Güncel

Çaykur’da 'Mevsimlik İşçilere Kadro' için imza kampanyası başlatıldı

“Çaykur’da Mevsimlik İşçiye Kadro” İçin İmza Kampanyası Başlatıldı

5 Aralık 2016 Saat: 22:13
Çaykur’da 'Mevsimlik İşçilere Kadro' için imza kampanyası başlatıldı
Çaykur’da 'Mevsimlik İşçilere Kadro' için imza kampanyası başlatıldı

Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Genel Merkezi, Rize'de  “Çaykur’da mevsimlik işçiye kadro” talebiyle imza kampanyası başlatıldığını açıkladı.

Rize’de bugün imza toplayarak ‘’kadro’’ mücadelelerinin başladığını  açıkllayan sendika 4-5 ay sürmesi planlanan kampanyayı her gün Rize’nin bir başka ilçesine taşıyarak sürdüreceklerini söyledi. 

Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada konu hakkında şunlar kaydedildi:

Anadolu topraklarında çay içme alışkanlığı 1600’lü yıllarda başlar. 1963 yılına kadar Türkiye’de talebin kısmen ithalatla karşılandığı çay, günümüzde dünyanın tek doğal çayı olarak Amerika’dan Japonya’ya, dev çay üreticileri olan Hindistan, Kenya, Seylan ve Endonezya pazarlarına kadar dünyaya ihraç edilmektedir. Peki ülkemiz için bu kadar değerli olan bir bitkiyi fabrikalarda işleyen mevsimlik işçilerimizin hali ne durumda? Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun yöresinde Çaykur’da çalışan 11 bin 500 işçinin 9 bini mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. Çaykur’da en temel sorun mevsimlik işçinin kadrolu ve güvenceli çalışma hakkının olmamasıdır. İş ilişkileri son bulan ve sözleşmeleri askıya alınan mevsimlik işçilerin sigorta ödemeleri de kesilmektedir. Mevsimlik işçiler yılın kalan 7–8 aylık süre zarfında sigortalı olarak herhangi bir işte de çalışamamaktadırlar. Ülkemizde 12 ay çalışan işçilerin geçim sıkıntısı çektiği, kıt kanat geçindikleri ortadayken, bir işçinin yılda 4-5 ay çalışıp geçinmesi mümkün değildir. Bir işçinin emekli olabilmesi için 7 bin gün çalışması ve prim ödemesi gerekiyor. Mevsimlik işçiler yılda ortalama 150 gün çalışıyor. Yılda 150 gün çalışma ile bir insanın 80 yaşında bile emekli olma şansı yoktur. Mevsimlik işçisi olan kardeşlerimizin sıkıntısı ortada iken bir de üstüne ÇAYKUR yeterince daraltılmış, kadro sayısı yetersiz hale getirilmiştir. Bir işçi bir kaç işçinin işini yapar hale gelmiştir. ÇAYKUR’da fazlasıyla kadro ihtiyacı bulunmaktadır. Mevsimlik işçilerin kadroya alımı acilen yapılmalıdır. Mevsimlik olarak çalışan işçilerin sesini duyurabilmek adına sendikamız “Çaykur’da Mevsimlik İşçiye Kadro” talebiyle birçok ilçede imza standı kampanyası başlatmaktadır. İlk stant açılışımız 05.12.2016/Pazartesi tarihinde, saat 11.00’de Merkez Atatürk Caddesi Belediye Parkında gerçekleşecektir. Sendika ayrımı yapmadan, kadrolu-mevsimlik bütün işçi kardeşlerimizi, üreticilerimizi ve tüm Rize halkını standımıza güç ve destek vermeye davet ediyoruz. Bu dava hepimizin!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız