Güncel

Cumartesi Anneleri 746.hafta: Bizim çocuklarımızın suçu neydi?

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda oturmalarına 47 haftadır izin verilmiyor.

13 Temmuz 2019 Saat: 22:30
Cumartesi Anneleri 746.hafta: Bizim çocuklarımızın suçu neydi?
Cumartesi Anneleri 746.hafta: Bizim çocuklarımızın suçu neydi?

EMRE ORMAN

90’lı yıllarda çok sayıda cinayet işleyen Hizbullah ile ilgili dönemin Batman Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek “Hizbullah mensupları askerlerden yardım gördü, askeri birliklerde silahlı eğitim yaptı ve lojistik destek gördü” demişti. 

Cumartesi Anneleri 746’ncı hafta oturumunda kayıp yakınları 1994’te Batman’da Hizbullah tarafından evlerinden kaçırılarak kaybedilen İbrahim Çelik ile oğlu Edip Çelik’in akıbetini sormak üzere buluştu. 

Galatasaray Meydanı’ndaki abluka ve eylem yasağı nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen yakınlarının fotoğraflarıyla birlikte birer kırmızı karanfil de taşıdı. 

“Hakikate ve adalete elimizi uzattık ama onlar elini uzatmadı” 

İbrahim Çelik’in kızı, Edip Çelik’in kardeşi Ferya Çelik daha önceki buluşmalarda olduğu gibi bu buluşmada da konuşamadı. 

Gözaltında kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe ise şöyle konuştu: 

"25 yıldır kayıplarımızı, yakınlarımızı arıyoruz. Kuşaktan kuşağa mücadele ediyoruz, hakikate, adalete elimizi uzattık ama onlar ellerini uzatmadılar. Bizim çocuklarımızın suçu neydi? Onları neden öldürüldüler? Onların mücadelesini devam ettiriyoruz. Hakikati ve adaleti istiyoruz. Neden Galatasaray'ı yasakladılar? Orada sadece çocuklarımızı istiyorduk, orayı geri alıncaya kadar mücadele edeceğiz. Çocuklarımızın katillerini sormaya devam edeceğiz, adalet önünde yargılansınlar istiyoruz." 

Bu hafta basın açıklamasını Cumartesi insanlarından Maside Ocak okudu. Gözaltında kaybetme suçunun, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak yargılanması gerekirken, suçun takibatının engellendiğini, etkin soruşturmanın yürütülmediğini, zamanaşımı hükümlerinin sorumluların yargılanmasını engellemek için kullanıldığını dile getiren Ocak, “746 haftadır haykırıyoruz; bize yaşatılan adaletsizlik yalnız bizim sorunumuz değil, herkesi tehdit eden toplumsal bir sorundur. Hukuk kurallarının herkese eşit ve adil bir biçimde uygulanmadığı bir ülkede hiç kimse güven içinde bir yaşam süremez. Herkes için güvenli, huzurlu ve onurlu bir yaşam ancak kamu gücünü kullananların tüm işlem ve eylemlerinde hukukun egemen olduğu, hiçbir kişinin ve kurumun hukukun üzerinde bulunmadığı demokratik bir Türkiye ile mümkündür.” şeklinde konuştu. 

Ne Olmuştu?

90'lı yıllarda Batman, Hizbullah'ın üssü konumundaydı. Batman-Silvan-Diyarbakır üçgeninde binlerce cinayet işleyen örgüt TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu raporunda da çarpıcı biçimde anlatıldığı gibi, güvenlik ve idari bürokrasinin kollaması, desteği ve göz yummasına işaret eden bir biçimde hiçbir engelle karşılaşmıyordu. Raporda, dönemin Batman Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek, şöyle diyordu: "Ne yazık ki, Hizbullah Örgütü mensupları bir dönem askerlerden yardım gördüler. Buradaki bazı askeri birliklerde silahlı eğitim yaptılar, lojistik destek gördüler. " 

50 yaşındaki İbrahim Çelik, Batman'ın Soğuksu Mezrası'nda yaşıyor ve tarımla uğraşıyordu. 10 Temmuz 1994 gecesi İbrahim Çelik'in evine maskeli ve silahlı 4 kişi geldi. Yer göstermesi bahanesiyle İbrahim Çelik’i yanlarında götürdü. Durumdan şüphelenen 19 yaşındaki Edip Çelik de babasını yalnız bırakmamak için peşlerinden gitti. Baba oğuldan bir daha haber alınamadı. 

Eşi ve oğlundan haber alamayan Merese Çelik, onların bulunması için emniyete ve jandarmaya başvurdu. Hizbullahçı Talat Rüzgâr, Aziz Önlük, İlhan Önlük, Resul Güneş ve Çetin Dursun isimli kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak bütün başvuruları sonuçsuz kaldı. 25 yıldır İbrahim ve Edip Çelik dosyasında hukuk işletilmedi.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız