Siyaset

Bugün başlayan Hrant Dink davasında 27 kamu görevlisi yargılanıyor

Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olan 27'si kamu görevlisi, 6'sı tutuklu toplam 37 kişinin yargılanmasına başlandı.

24 Mayıs 2016 Saat: 13:55
Bugün başlayan Hrant Dink davasında 27 kamu görevlisi yargılanıyor
Bugün başlayan Hrant Dink davasında 27 kamu görevlisi yargılanıyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Emniyeti Eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Trabzon Emniyet Eski Müdürü Reşat Altay’ın bulunduğu davaya devam ediliyor.

Birleştirilen Dink cinayeti davasının ilk duruşmasında sanıklar Yılmaz Angın ve Ali Fuat Yılmazer mahkeme heyetinin tarafsız olamayacağı gerekçesiyle redd-i hakim talebinde bulunmuştu. Redd-i hakim taleplerinin reddedildiği davada Ordu Vali Yardımcısı eski Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç hakkında hazırlanan iddianame de 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

DAVA ÜÇ GÜN SÜRECEK

Üç gün sürecek davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Yasin Hayal, Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ile tutuksuz sanıklar Muhittin Zenit, Özkan Mumcu, Erhan Tuncel, Mehmet Ayhan, Faruk Sarı, Reşat Altay, Hasan Durmuşoğlu, Celalettin Cerrah, Muammer İlhan Güner, Onur Karakaya, Sabri Uzun, dönemin Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkılınç ve avukatları katıldı.

Sanık Osman Hayal ise duruşmaya katılmadı. Dink'e ateş eden Ogün Samast ise SEGBİS yoluyla duruşmaya katıldı. Dink ailesi ve avukatları da salondaki yerini aldı.

Celalettin Cerrah'ın avukatı  Mehmet Köksal taleplerinin, davanın ön şartının oluşmadığı ve yetki ve görevsizlik hakkında iki ana noktada toplandığını söyledi. Cerrah'la ilgili kamu davası açılması hususunda gerekli izinlerin alınmadığını söyleyen Köksal, "Mahkemenizin yetkisiz ve görevsiz olduğunu düşünüyor ve yargılamanın tarafsız yapılaması için  redd-i hakim talep ediyoruz" dedi.  

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen siyasi sebeplerle zamanında yargılama yapılamadığını belirterek yargılamaların hukuka uygun olduğunu söyledi. Dink'in avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da avukatlarının bu konudaki talebinin reddinin verilmesini istedi.

Savcı ise Cerrah'ın avukatlarının soruşturma izni alınmasına dair taleplerinin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının usule ilişkin taleplerinin reddine karar vererek duruşmaya 13.45'e kadar ara verdi.

ADALET YERİNİ BULMALI

Duruşma öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplanan Hrant'ın Arkadaşları adına Yıldız Önen'in yaptığı açıklamada, bir önceki duruşmada kamu görevlilerinin ifadeleriyle 'devletin Dink suikastine göz yumduğu' gerçeğinin ortaya çıktığı üzerinde duruldu. Önen, "Hrant'ın göz göre göre öldürülmesine azmettiren, öldürülmesine göz yuman; hangi odaktan, hangi cenahtan, hangi güçten olursa olsun hesap versin, yargılansın, cezalandırılsın istiyoruz" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız