Siyaset

Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin "Demokrasi buluşması" başladı

Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin, Şişli Kent Kültür Merkezi'ndeki 'demokrasi buluşması' başladı .

23 Ekim 2016 Saat: 12:31
Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin "Demokrasi buluşması" başladı
Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin "Demokrasi buluşması" başladı

"Demokrasi İçin Birlik Buluşması" adı altında Şişli Kent Kültür Merkezi'nde bir araya gelen siyasetçiler, savaş politikalarına karşı barışı savunmak için buluştu. Siyasetçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, emek örgütleri ve insan hakları savunucuları tarafından oluşturulan Demokrasi İçin Birlik Buluşması'na çok sayıda siyasetçi, sanatçı, aydın, akademisyen, insan hakları savunucusu ve gazeteci katıldı. Buluşmanın gerçekleştirildiği kültür merkezine "Demokrasi İçin Birlik Buluşmasına hoş geldiniz" pankartı asıldı. 

'AKP'NİN BAŞKANLIĞINI MHP HORTLATTI'

Buluşma, CHP Eski Milletvekili Binnaz Toprak tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Toprak, Türkiye'de bugün sol alternatif üretmenin ne kadar ihtiyaç olduğu, Türkiye'de ki sol seçmeninin var olan seçmen sayısının üçte biri kadar olduğunu dile getirdi. Toprak, böyle bir ortamda işlerinin zor olduğunu dile getirerek, "AKP ile bu milliyetçi, dinci kesimler daha da ortaya çıktı. AKP'nin gündeme getiremediği başkanlık sistemini bugün MHP hortlattı" dedi. 

'ÖNEMLİ OLAN SOLUN BİRLEŞMESİ'

Sol birleşemediği taktirde ülkenin hızlı bir şekilde diktatörlüğe gidişinin engellenemediğini ifade eden Toprak, "Sol kesimlerde büyük bir umutsuzluk söz konusu. Müthiş bir beyin göçü ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır. On kişi burada, on kişi orada olarak bir şey elde edemeyiz. Önemli olan birleşmemizdir. Bu birleşme kurumsal olarak değil de birlik olarak bir araya gelmeliyiz. Bu birlikteliği oluşturduğumuzda o zaman başarı sağlarız" diye konuştu. 

‘AKP DEĞİL BİZ NE YAPACAĞIZ’

Toprak, konuşmasının devamında konuşmacılardan ricada bulunarak, AKP'nin değil kendilerinin yapacakları üzerinden tartışılmasını istedi. Toprak, birçok kentte çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, Ankara, İzmir gibi kentlerde de bu tür buluşmaları yapacaklarını söyledi. 

Toprak'ın konuşmasının ardından avukat Fethiye Çetin, ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, insan hakları savunucusu Akın Birdal ve Türkiye'nin ilk açık LGBTİ siyasetçisi Sedef Çakmak divan heyetine seçildi. Divan adına konuşan Birdal, önceden de birçok birlik çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, ilk defa CHP, SHP, BDP ve HDP eski milletvekilleri olarak bir araya gelerek, bu birliğe öncülük ettiklerini söyledi. 

Buluşma, Demokrasi İçin Birlik sözcüsü CHP eski Milletvekili Rıza Türmen'in konuşmasıyla devam etti.Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen: Barışın olmadığı yerde demokrasi yaşayamaz. Laikliğin olmadığı yerde olmaz. Yere atılan, ayaklar altına alınan demokrasiyi ayağa kaldırmak için buradayız. Bugünkü duruma itirazı olanların yanyana gelmesine ihtiyaç var. DİB hareketi toplumsal değişime katkı için bir kaynak oluşturabilir.

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen: Yüzde 10 barajından kurtulalım. Tutuklamalardan kurtulalım. Öymen’in konuşmasının ardından, Gülten Kaya Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın mesajını okudu.

Necmiye Alpay: Demokrasi İçin Birlik başlığı her şeyi anlatıyor. Emek verenlere sonsuz teşekkürler. Bütün kalbimizle yanınızdayız.

Aslı Erdoğan: Devletin hakikati kendi tekelinde tutma isteğine karşı çıktığımız için buradayız. Herkese selamlar, en içten sevgiler.

Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu: OHAL koşullarında rejim değişikliği (başkanlık) oylanamaz. Medyaya eşit giriş hakkı, eşit söz hakkı olmadığı için bir iletişim grubu oluşturulmalı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Türkiye birden büyüktür dememiz ve bunu göstermemiz gerekiyor.

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen: Bu toplantının isminde çözümü aramak zorundayız. Karşı ittifakı dağıtacak bir dil kurmalıyız. Biz parti olarak bu çabayı önemsiyoruz. Mutfağında olmak istiyoruz.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu: Emeğin hakları olmadan demokrasi, demokrasi olmadan emeğin hakları olmaz. Demokrasiyi biz kuracağız.

Oyuncu Deniz Türkali: Bu toplantı çok uzun zamandan sonra bir ışık gibi doğdu içime. Umarım hayal kırıklığımız olmaz.

Dilek Dündar: (Can Dündar’ın selamını iletti) Sözün tükendiği yerlere geliyoruz. Hadi bir şey yapalım.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Halkın demokrasi ihtiyacına yanıt olmaya çalışan bu mücadelenin bir parçasıyız.

OHAL SONRASI YOLA ÇIKILDI: FELAKETE SÜRÜKLENİYORUZ

Girişimin çağrı metninde, 15 Temmuz darbe girişimini izleyen OHAL dönemi ile hak ihlallerinin olağanüstü boyutlara ulaştığı belirtilerek “Demokrasiden yana herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan; yeni bir umut ve güç odağı yaratmak için yola çıktık” denildi.

İnisiyatifin yaptığı toplantının çağrı metni şöyle;

‘15 Temmuz Darbe Girişimi’ni izleyen OHAL dönemiyle hak ihlalleri olağanüstü boyutlara ulaşmış durumda. Her türlü muhalif sesin yok edilmeye çalışıldığı, hukuksuzluğun egemen olduğu bir ortamda başkanlık sistemi adı altında son demokratik kazanımlara da göz dikiliyor. Yoksullaşma, işsizlik, doğa ve kent kıyımı ülke kocaman bir hapishaneye dönüştürülerek örtülmeye çalışılıyor. Her gün yeni canlar alan savaşı yeğleyen, barıştan gün be gün uzaklaşan hükümet ülkeyi baskıyla yönetmenin yolunu bulduğunu düşünmekte. Ülkemiz Suriye’de sonu felaket olan bir maceraya sürükleniyor.

Gittikçe derinleşen bu karanlıktan çıkmak için çoğulcu ve katılımcı bir demokrasiye, demokrasiden yana bütün güçleri buluşturacak bir beraberliğe ihtiyacımız var.

Herkesin farklı kimliği ile eşit yurttaşlık haklarına sahip olduğu; insanca yaşama ve çalışma koşullarının güvence altına alındığı, devletin herkesin inancına, inançsızlığına, yaşam tarzına, siyasi düşüncesine karşı tarafsız ve saygılı olduğu, kadınlara ve cinsel kimlik ve yönelimlere şiddetin son bulduğu, tarihi ve doğal varlıkların, tüm canlıların yaşam alanlarının ve kentlerin korunduğu barış içinde, laik, demokratik bir ülke düşlüyor ve bu düşü gerçekleştirecek araçları yaratmayı hedefliyoruz…

Demokrasiden yana herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan; yeni bir umut ve güç odağı yaratmak için yola çıktık.

Demokrasi buluşmasında iki soruya yanıt arayacağız. Hangi asgari ilkeler etrafında çok farklı yapılar birlikte hareket edebilir ve Türkiye’nin her yöresinden katılacak farklı alanlarda çalışan bu yapıların buluşması sonucunda nasıl bir organ var edilmeli? Herkesi bu yeni demokrasi hareketinin parçası olmaya çağırıyoruz.” 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız