Güncel

Basın özgürlüğü raporu: 12 Eylül'den bu güne tutuklu gazeteci sayısı 4 kattan fazla arttı

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, 12 Eylül darbesinin 39. yıldönümünde ağustos ve eylül ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı.

14 Eylül 2019 Saat: 00:38
Basın özgürlüğü raporu: 12 Eylül'den bu güne tutuklu gazeteci sayısı 4 kattan fazla arttı
Basın özgürlüğü raporu: 12 Eylül'den bu güne tutuklu gazeteci sayısı 4 kattan fazla arttı

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, 12 Eylül darbesinin 39. yıldönümünde ağustos ve eylül ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde katıldığı söyleşide raporu açıklayan Çakırözer, “12 Eylül darbesinde gazeteciler hakkında yaklaşık 4 bin yıl hapis cezası istendi. 31 gazeteci hapse atıldı. Gazetelere 300 gün yayın yasağı getirildi. Binlerce yayın yasaklandı. Tonlarca gazete, dergi, kitap yakıldı. Basın ve ifade özgürlüğü 40 yılda bir santim ilerlemedi” dedi.

''131 GAZETECİ CEZAEVİNDE''

Tutuklu gazeteci sayısının 4 kattan fazla arttığına dikkat çeken Çakırözer, “131 gazeteci cezaevinde. Son 7 yılda gözaltına alınan gazeteci sayısı en az 629. Yüzlerce gazeteci haberlerinden dolayı hukuksuzca yargılanıyor” ifadelerini kullandı. Son iki ayda 26 gazetecinin 352 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığını belirten Çakırözer, 11 gazetecinin gözaltına alındığını 4’ü hakkında yeni dava açıldığını kaydetti.

Yargıtay’ın Cumhuriyet davasıyla ilgili verdiği bozma kararını da değerlendiren Çakırözer, “Gazetecilerin çalınan hayatlarının hesabı sorulmalı. Yargıtay’ın kararı hukuksuz iddianamelerle aydınların hayatlarını mahveden savcılara; haber alma hakkını, fikir ve ifade özgürlüğünü verdikleri ağır hapis cezaları ile hiçe sayın hâkimlere ders olmalı” dedi. Gazetemiz çalışanı Emre İper’in cezasının onanmasının basın ve ifade özgürlüğü alanında verilecek mücadelenin de hız kesmeden devam etmesi gerektiğinin göstergesi olduğu belirten Çakırözer, “Hâkimler ve Savcılar Kurulu artık, yıllar sonra Yargıtay’ın kararı ile çökecek iddianamelerin bir daha yazılmaması için, bu savcılar, hâkimler hakkında harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız