Güncel

Çorum katliamına kınama yürüyüşü

Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen Çorum katliamında yaşamını yitirenler, yurttaşların katıldığı yürüyüşle anıldı.

4 Temmuz 2017 Saat: 09:19
Çorum katliamına kınama yürüyüşü
Çorum katliamına kınama yürüyüşü

1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında 57 kişinin yaşamını yitirdiği Çorum Katliamı dolayısıyla Çorum’da anma etkinliği gerçekleştirildi.

Çorum Demokrasi Platformu tarafından 1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında yaşanan Çorum katliamında yaşamını yitirenler için anma yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Genel Merkezi, Alevi Kültür Merkezleri Derneği, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği, Avrupa Alevi Kadınlar Federasyonu, sivil toplum kuruluşları, bazı siyasi partiler ve köy derneklerinden yetkililer ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nin önünde toplanan grup, “29 Mayıs-4 Temmuz 1980 unutmadık, unutturmayacağız’ yazılı bir pankart ile Bahabey Caddesi’nden Hürriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşte, “Çorum’u unutma unutturma”, “İnadına özgürlük”, “Devletin Alevisi olmayacağız” sloganları atıldı. Daha sonra, katliamda yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması yapıldı.

Çorum katliamının tanık ve mağdurlarından Av. Sadık Eral, “Biz bu topraklarda Alevisi, Sünnisi, Kürtü, Türk’ü, Laz’ı, Çerkes’i hep birlikte yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz. Bu topraklarda doğduk, bu topraklarda öleceğiz. Bir daha aydınlarımızı Sivas’ta yaktırmayacağız. Çorum’da canlarımızı katlettirmeyeceğiz” dedi.

Avrupa Alevi Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Mat da “ Birlik ve beraberlik içerisinde tüm sorunlarımızı örgütlü bir şekilde çözüme kavuşturacağız. Bu katliamları bizlere reva görenlerden hesap sorana kadar bu meydanlarda olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Gün birlik ve beraberlik günüdür. ‘Hayır’da nasıl birleşip mücadele verdiysek bundan sonra da aynısı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Alevi ve Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız ise, “37 yıl önce Alevi ve solculara karşı bu kentte katliam yapıldı. Tüm katliamlara karşın Aleviler hep barıştan yana oldu. Biz buraya da barış için geldik” dedi.

117 gündür açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın durumuna da dikkat çekilen yürüyüşte, “Biz Aleviler barış ve eşit yurttaşlık talebimizi her ortamda istemekten vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Anma etkinliği, Çorum Hacı Bektaşi Veli Vakfı bahçesinde cem töreni ve lokma dağıtımı ile sonlandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız