Güncel

Berkay Ustabaş davasında, tüm tutuklu sanıklar için tahliye kararı!

Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş, bugün 5'inci kez hakim karşısına çıktı. Ustabaş ve diğer tutuklular hakkında tahliye kararı verildi.

15 Ocak 2019 Saat: 18:33
Berkay Ustabaş davasında, tüm tutuklu sanıklar için tahliye kararı!
Berkay Ustabaş davasında, tüm tutuklu sanıklar için tahliye kararı!

"Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak" suçlamasıyla bir yılı aşkın süredir tutsak edilen Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş, bugün 5'inci kez hakim karşısına çıktı. Ustabaş ve diğer tutuklular hakkında tahliye kararı verildi.

“Berkin Elvan’ın cenazesine katılmak” suçlamasıyla bir yılı aşkın süredir Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş’ın 5’inci duruşması bugün görüldü.

Savcı, duruşmanın başında verdiği ifadede Berkay Ustabaş’ın da aralarında bulunduğu tüm tutuklular için adli kontrolle tahliye istedi. Mütalaanın ardından avukat savunmalarına geçildi.

Ustabaş’ın avukatı Erman Öztürk, “Mütalaayı ben görmedim, o yüzden süre talep ediyorum. Tahliyesini talep ediyorum. Kitapların yasaklı olması durumu söz konusu değil. Dijital verilerin incelenmesi beklenmeden mütalaa verildi. Kaçma söz konusu değildir” ifadelerini kullanarak esas hakkındaki mütalaa için ek süre istedi.

Öztürk’ün ardından sözü alan avukat Özge Serdar da “Biz her duruşmada suçlamalarınızı çürüttük. 1 yıl sonra savcı nihayetinde bizimle aynı noktaya geldi. Beraat talebimizde de aynı noktaya gelmesini bekliyoruz” dedi.

Serdar’ın ardından söz alan Kıvanç Kayaoğlu, “Meslektaşlarıma katılıyorum. Yazılı ve sözlü duruşmada bulunduk, tahliye talep ettik; türlü gerekçelerle reddedildi. Şimdilik tahliye yönünde talebimiz var, adli kontrol olmadan” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, müzakere için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklulukta geçen süreleri göz önünde bulundurarak adli kontrol ve yurtdışı yasağı ile tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 15 Nisan 2019’a ertelendi.

Ustabaş, 5 Ocak 2018’de savcının “Ahdımız var, tutuklayacağız” sözlerinin ardından tutuklanmıştı. Önce Silivri 9 No’lu Kapalı Hapishanesi’ne gönderilen Ustabaş, kısa bir süre sonra Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sürgün edilmişti. Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bir yıldır yoğun işkence ve baskı koşulları içerisinde tutukluluğu sürüyordu.

Adliye önünde basın açıklaması

Devrimci Gençlik Dernekleri, duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya; Berkay Ustabaş’ın üniversitesinden arkadaşları, yakınları, dostları ve HDP İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Hüda Kaya destek veriyor. Genç Sosyalistler Derneği, Öğrenci Kolektifleri, Öğrenci İnisiyatifi, Marksist Fikir Topluluğu, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Öğrenci Faaliyeti, Emekçi Hareket Partisi Gençliği, Sosyalist Devrimci Gençlik, Kaldıraç, Umut-Sen, Teori ve Politika; Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri basın açıklamasında bulunan kurumlardı.

Marksist Fikir Topluluğu, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu ve Emekçi Hareket Partisi Gençliği’nden konuşan temsilciler, duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında söz alarak hem Berkay Ustabaş’ın özgürlüğünü talep ederken hem de Berkin Elvan davasında adalet istedi.

Basın açıklamasını, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Büşra Islak okudu. Açıklamada, Ustabaş’ın sürgün, işkence ve hak ihlalleri ile dolu tutukluluk sürecine değinildi.

Kaynak: Yolculuk

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız