Güncel

"Basın Kartları Komisyonu Cumhurbaşkanı ve iktidar medyasının kontrolünden çıkartılmalı"

2019 yılında iptal edilen 700 basın kartından sonra dün de Evrensel gazetesi çalışanı gazetecilerin basın kartları iptal edilmesine yönelik tepkiler devam ederken, İHD İstanbul Şubesi muhalif basına baskılara son verilmesini istedi.

24 Ocak 2020 Saat: 19:56
"Basın Kartları Komisyonu Cumhurbaşkanı ve iktidar medyasının kontrolünden çıkartılmalı"
"Basın Kartları Komisyonu Cumhurbaşkanı ve iktidar medyasının kontrolünden çıkartılmalı"

NECDET ÖZSAYGIN

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından yapılan çağrıda şöyle denildi.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; 2019 yılında iptal edilen 700 basın kartından sonra dün de Evrensel gazetesi çalışanı gazetecilerin basın kartları iptal edildi. Genel bir söylemle; demokrasinin olmazsa olmazı, halkın gerçekleri bilme hakkının en önemli aracı durumundaki basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik bu saldırının derhal durdurulması ve iptal kararları kaldırılarak sarı basın kartlarının gazetecilere zaman geçirmeksizin verilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz. 

Başkanlık sistemine geçişle birlikte Cumhurbaşkanlığına bağlanan Basın Kartları Komisyonu, muhalif gazetecilerin basın kartlarını iptal ederek ya da sürelerini uzatmayarak;  gazetecilerin yıpranma hakları ve sosyal haklarını ortadan kaldırmaya ve çalışma alanlarını kısıtlamaya devam ediyor. 

Kartları son iptal edilenler arasında;  daha önce sürekli basın kartı sahibi olanlar, Türkiye Gazeteciler Sendikası yöneticileri, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni,  Yazı İşleri Müdürü ve çeşitli departmanlarda görev yapan 14 gazete çalışanının da olması da, kartların hukuki dayanaktan yoksun değerlendirmeler neticesinde iptal edildiği savını desteklemektedir. 

İnsan hakları savunucuları olarak Evrensel gazetesi çalışanı gazeteciler de dâhil, baskıya maruz bırakılan gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz. 

Yetkililere sesleniyoruz; Üzerlerinde kurulan ağır baskı nedeni ile medya ve basın organlarının büyük bölümü iktidara bağımlı hale getirtilmiş olmasına rağmen, hala, bağımsızlığını, özgürlüğünü koruyan basın organları ve gazetecilerin olmasını hazmedemeyen bu tutuma derhal son verilmeli, Basın Kartları Komisyonu Cumhurbaşkanı ve iktidar medyasının kontrolünden çıkartılmalı, bağımsız hale getirilmelidir. 

Sarı Basın Kartlarını gazetecilere geri verin!"

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız