Güncel

‘Cemevlerimizin elektriğini kesmekle inancımızı yok edemezler’

Mahkeme kararına rağmen BEDAŞ’ın İstanbul’da bulunan Erenler Cemevi’nin elektriklerini kesme girişimi devam ediyor.

10 Aralık 2019 Saat: 10:08
‘Cemevlerimizin elektriğini kesmekle inancımızı yok edemezler’
‘Cemevlerimizin elektriğini kesmekle inancımızı yok edemezler’

Erenler Cemevi dedesi Ali Ekber Çari, “Bizim kurumlarımıza haciz  koymakla bu yolu, inancı yok edemezler. Alevi toplumunun hakkının teslim edilmesi ve cemevlerimize yasal statünün verilmesini talep ediyoruz” dedi. 

Mahkemenin “Dava sonuçlanıncaya kadar BEDAŞ hiç bir işlem yapamaz” tedbir kararına rağmen BEDAŞ, İstanbul Esenyurt’ta bulunan Erenler Cemevi’nin elektriklerini kesme girişimini sürdürüyor.

Konuya ilişkin PİRHA‘ya konuşan Erenler Cemevi Dedesi Ali Ekber Çari, vergi alınırken toplumlara inancının sorulmadığını hatırlatarak, cemevlerine haciz göndermek ve elektriğini kesmekle başarı elde edilemeyeceğini kaydetti.

“ÖZEL TALEPTE BULUNMUYORUZ, HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

“Bir genç askere alınırken, vergi veya fatura ödenirken  Sünni veya Alevi diye sorulmuyor” diyen Çari, devletin hizmetleri adaletsiz dağıttığına vurgu yaptı.

Çari, “Alevi inancında rızalık önemlidir. Fakat bizde bu manada karşı toplumlardan anlayış bekliyoruz. Bir genç askere alınırken, vergi veya fatura ödenirken  Sünni veya Alevi diye sorulmuyor. Fakat bunu geriye dağıtımda adaletsizlik var. Biz devletten özel bir talepte bulunmuyoruz. Hakkımız olanı bize versin. Camiye nasıl bir statü tanıyorsa Alevi inancına da statü tanınmalı. Alevilik bir yoldur, asırlardır kendi düsturu ile buralara gelmiştir. Bizim kurumlarımıza haciz  koymakla bu yolu, inancı yok edemezler. Zor şartlarda bu yol nasıl sürülmüş ise bundan sonra da sürecektir” dedi.

“DEVLETİN GÖREVİ TOPLUMA İNANÇ KİSVESİ GİYDİRMEK DEĞİL”

Devletin görevinin Alevi inancını tanımlamak olmadığının altını çizen Çari, Alevi toplumunun anayasal haklarının teslim edilmesi ve cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması çağrısında bulunarak şöyle devam etti:

“Devlet, devletliğini yapsın. Devletin görevi bir topluma inanç kisvesi giydirmek değildir. O toplumun var olan inancını yaşaması için ona mekanlar ve imkanlar sağlamaktır. Adaletli davranması gerekir. Anayasa’nın 10. Maddesi din, dil, ırk, renk farkı gözetmeksizin yasa önünde herkes eşittir, diyor. Alevi toplumunun hakkının teslim edilmesi ve cemevlerimize yasal statünün verilmesini talep ediyoruz. Alevi kurumlarına, derneklerine çağrımız şudur ki; hiçbir zaman bu duruşunuzdan geri adım atmayın. Bizler varız, cemevlerimiz ibadethanemizdir. Bütün kurumların cemevlerindeki bu elektrik sorununa göz gönül katması lazım. Bu sorun sadece Erenler Eğitim Vakfı Cemevi’nin sorunu değil tüm Alevilerin sorunudur. Gelin bu mücadeleyi birlikte verelim. Hiçbir cemevi elektrik ve suyunu ödemesin. Birlikte mahkemeye başvuralım ve hakkımızı kazanalım. Hak verilmez, mücadele ile ile alınır.”

PİRHA /İSTANBUL

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız