Ekonomi

Dikkat! Onlıne yurtdışı alışverişlerinde vergi dönemi başladı…

Resmi Gazete’de yayımlanan 1111 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile online yurtdışı sitelerinden yapılan ve değeri 22 Avro’yugeçmeyen alışverişlerdeki vergi muafiyeti kaldırıldı.

15 Mayıs 2019 Saat: 15:34
Dikkat! Onlıne yurtdışı alışverişlerinde vergi dönemi başladı…
Dikkat! Onlıne yurtdışı alışverişlerinde vergi dönemi başladı…

ARZU UĞUR

Böylelikle yurtdışı sitelerinden yapılan alışverişlere vergi uygulaması başlamış oldu.

E-ticaret siteleri kanalıyla yurtdışından yapılan alışverişlerde vergi uygulamasının başladığı belirten İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Mustafa Sezen, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Hazine ve Maliye Bakanlığı; 2018’de Türkiye’ye ‘mektup’ adı altında 26 milyonu Çin'den olmak üzere 60 milyon adet ticari ürün girişinin olduğunu ve bunların değerinin 3 milyar Avro’yu(yaklaşık 20 milyarı TL) bulduğunu açıkladı. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz aylarda açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK; ‘Bireysel İthalat’ olarak tabir edilen online yurtdışı alışveriş sisteminin hem perakende sektörünü tehdit ettiğine hem de vergi kaybı ve cari açık olarak ekonomiyi etkilediğine dikkat çekti.

Bugünkü Resmi Gazete ’de yayımlanan 1111 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile: Gerek vergi kaybının önüne geçebilmek gerekse özellikle Türkiye’ye giriş yapan ithal ürünlerin bir kısmının ülke ve tüketiciler için çeşitli güvenlik riskleri içermesi nedeniyle online yurtdışı alışverişlerinde vergi dönemi başladı.

Bugünkü Resmi Gazete ’de yayımlanan 1111 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile online yurtdışı alışverişlerinde yapılan önemli değişiklikler şöyledir:

1) Posta ya da hızlı kargo yoluyla Türkiye'ye gelen değeri 22 Avro'yu aşmayan eşya için uygulanan genel gümrük muafiyeti kaldırılmıştır. Muafiyet sadece toplam değeri 150 Avro’yu geçmeyen kitaplara uygulanacaktır.

2) 22 Avro’luk muafiyet kaldırıldığı için Kıymeti 1500 Avro'yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın değeri üzerinden;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda % 18,

b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda % 20,

c) Kitap veya benzeri basılı yayın için % 0,

ç) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan (kozmetik ürünleri, kürkler ve kürkten giyim eşyası, manikür ve pedikür takım ve aletleri, klimalar, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, mikrofon, hoparlör, kulaklık, amplifikatörler, ses kayıt ve çalma cihazları, televizyon, projektör, kamera, ses ve görüntü cihazları, kristal avizeler vb.) eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave %20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir. Diğer taraftan, kitaplar için daha önceden uygulanan %8’lik maktu vergi kaldırılmıştır.

3) Eskiden yolcu beraberinde iki takvim yılında 1 adet getirilebilen Cep telefonu, yeni uygulamayla üç takvim yılında 1 adet getirilebilecektir.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız