Güncel

"Diri diri gömmeye çalışan KHK'lara inat yaşayacağız!"

İstanbul KHK'lılar Platformu Kanun Hükmünde Kararname ile işten atmaları "Ölüme Karşı Yaşamı Savunuyoruz. İşimizi Geri İstiyoruz" diye Karacaahmet Mezarlığı'nda protesto etti.

16 Eylül 2019 Saat: 12:45
"Diri diri gömmeye çalışan KHK'lara inat yaşayacağız!"
"Diri diri gömmeye çalışan KHK'lara inat yaşayacağız!"

SERPİL ÜNAL

İstanbul KHK'lılar Platformu, Karacaahmet Mezarlığı'nda "Ölüme Karşı Yaşamı Savunuyoruz. İşimizi Geri İstiyoruz" şiarıyla "Ölüm KHK'ları" olarak adlandırdıkları Kanun Hükmünde Kararname ile işten atmaları protesto ederek, "Bir gecede bizi ölüme terk edenlerin zulmüne inat, mücadele edeceğiz ve yaşayacağız. Biz Kazanacağız" denildi

İSTANBUL - İstanbul KHK'lılar Platformu 'Ölüm KHK'ları' olarak adlandırdıkları Kanun Hükmünde Kararname ile işten atmaları "Ölüme Karşı Yaşamı Savunuyoruz. İşimizi Geri İstiyoruz" şiarıyla Üsküdar'da bulunan Karacaahmet Mezarlığı'nda basın açıklaması yaparak protesto etti.

"Pankartımız Da Yaşamlarımız Gibi: Paramparça!"

Karacaahmet Mezarlığı'nda A Kapısı önünde saat 14.00'de bir araya gelen emekçiler "İşimiz, Ekmeğimiz, Onurumuz İçin Ölüm KHK'larına Direniyoruz. İşimizi Geri İstiyoruz" yazılı pankart açtı.

Sloganın yazılı olduğu pankartı kelimeler halindeki parçalardan oluşturan emekçiler basına "Pankartı öyle parça parça görmeye alışık değilsiniz. Bizim yaşamlarımız bir gecede dağıtıldı, parçalandı. Pankartımız da KHK'larla dağıtılan yaşamlarımız gibi paramparça" açıklamasında bulundu.

Emekçiler eylemde "KHK'lar Ölümdür Ölümleri Durdurun", "KHK'lar Gidecek Biz Kalacağız", "Direne Direne Kazanacağız", "Ölüm KHK'larına İnat Yaşamı Savunuyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

İstanbul KHK'lılar Platformu'ndan emekçiler eylemde sık sık "KHK'lar Gidecek Biz Kalacağız", "Direne Direne Kazanacağız", "KHK'lara İnat Yaşayacağız" sloganları attı. 

"Bir Gecede Diri Diri Mezara Gömmeye Çalıştılar!" 

KHK ile ihraç edilen emekçilerden Filiz Soylu, sözlerine "Sevgili İstanbul halkı  basın emekçileri, sevgili arkadaşlarım, kaderdaşlarım, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kanun hükmünde kararnamelerle sorgusuz sualsiz hiçbir gerekçe gösterilmeden bir geceyarısı işimizden, aşımızdan, geleceğimizden, ekmeğimizden, emeğimizden edildik. Bir gece yarısı çıkartılan KHK'larla hepimizi diri diri mezara gömmeye çalıştılar" diyerek başladı.  

"47 Arkadaşımız İntihar Etti, Bir Çoğu Kanserle Mücadele Ediyor"

KHK ile ihraç edilen 47 arkadaşlarının bu yapılan zulme katlanamayarak,  bunca emeğinin, geleceğinin çöpe atılmasını dayanamayarak intihar ettiğini aktaran Soylu, bir çok emekçinin de kanserle mücadele etmekte olduğunu söyledi.

"Sesimizi Mezarlıkta Duyurma Mecbur Kaldık"

"Yapılan bu zulme, bu haksızlığa karşı bizler sesimizi burada bir mezarlıkta duyurmaya mecbur kaldık. Çünkü biz bizi diri diri mezara gömmeye çalışıyorlar" diyen Soylu, parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitimi savunan eğitim emekçileri; parasız, nitelikli sağlık hizmeti isteyen sağlık  emekçileri; vergide adalet isteyen vergi memurları ve nitelikli kamu hizmetleri isteyen kamu emekçileri oldukları   ihraç edildiklerini vurguladı.

"Bize Biçilen Kefeni Giymeyeceğiz!"

KHK'larla bir gece yarısı ölüme sürüklendiklerini ifade eden Soylu" Bize biçilmeye çalışılan kefeni giymeyeceğiz" dedi. Soylu, eninde sonunda yapılan bu haksızlığı, bu zulmü yapanların emekçilerden özür dileyeceğini, onları bu konuma getireceklerini belirtti.

"Ağaç Kökü Yemeyeceğiz, İşimizi Geri Alacağız!"

"Bizler tam da bu ülkenin geleceği olan insanlar, bir gece yarısı yaşamın dışına itiliverdik. Pasaportlarımız iptal edildi. Başka kurumlarda çalışmamız yasaklandı" diyen Soylu 'KHK ile ihraç edilen emekçilere' Ağaç kökü yesin' denildiğini hatırlatarak "Ağaç kökü de yemeyeceğiz yapılan zulmü de kabul etmeyeceğiz. İşimizi, aşımızı, çocuklarımızın geleceğini geri alacağız" dedi.

Filiz Soylu sözlerini "Asla bizi diri diri gömemeyeceksiniz. Yapılan zulmü hiç birimiz kabul etmiyoruz. Biz Kazanacağız! Biz kazanacağız! Biz kazanacağız!" diyerek tamamladı.

"KHK Adı Verilen 'Ölüm Listeleri'yle İhraç Edildik"

İstanbul KHK'lılar Platformu adına yapılan açıklamada ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ile yaklaşık 140.000 kamu çalışanının terörle iltisaklı yahut irtibatlı olduğu yaftalaması ile görevlerinden alınarak ve ihraç edildiği hatırlatılarak "KHK adı verilen ölüm listeleriyle hiçbir savunma hakkı tanınmadan haksız ve hukuksuz bir şekilde işlerinden edilen yüzlerce kamu çalışanı yaşadıkları sürecin ağırlığına dayanamayarak amansız hastalıklara yakalanıp yaşamlarını yitirmiş, onlarca kamu emekçisi intihar ederek yaşamına son vermiştir" denildi.

"OHAL Hükümleri Bütün Ağırlığınca Sürüyor"

KHK’lara dayandırılarak getirilen 'Güvenlik Soruşturması' uygulamalarıyla yüzbinlerce gencin atama yeterliliğine sahip olsalar da görevlerine başlatılmadığı, işsizliğe mahkûm edildikleri ifade edilen açıklamada, OHAL'in resmiyette bitmiş olmasına rağmen OHAL uygulamalarının toplumun genelinde ve ihraçlar üzerinde hükmünü bütün ağırlığınca sürdürmekte olduğu vurgulandı.

"İhraç Edilenler 'Sivil Ölüme' Terk Edildi"

"İhraç olanlar, sadece işlerinden edilmekle kalmamış, çalışma hakları, seyahat hakları, fikir hürriyetleri, seçilme hakları gibi en temel insani haklarından men edilmiş, vatandaşlık hakları geriletilerek neredeyse vatandaşlık statüsünden çıkarılarak “sivil ölüme” terk edilmişlerdir" denilen açıklamada ihraç edilen kamu emekçilerinin mahkemelere müracaat haklarının da ellerinden alınarak, kendilerine zorunlu ve tek adres olarak gösterilen OHAL Komisyonu'nun da adil bir inceleme gerçekleştirmediği belirtilerek, Komisyon'un incelediği 84.300 dosyanın 77.600’ünün reddedildiği aktarıldı.

"OHAL Komisyonu 'Oyalama Komisyonu'na Dönüştü"

Anayasal haklarını kullandıkları için hukuksuzca tutuklu bulunan ve ceza alan KHK’lılar bir yana, adli işlem geçirmeyen ya da geçirdiği işlemler sonucu takipsizlik ya da beraat alan KHK’lıların da görevlerine iade edilmediklerine dikkat çekilen açıklamada, "OHAL Komisyonu 'Oyalama Komisyonu'na dönüşmüştür ve adaletten çok uzaktır. OHAL komisyonu bu nedenle lağvedilmelidir" denildi.

"KHK'larla Çalınan İşimizi Geri İstiyoruz!"

Açıklamada "Bugün KHK’lılar olarak Karacaahmet mezarlığında bulunuyoruz. Çünkü, KHK’larla yapılan ihraçlarla, KHK’lılar canlı canlı mezara gömülmüştür. İstanbul KHK’lılar Platformu olarak diyoruz ki, bizler ne darbeci ne terörist ne de vatan hainiyiz. Bizler bu ülkenin dürüst, çalışkan ve işine hak ederek girmiş emekçileriyiz. KHK’larla çalınan İşimizi geri istiyoruz. Haklılığımıza inanıyor ve susmuyoruz. KHK’lar hemen bir yasa ile iptal edilmeli ve bütün KHK’lılar derhal görevlerine iade edilmelidir. Biz haklıyız, biz kazanacağız. KHK’lar gidecek biz kalacağız" denildi.

"Bir Gecede 16 Yıllık Hizmetim Emeğim Yok Sayıldı"

KHK ile ihraç edilen Emine Yüzgeç de söz alarak 1 Eylül 2016 tarihinde 672 sayılı KHK ile görevinden edilmiş kamu emekçilerinden  biri olduğunu belirtti. "Bir gecede bütün birikimim, bu zamana kadar yapmış olduğun her şey aldığım eğitim, verdiğim 16 yıllık devlet hizmeti bir gecede yok sayıldı" diyen Yüzgeç, aslı olmayan gerekçelerle iltisaklı ve irtibatlı denilerek gibi hiçbir gerçek gerekçe gösterilmeksizin vatan haini ilan edildiğini söyledi.

"İsmim Yayınlanarak İş Bulmam Da Engellendi"

KHK ile ihraç edilenlerin, herkesin ulaşabileceği şekilde internet sitelerinde yayınlanmış olduğunu da hatırlatan Yüzgeç,  "İsmim listelerde herkesin ulaşabileceği İnternet sitelerinde yayınlandı. Bu durumdan sonra benim başka bir kurumda iş bulmam, başka bir işe işe girmem tamamen engellenmiş oldu. Bunun adı nedir biliyor musunuz? Bunun adı 'sivil ölümdür'" dedi.

"KHK İle Yapılan Sosyal Soykırımdır!"

Yüzgeç, KHK nedeniyle yaşadığı haksızlığı, komşularına hatta en yakınlarına, ailesine dahi anlatamadığını belirterek "Herhangi bir suçum olmadığına dair söylenen en iyi niyetli söz şuydu; 'Haklıysan geri dönersin.' Bu ne kadar kırıcı bir söz biliyor musunuz? Bunun adı nedir biliyor musunuz? Bunun adı 'Sosyal soykırımdır'. Hiçbir kimseyi hiçbir kurumun bu şekilde itham altında bırakmaya hakkı yoktur" dedi.

"3 Senedir Somut Hiçbir Adım Yok"

KHK ile ihraçların üzerinden 3 Sene geçtiği halde somut hiçbir adım atılmadığına dikkat çeken Yüzgeç, "Bazı yerlerde çatlamalar oluyor duyuyoruz. Bazı kişiler artık bizim haklı olduğumuzu, bir şeylerin değişmek zorunda olduğunu dile getiriyor, bazı yetkili insanlar. Ama ben kendi adıma şunu söylüyorum: Sırf bulunduğum makamı kaybetmemek için, sırf oldu koltuğunu kaybetmemek için bizim uğradığımız haksızlığa sessiz kalanlara hakkımı helal etmiyorum" dedi.

"Yaşadıklarımızdan Sonra Özrün Hiçbir Anlamı Yok!"

İntihar edenlerin geri gelmeyeceğini, sağlıklarını kaybedenlerin eski sağlıklarına kavuşamayacaklarını, kaybettikleri zamanın ve bir çok şeyin telafisinin olmayacağını ifade eden. Yüzgeç, "Bunlar gittikten sonra bizden dilenen Özrün bize verilen hakların geri verilen hakların tam olarak bir anlamı olmayacak daha geç olmadan  bu KHK saçmalığından geri dönmesini istiyoruz"  diyerek sözlerini tamamladı.

"KHK'lılar Platformu Bütün İllerde... "

Zeytinburnu Belediyesi`neden KHK ile ihraç edilen Kenan Güngördü ise 28 Haziran'da oluşturdukları İstanbul KHK'lılar Platformu'nun, her hafta, her gün daha da güçlenerek mücadele ettiğini söyledi.

İstanbul'da ve diğer illerde KHK ve  güvenlik soruşturmaları ile haksız ve hukuksuz ihraç edilen bütün emekçilere seslenen Güngördü, "KHK'lılar Platformu bütün illerde hazırdır" dedi.

"KHK'lılar Platformu'nda Örgütlenelim

Bir şey yapmak isteyen, ölmek istemeyen intihar etmek istemeyen, bütün emekçilere çağrıda bulunan Güngördü," İstanbul KHK'lılar Platformu'nda örgütlenelim. Gücümüze güç, sesimize ses katmalıyız. Tarihi bir süreçten geçiyoruz" dedi.

"Sayıları Milyonları Bulan İnsan Ölüme Terk Edildi"

"Ülkenin dört tarafı feryat figan... Ölen ölene, öldüren öldürene... Ama bir tek KHK'lılardan söz edilmemektedir" diyen Güngördü, aileleri ile birlikte sayıları milyonları bulan insanların ölüme terk edildiğine dikkat çekti.

"İntihar Eden Arkadaşlarımızdan Özür Diliyoruz"

"Biz ölmek istemiyoruz. Biz hiç kimsenin ölmesini istemiyoruz. İntihar eden arkadaşlarımızdan, daha fazla mücadele etmeyip onları hayatta tutamadığımız için özür diliyoruz. Onlar bizi af asla affetmeyecekler. Ama ihraç edilenler burada. Yarın İstanbul'un dört bir tarafında daha da büyüyerek örgütlenerek, mücadelesini devam ettirecek" diyen Güngördü, mücadeleyi her yerde sürdüreceklerini belirtti.

"Bugün İktidarda Olup KHK'ları Çıkaranlar Yargılanacak"

Demokrasi insan hakları ve hukukun herkese lazım olduğunu ifade ederek bugün  iktidarda olanların da hak ve adalet arayacağını, bugün iktidarda olup KHK'larla ihraç edenlerin yarın 'Ah' edeceklerini çünkü onların affedilmeyerek yargılanacaklarını söyledi.

"KHK'lılar 5-6 Ekim'de Ankara'ya.."

"Ölümü değil yaşamı savunuyoruz. Yaşama özgürlüğünü, adaleti, savunuyoruz ve devam edeceğiz. Yaşasın KHK'lılar Platformu" diyen Güngördü, 5-6 Ekim'de Ankara'da bütün illerden gelecek olan KHK'lıların bir araya geleceklerini duyurdu. Tüm KHK ile ihraç edilenlerin mutlaka bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Güngördü, bütün illerde KHK'lılar Platformu ile irtibata geçilmesi çağrısında bulundu.

"İstanbul'un Her Yeri Eylem Alanımız" 

Güngördü sözlerini "KHK'ya inat ölmeyeceğiz, yaşayacağız. Çünkü ölümün savunanlar asla ve asla iflah iflah olmazlar. Biz yaşamı savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz. İstanbul'un her yeri İstanbul KHK'lılar Platformu için eylem alandır. Çünkü haklıyız ve mutlaka kazanacağız!" diyerek tamamladı.

KHK ile ihraç edilen emekçiler eylemi sloganlarla sonlandırdı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız