Yaşam

"Çocuklarımız arasında ayrım yapmamak için yumurtayı beş eşit parçaya bölüp dağıttık"

Kadıköy Eğitim Sen 2 nolu şubede eğitimci Sevgi Evgin Göyçe ölümünün 7.yılında bir dizi etkinlikle anıldı.

19 Mayıs 2019 Saat: 11:49
"Çocuklarımız arasında ayrım yapmamak için yumurtayı beş eşit parçaya bölüp dağıttık"
"Çocuklarımız arasında ayrım yapmamak için yumurtayı beş eşit parçaya bölüp dağıttık"

NECDET ÖZSAYGIN

İSTANBUL-Kamu emekçileri mücadelesinde,örgütlenmede ve örgüt içerisinde kadın hareketine verdiği katkıların da dostları tarafından konuşulduğu etkinlik yine onun hayatından kesitler sunan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Sevgi Evgin Göyçe’nin kaleme aldığı bir yazı orada okundu.

Göyçe şöyle diyordu;

"Aslında yazılı tarihe dönüp baktığımız zaman, kadınları hiç göremeyiz.Oysa yazılı tarihte hiç olmamasına rağmen insanlık tarihinde önemli deneyimler kazanımlar ve insanlığa bıraktığımız önemli değerler var.Bizler toprağı işleyen,topraktan öğrenen,bitkinin dilini çözerek ilaç yapanlarız.Tarım işçisi kadınlar çözdü.Bu nedenle adımız kocakarıya çıktı.Bizler sevincimizi,hüznümüzü dokuma tezgahlarına taşıyanlarız.Bu nedenle adımız cadıya çıktı.Sürgünler yaşadık. Göçler yaşadık, katliamlara uğradık. Savaşların ilk mağduru da bizler olduk.Emeğimiz ikincilleşti,görünmez kılındı.Ama hayatı yeniden üreten bizdik.Bu nedenle kendi toplumsal tarihimizde çok önemli değerler oluşturduk.Barışın dilini biz seslendirdik.Kapitalizm savaş çığırtkanlığı üzerinden karlar elde ederken,erkek egemenliği savaşın dilini ve tarihini yazarken Kadınlar barışın dilini yazmaya başladılar.Adalet talebini ilk bizler üstlendik.Çocuklarımız arasında ayrım yapmamak için yumurtayı beş parçaya eşit oranlarda bölüp dağıttık ve adaletin ne olduğunu ilk biz çözdük.Ve toplumsal bir adalet talebini de buradan yükselttik.Komşumuz açken evimizde pişen çorbayı ilk onunla paylaşarak dayanışmanın önemine vurgu yaptık.Bu nedenle adalet,barış, eşitlik,özgürlük,dayanışma gibi temel toplumsal değerler kadınların dünden bugüne taşıdığı en önemli değerlerdir.

Evet isyan ediyoruz. İsyanımızın izlerini bırakmaya ve aynı zamanda gelişmeye, örgütlenmeye,daha çok güçlenmeye,hayatımızda ki değişiklikleri yaparken aynı zamanda dünyayı ve yaşamı da değiştirmeye devam ediyoruz.En güzeli de insanlık tarihine önemli deneyimler bırakmaya devam ediyoruz."

Arkadaşları ve dostlarının da kendisiyle olan anılarının konuşulduğu ve müzik dinletisinin ardından bitirildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız