Güncel

Barış Akademisyenleri "Gasp edilen haklarımızı alana dek mücadelemiz sürecek!"

Barış Akademisyenleri İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Kocaeli ve Antalya’da eşzamanlı basın açıklamaları düzenledi.

3 Aralık 2019 Saat: 18:59
Barış Akademisyenleri "Gasp edilen haklarımızı alana dek mücadelemiz sürecek!"
Barış Akademisyenleri "Gasp edilen haklarımızı alana dek mücadelemiz sürecek!"

Barış Akademisyenleri İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Kocaeli ve Antalya’da eşzamanlı basın açıklamaları düzenledi. Akademisyenler düzenledikleri basın açıklamalarıyla “Gasp edilen haklarımız için diğer kamu emekçileriyle birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

“Barış talebimizin arkasındayız. Barış sözümüzü çoğaltacağız” denilen açıklamalarda, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının ardından 522 imzacı akademisyenin beraat ettiği de hatırlatılarak, “Biz Barış Akademisyenleri ve kamu görevinden men edilmiş eğitim ve bilim emekçileriyiz; İşimizi, gasp edilen haklarımızı talep etmek için burada, bir aradayız” ifadeleri kullanıldı.

"Pek çok KHK’li, Barış Akademisyeni Dr. Mehmet Fatih Tıraş gibi hayatına son verdi"

Seçme ve seçilme haklarının dahi ellerinden alındığını, cezalara çarptırılıp cezaevlerine gönderildiklerini belirten akademisyenler açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Cezalara çarptırıldık, hapis yattık. Seyahat özgürlüğümüzden, adil yargılanma hakkımızdan, sosyal güvencelerimizden yoksun bırakıldık. KHK’li olan arkadaşlarımızın velayet hakkı, seçilme ve hatta seçme hakkı dahi tartışmaya açıldı. “Tazminatlarımız verilmedi. Miras hakkı elinden alınanlar bile oldu. Pek çok KHK’li, Barış Akademisyeni Dr. Mehmet Fatih Tıraş gibi hayatına son verdi.

Bize adres olarak OHAL icadı bir komisyon gösteriliyor. Oysa bu kurum sorunları çözmüyor, aksine çoğaltıyor. İşleyişi ve kararları tartışmalı. Adaleti geciktiriyor. Hala değerlendirilmeyi bekleyen 33 bin dosya var. 406 Barış Akademisyeninin ve KESK üyesi 1500 kamu emekçisinin dosyası da bekleyenler arasında.

"Sorunlarımız acil demokratik çözümler  gerektiriyor”

Anayasa Mahkemesi’nin 26 Temmuz 2019’da barış talebinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesine rağmen hala beraat etmeyen akademisyenlerin varlığının altının çizildiği açıklamada, “Ancak henüz beraat etmeyen Barış Akademisyenleri de var. Evet, şu sıralar beraat kararları alıyoruz ancak hala gasp edilmiş haklarımızı geri alabilmiş değiliz. Ne üniversitelerimize dönebildik, ne de pasaportlarımızı geri alabildik.Sorunlarımız acil demokratik çözümler  gerektiriyor” denildi.

Akademisyenler taleplerini şöyle sıraladı:

  • “Bu suça ortak olmayacağız!” bildirisinin imzacısı olup KHK ile ihraç edilen, sözleşmesi yenilenmeyen, sözleşmesi feshedilen, istifa etmek ya da emekliye ayrılmak zorunda kalan tüm imzacılar, talepleri halinde ihraç edildikleri kurumlardaki görevlerine geri dönebilmelidir. Dönülecek üniversite hakkındaki kısıtlamalar ise başlı başına bir başka insan hakkı ihlalidir.
  • Araştırma görevlisiyken ihraç edilenlerin güvenceli bir kadroda işe dönüşü sağlanmalıdır. Öğrenimini sürdürenler öğrenim gördükleri kurumlarda görevlendirilmeli, doktorasını bitirenler doktor öğretim görevlisi olarak atanmalıdır. Doçentlik ve profesörlük koşullarını yerine getirdiği halde kadro ataması askıya alınan Barış Akademisyenleri hak kazandıkları kadrolarıyla göreve dönmelidir.
  • İşe alımda güvenlik ve arşiv soruşturması şartı, Anayasa’nın 20. Maddesinde güvence altına alınan “özel hayata saygı” hakkına müdahaledir. 29 Kasım 2019 tarihli Anayasa Mahkemesi kararı da buna işaret etmiştir. Buna derhal son verilmelidir.
  • KHK’larla ihraç edilen barış akademisyenlerinin ve kamu emekçilerinin yurttaşlık haklarına yapılan tüm saldırılar ortadan kaldırılmalıdır. Pasaportları derhal geri verilmeli, bütün hak kayıpları tazmin edilmelidir.
  • Hukuk devleti olmanın gereği yerine getirilmeli, OHAL KHK’ları kaldırılmalı, OHAL Komisyonu lağvedilmelidir. Taraf olunan uluslararası antlaşmalara ve hukuk kurallarına uyularak toplumsal barışın önü açılmalıdır.

Resim

Resim

Resim

Resim

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız