Güncel

Cumartesi Anneleri’nin, İHD önündeki 704’üncü toplanmaya da polis müdahalesi

Cumartesi Anneleri'nin 23 yıldır sürdürdükleri buluşmanın 704'üncü haftasında kaymakamlık kararını gerekçe gösteren polisin saldırısı yaşandı,

22 Eylül 2018 Saat: 22:23
Cumartesi Anneleri’nin, İHD önündeki 704’üncü toplanmaya da polis müdahalesi
Cumartesi Anneleri’nin, İHD önündeki 704’üncü toplanmaya da polis müdahalesi

Kerim Eren

İHD binası önünde toplanan kayıp yakınlarını saldırı ve gözaltı tehditleriyle alandan uzaklaştırmaya çalışan polisin 700’üncü haftadan beri sürdürdüğü işkence ve abluka bu hafta da devam etti.

‘Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz’

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve yakınları için adalet talep etmek için 23 yıldır Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’nin gözaltında kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini sormak için düzenledikleri 704’üncü buluşma, kaymakamlığın yasak kararını gerekçe gösteren polis tarafından engellendi. Yakınlarını arayan ailelere yine müdahale etti. Aileler dernek lokaline hapsedilmeye çalışıldı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından polis çemberi içinde yapılan açıklamada şöyle denildi:

Hüseyin Morsümbül için adalet istiyoruz!

“Bilmeye hakkımız var; gözaltında kaybedilen evlatlarımıza nerede?” diyerek Galatasaray’a çıkışımızın 704. Haftasındayız.

Bugüne kadar yaşadıklarımız tarihe geçsin diye, bizden sonra gelecekler hakikati bilsin diye, bu acılar bir daha yaşanmasın diye gerçekleri anlattık, hakkımız olanı talep ettik, devletin yasal hükümlülüklerini yerine getirmesini istedik.

“Kayıplarımızı istiyoruz, adalet istiyoruz! Galatasaray bizim kayıplarımızla buluşma mekanımızdır, Galatasaray’dan vazgeçmiyoruz!” dediğimiz için bu hafta da Galatasaray’dan kamuoyuna seslenmemiz polis şiddeti ile engelleniyor. Biz Anayasal hakkımızı kullanamayalım diye Beyoğlu, polis ablukası altına alındı; adalet talebimize karşı ağır silahlı polisler konuşlandırıldı.

Meclis Kürsüsünden “yavrularını kaybeden anaların dertlerine sahip çıkacağız” diyen hükümet yetkililerine soruyoruz: Bütün bunlara neden maruz kalıyoruz? Bize vicdanla, hukukla verecek bir cevabınız var mı?

Bugün 25 Aralık 2016 tarihinde aramızdan ayrılan ve vasiyeti üzerine mezartaşında “Yıllarca Galatasaray’a oğlum Hüseyin ile buluşmanın hayaliyle geldim. Bizi söküp atmak istediler, copladılar, yerlerde sürükleyip gözaltına aldılar, vazgeçmedik” yazan arkadaşımız Fatma Morsümbül’ün oğlu Hüseyin için buradayız.

12 Eylül askeri darbesinin ardından 18 Eylül 1980 akşamı Morsümbül ailesinin Bingöl’deki evi asker ve polisler tarafından basıldı. Bingöl Lisesi’nde öğrenci olan çocukları Hüseyin gözaltına alınarak Bingöl Askeri Tugay Komutanlığı’na götürüldü.

Onu soran ailesine Hüseyin’in yüksek güvenlik önlemleri ile korunan taburdan kaçtığı söylendi. Anne Fatma ve baba Hanife Morsümbül askeri savcılığa giderek ifade verdi, sorumlular hakkında şikâyetçi oldu. Ama Hüseyin’in kaybedilmesiyle ilgili hiçbir işlem yapılmadı.

İHD avukatlarının 2011 yılında yaptığı suç duyurusu ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında savcıya ifade veren dönemin Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanı Durmuş Kıvrak o dönem masasına isimsiz bir ihbar mektubu bırakıldığını söyledi. Mektupta Hüseyin Morsümbül’ün gözaltında dövülerek öldürüldüğün, sonrasında alay komutanı ve astsubaylar tarafından arabaya konularak götürüldüğünün yazılı olduğunu açıkladı.

Ancak Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı derinleştirmek yerine, ‘ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar’ verdi. Bu karar için Bingöl Sulh Ceza Hakimliğine yaptığımız itiraz ise henüz sonuçlanmadı.

Yıllardır söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz: Hüseyin Morsümbül'ün kaybedilmesinden başta dönemin Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanı Durmuş Kıvrak ve Bingöl İl Alay Komutanı Beşir Akın sorumludur. Hüseyin Morsümbül'ün kaybedilmesinden 12 Eylül Darbesi’nin tüm aktörleri sorumludur.

Hüseyin Morsümbül’ün akıbetinin açıklanmasını istiyoruz!

Hüseyin Morsümbül’ü kaybedenlerin adil bir yargı önünde hesap vermesini istiyoruz!

Hüseyin Morsümbül için adalet istiyoruz

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, Türker Demirci dahil, açık hava

Görüntünün olası içeriği: 18 kişi, İkbal Eren Yarıcı dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 12 kişi, Devrim Kara, İkbal Eren Yarıcı ve Perihan Deniz dahil, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, ağaç, bitki ve açık hava

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız