Çevre

Cerattepe'de 180 kişi ifade vermeye çağrıldı

Cerattepe bölgesinde başlatılan maden çıkarma çalışmalarını engellemek için mücadele edenlerden şu ana kadar 180 kişinin ifadesi alındı.

5 Mart 2016 Saat: 12:28
Cerattepe'de 180 kişi ifade vermeye çağrıldı
Cerattepe'de 180 kişi ifade vermeye çağrıldı

Artvin’in Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde başlatılan maden çıkarma çalışmalarını istemeyen ve direnen vatandaşlar için açılan soruşturma kapsamında ifade vermek için Artvin Emniyet Müdürlüğüne ve jandarma komutanlığına çağrılmaya başladı. Şu ana kadar 180 kişinin ifade verdiği belirtilirken, maden şirketinin araçlarının bölgeye çıkmaması için yolu kendi otomobilleriyle kapatanlara da 92′şer lira trafik cezası yazıldı.

15 ŞUBAT’TA HALK DİRENİŞE GEÇTİ

Hatırlanacağı gibi, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş tarafından Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde çıkarılmak istenen bakır madenine karşı çıkan Artvinliler, şirkete ait araçların maden sahasına ulaşmaması amacıyla 15 Şubat’ta eylem başlattı. Cerattepe yolunu özel araçlarını park ederek kapatan, barikatlar kuran vatandaşlara polis ve jandarma biber gazı, cop ve plastik mermiyle müdahale etti. Bir çok kez tekrarlanan müdahalelerin ardından şirketin araçları bölgeye çıktı ve şantiye kurma çalışmalarına başladı. Olayların büyümesi üzerine Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve beraberindeki heyet, Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek, hukuksal süreç tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulacağı sözünü aldı.

180 KİŞİ İFADEYE ÇAĞRILDI

Artvin halkının, maden şirketi çalışanlarının hukuksal süreç sona erene kadar yaylayı terk etmesi için eylemleri sürerken, Artvin Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında da olaylarda yer alanlar ifadeye çağırıldı. Bugüne kadar yaklaşık 180 kişinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na ve polise mukavemetten Artvin Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdiği öğrenildi.

Bu arada, olaylarda polisin ve jandarmanın sıktığı biber gazından etkilenen veya plastik mermiyle yaralanarak hastaneye başvuranların da ‘şüpheli’ sıfatıyla dosyaya eklendiği ortaya çıktı. Hastaneye başvuran bazı gazeteciler ve çevredeki evlerde oturan vatandaşlar hakkında bile şüpheli sıfatıyla evrak düzenlendiği, bu kişilerin bazılarının durumlarını açıkladıktan sonra mağdur olarak dosyaya eklendiği vurgulandı.

KARAHAN: SUÇLAMALARI KABUL EMİYORUZ

Soruşturma kapsamında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve dernek yöneticileri de, hem Jandarma hem de Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeye çağırıldı. Karahan, Cerattepe bölgesinde Haziran ayından bu yana nöbet bekleyen halkın yararlanması için yapılan barakanın kendisine sorulduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bize nöbet kulübesini sordular. Bize ait olmadığını belirttik. Şirketin hukuksuz bir şekilde oraya çıkmak istemesinden dolayı Artvin halkının nöbet tutmaya başladığını anlattık. Kulübeleri de Artvin halkının el birliğiyle ortaklaşa yaptığını belirttik. Zaten seyyar olduğunu, maden şirketi ilimizi terk ettikten sonra  kaldırılacağını vurguladık, şirketin orada yasa dışı olarak bulunduğunu tekrarladık. Daha sonra Emniyete ifade vermeye gittik. Hastane kavşağında yol kesme ve müdahale sırasında, elimde megafon olduğu ve toplumu yönlendirdiğim yönünde bir takım suçlamalar vardı. 20 yıldır sürdürdüğümüz mücadele sonunda şirketin Cerattepe’ye yasa dışı şekilde çıkmasından dolayı Artvin halkının orada neler olduğunu merak ettiğini ifade ettik ve suçlamaları kabul etmedik.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız