan görüşmeler öncesi şartlar üzerinde anlaşılamazsa, 2,3 milyon üyeli İG Metall’in yukarıda sayılanların yanı sıra Siemens ve ThyssenKrupp gibi firmalarında dahil olduğu geniş iş kümelerinde daha kapsamlı iş bırakma eylemlerini örgütlemesi olası.(Kaynak: Yolculuk gazetesi)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız