Çevre

Cerattepe'ye destek için Zeybekle Horonun Kardeşliği

Cerattepe'ye destek için “Zeybek ve Horon Kardeşliği” etkinliği düzenlendi.

4 Mart 2016 Saat: 21:44
Cerattepe'ye destek için Zeybekle Horonun Kardeşliği
Cerattepe'ye destek için Zeybekle Horonun Kardeşliği

İDA Dayanışma Derneği, ÇYDD Genel Merkez Çevre Birimi, Etili Çan Dayanışması, Bozcaada Forum, CHP İl Kadın Kolları, Kent Konseyi Esenler ve Cevatpaşa Mahalle Meclisleri, Çanakkale Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve Zirve Dağcılık Çanakkale Şubesi tarafından birlikte organize edilen, Artvin Cerattepe’de çevre mücadelesi veren Artvin Halkı’yla dayanışmak amacıyla dün Cumhuriyet Meydanı’nda “Zeybek ve Horon Kardeşliği” etkinliği düzenlendi. 
Geçtiğimiz haftalarda Artvin halkının mücadelesi sonucu mahkeme kararı açıklanıncaya kadar Artvin Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri durdurulmuştu. Çanakkale’deki sivil toplum örgütleri tarafından Artvin’de madencilere karşı mücadele eden halkla dayanışmak amacıyla, dün Cumhuriyet Meydanı’nda “Zeybek ve Horon Kardeşliği” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı Nejat Önder, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Tulum eşliğinde horon oynanarak başlayan etkinlikte sivil toplum örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Fırat Tunaboy;  “Artvin halkı, uzun yıllara dayanan mücadele geleneği ve birikimi ile Her türlü faturayı göze alarak tüm kararlılığı ile direniyor. Maruz kaldıktan çevre yıkımına karşı ibretlik bir mücadele örneği gösteriyor. Başlarına geleceğin, yaşamlarına etkisini çok iyi bildiklerinden de, tüm ilçeleri bütün yöresiyle kent tek yürek, tek nefes olmuş. Artvin`de tam anlamıyla bıçak kemiğe öylesine dayanmış ki, tüm farklılıklar Artvin için birleşmiş, aynı çatı altında toplanmışlar. Yeşil Artvin Derneği bu birlikteliğin temsiliyetini üstlenmiş... Şiddetsiz, temkinli, mağrur, onurlu. Üstelik kendilerine yönelmiş, acımasız, vicdansız bir şiddete rağmen çok kararlılar. Tek amaçlan var Artvinlilerin, Yaşam alanlarını savunmak. Bu zor coğrafyanın, direngen insanları olarak yaşamlarını huzurla sürdürmek... Bunun için yıllara yayılmış mücadeleleri sürüyor. Aylardır Cerattepe`nin ayazında, karında, çamurunda nöbetler tutuluyor. Hukuk içinde haklı ve meşru mücadeleleri sürüyor. Bu yüzden bu bilinçli halk, ülkenin her yöresinden destek buluyor, saygı görüyor. Örnek mücadele birikimleri ile Kaz Dağlarına da moral oluyor, elleri, yürekleri birleştiriyor” dedi.

“Artvin`deki izlenimlerimizi beynimize ve yüreğimize kazıdık”
Tunaboy; “Bizler; Artvin`de yaşanan çevre katliamına sessiz kalmayarak İDA Dayanışma Derneğinin girişimi ile bir araya geldik. Bildiğiniz gibi geçen hafta Çarşamba günü, Artvin halkının haklı ve onurlu mücadelesine destek vermek amacı ile Çanakkale`den yola çıktık. Artvin`de bu yılmaz mücadeleyi örgütleyen Yeşil Artvin Derneği`nde konu hakkında ayrıntılı bilgilendirildik. En az 20 yıldır verilen hukuksal mücadele her kesimden, her yaştan Artvinliyi Yeşil Artvin Derneği`nin çatısı altında birleştirmiş. Hukukun hiçe sayılması, yok sayılması sonucunda halk dönüşümlü olarak Cerattepe`de nöbete başlamıştır. Günlük yaşamlarından ödün vererek başta kadınlar ve gençler olmak üzere, her kesimden halk nöbete dahil olmuştur. Halkın bu güçlü direnci, mücadelesi karşısında bay Cengiz şirketi kolluk kuvvetleri ile tarif edilemez bir orantısız güç ve şiddet uygulamıştır. Mücadele kırılmaya çalışılmıştır. Yaşam hakkını sonuna kadar savunmaya kararlı Artvin halkı, plastik mermilere, biber gazına, sözlü, her türlü sinkaflı, fiziksel şiddete karşı tek yürek olmuştur. Bizler bu haklı ve onurlu mücadelenin ruhunu Artvin`deki izlenimlerimizle birlikte beynimize ve yüreğimize kazıdık. Bugün düzenlediğimiz bu ‘horon zeybek kardeşliği’ etkinliği ile tüm Çanakkale ile paylaşmak istedik. ‘Cerattepe düşerse, Kazdağı düşer’, ‘Artvin düşerse, Türkiye düşer’ dediğimiz için bu örnek dayanışma ve mücadele ruhunu Çanakkale`ye taşımak istedik” ifadelerini kullandı.
“Artvin’de 20 yıldır yaşam mücadelesi veriyoruz”
Tunaboy’un yaptığı açıklamanın ardından zeybekle devam eden etkinlikte, telefonla Artvin’le bağlantı kuruldu. Artvin’den Çanakkale’ye selam gönderen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan yaptığı konuşmada; “Artvin’den Çanakkale’ye selamlar. Artvin’de 20 yıldır yaşam mücadelesi veriyoruz. Bütün canlılar adına yaşam mücadelesi veriyoruz. Sadece Artvin şehir merkezi olarak değil, şehrin hemen üzerinde yapılmak istenen madenciliği engellemek için, orası gerçekten bir dünya mirası. Gelecek kuşaklara bırakılması gereken olağan üstü bir doğa ve bunu sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara iletebilmek için 20 senedir Artvin halkı yaşamsal bir mücadele veriyor. Bu alında sadece Artvin’in sorunu değil, ne yazık ki tüm dünya sorunu artık. Dünyadaki bütün çevre katliamları hepimizi ilgilendiriyor. Nasıl Çanakkale’deki sizin sorunlarınız bizi ilgilendiriyorsa, burada ki aynı sorunlar biliyoruz ki sizi de ilgilendiriyor. Her zaman destekleriniz için Artvin’deki bütün canlılar adına yürekten teşekkür ediyoruz. Yüreğimiz bir, mücadelemiz bir, hep beraber kazanacağımıza inanıyorum. Biz sonuna kadar devam edeceğiz, sizlerin de mücadele ettiğinizi biliyorum. Bunu hep birlikte, bir bütün olarak mücadele edersek kazanmama diye bir şeyimiz yok. Çünkü başka şansımız yok, başka dünyamız yok” dedi. Artvin’le yapılan telefon görüşmesinin ardından etkinlik, katılımcıların horon oyunlarıyla devam etti.  
(Çanakkale Olay-Burhan Mert Balcı)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız