Güncel

Avukatı, Tutuklu Zeynep Yıldırım hakkında konuştu.....

Bir yıldan uzun bir süredir tutuklu bulunan PSAKD Sarıyer Şube Başkanı Zeynep Yıldırım’ın iddianamesi hala hazır değil.

5 Kasım 2019 Saat: 10:59
Avukatı, Tutuklu Zeynep Yıldırım hakkında konuştu.....
Avukatı, Tutuklu Zeynep Yıldırım hakkında konuştu.....

PİRHA'ya konuşan Yıldırım’ın avukatı Yaprak Türkmen, dosyaya sundukları dilekçelere ve savcıyla görüşme taleplerine hiçbir cevap alamadıklarını söyledi. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sarıyer Şube Başkanı Zeynep Yıldırım, 26 Temmuz 2018’den bu yana tutuklu. Hala iddianamesi hazırlanmayan Yıldırım, Silivri Cezaevi’nden Gebze Cezaevi’ne sürgün edilmişti.

Bu arada, Yıldırım’ın annesi Kezban Bektaş ise bir yıldan uzun bir süredir cemevindeki oturma eylemini sürdürüyor.

Yıldırım’ın görüşçüsü PSAKD Sultangazi Şubesi Gazi Şehitleri Cemevi Başkanı Göksel Fidan, sürgünün ardından Yıldırım’a verilen iletişim yasağının şimdi de görüş yasağına çevrildiği bilgisini aktardı.

Yıldırım’ın dosyasında gizlilik kararı olduğu için dosyayla ilgili herhangi bir bilgi alamadıklarını söyleyen avukatı Yaprak Türkmen, dosyayla ilgili sundukları dilekçelere ve savcıyla görüşme taleplerine hiçbir cevap alamadıklarını ifade etti.

“GİZLİ TANIK İFADELERİYLE TUTUKLANANLARIN ÇOĞU SERBEST”    

Yıldırım’ın itirafçı ve gizli tanık ifadeleriyle tutuklandığını belirten Türkmen, “İtirafçı ve gizli tanık ifadeleriyle 100-200 kişi alındı tutuklandı. Onların yargılamalarında gelinen aşamada neredeyse tamamı tahliye edilmiş durumda. Hal böyleyken bu tanıkların ifadesi üzerine yapılan yargılamalarda sanıkların tahliyesine karar verilmişken Zeynep Yıldırım’ın hala aynı kişilerin ifadesiyle tutulması durumu mesnetsiz kılıyor. Hukuksuz olduğu buradan da çok aşikar” diye konuştu.

“TUTUKLULARIN HAKLARI YOK SAYILIYOR”

Yıldırım’ın cezaevinde uğradığı hak ihlallerine değinen Türkmen, şunları kaydetti:

“Mağduriyet tutuklanmayla başlıyor, diğer mağduriyet de hapishane tarafı. Tutukluların hapishanelerde zaman içerisinde kazanmış oldukları aile ile görüşme, haftada bir telefonla arama, mektup hakları var. Ancak birçok şey bahane edilerek hapishane idaresi tarafından bu haklar yok sayılıyor, engelleniyor. Bunun sonucunda da bir mağduriyet yaşanıyor. Bir hak verilmediği zaman tutsak orada direnç gösteriyor. O dirence karşılık yeni bir hak gaspı uygulanıyor. Örneğin iletişim yasağıyla dışarıyla iletişimi kesiliyor. Dertlerini anlatamıyorlar açıkçası. Biz avukat olarak gidip görüşebiliyoruz. Zeynep Yıldırım’ın kendisi aynı zamanda infaz hakimliğine başvurularını yapıyor. Oradan çıkacak kararı da ağır ceza mahkemesine götürüyor itiraz ediyor. Sonuç olarak derdini anlatmaya çalışırken o iletişim cezası uygulanmış oluyor. Çok da farklı bir karar çıkmıyor, hapishane idaresinin verdiği karar yönünde bir kararla karşı karşıya kalıyor.”

“TUTUKLU LEHİNE BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Yeni düzenlenen yargı paketinde tutukluluk süresinin kısalmasının Zeynep Yıldırım’ın bir işine yaramayacağını ifade eden Türkmen, “‘Tutukluluk sürelerini azaltıyoruz’ dediler. Rakamsal olarak azaltıldı evet. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde uzatmayla birlikte 3 yılken 2 yıla indirildi. Ancak pratik yaşamda onun bir karşılığı yok. Kişinin yaşamına yansımıyor. Zaten tutuklu olan kişinin 3 yıl dosyası tamamlanmadan cezaevinde tutulması zaten uzun bir süre. 2 yıl da uzun bir süre. Normal şartlarda birkaç ay içerisinde inceleme yapılıp tamamlanabilir dosyalar. Normalde tutukluluk süresi azami 3 yılken soruşturma aşamasında bir senenin sonunda tamamlanıyordu. Ama şimdi ‘yargı paketi yapıyoruz süreyi kısalttık’ dediler 2 yıl oldu. Öyle olunca savcıların eli rahatlamış oldu açıkçası. Şimdi o zaman bir buçuk senedir Zeynep Yıldırım tutuklu. 2 yıl olan azami süreyi mi bekleyeceğiz bu da hukuksuz. Tutuklu lehine gelen bir değişiklik yok açıkçası” diye konuştu.

AİHM ‘HAK İHLALİ’ DEMİŞTİ AMA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) geçtiğimiz Eylül ayında tutuklunun ailesinden uzak bir cezaevine nakledilmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi. Yıllardır tutukluların ailelerinden uzak yerlerdeki cezaevlerine sürgün edildiğini belirten Türkmen, “Yıllardır biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Diyoruz ki ‘uzağa gidince aile ziyarete gidemiyor, kişinin dışarıdaki yaşantısıyla tamamen bağı koparılıyor.’ Öyle de tecrit ediliyor aslında. AİHM kararı var ancak hala tutsaklar ailelerinden uzakta farklı illerde tutuklular. Pek değişen bir şey yok. Hala devam ediyor tecritleri” dedi.

“ZEYNEP YILDIRIM’IN TAHLİYE EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Zeynep Yıldırım’ın yıllardır Armutlu’da ailesiyle birlikte yaşadığını ve inançlarını, kültürel değerlerini yaşatmak için mücadele verdiğini hatırlatan Türkmen, “Ne yaptıkları belli, verdikleri mücadele belli. Bir şekilde iktidarın hedefi haline geliyor. İstiyorlar ki bana karşı farklı bir ses çıkmasın. Herkes benim istediğim gibi yaşasın. Benim istediğim inançta yaşasın düşüncesiyle yaklaşıyor mevcut iktidar. Öyle olunca belirli dönemlerde kendine muhalif insanlara karşı bir saldırıya geçiyor. Zeynep Yıldırım da bu saldırı sonucunda tutuklandı. Tahliye olacağına inanıyoruz nihayetinde. Bu saldırılar da devam edecek. Buna karşı insanlar kendi hakkını savunmaya devam edecek. Zeynep Yıldırım’ın da bir an önce tahliye olmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız