Güncel

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atandı

Geçtiğimiz yıllarda HDP ve DBP’li onlarca belediye gasp edilerek kayyım atanmıştı. 31 Mart seçimlerinde kayyımlardan geri alınan Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyım atadı.

19 Ağustos 2019 Saat: 10:24
Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atandı
Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atandı

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarını görevden uzaklaştırdığını açıkladı.Belediyelerin önlerine polis yığınağı yapılırken, belediyelerin kapılarının kırıldığı ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı görevlerinden uzaklaştırdı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Diyarbakır’a Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin’e Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van’a Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye başkanvekili olarak görevlendirildi.

GEREKÇE SORUŞTURMALAR

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “örgütle iltisak-irtibatı olduğu”, “örgütlere destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” belirtildi. Bakanlığın açıklamasına göre, görevden alınan belediye eşbaşkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 1 kovuşturma ve 8 soruşturma, Ahmet Türk hakkında 2 kovuşturma ve 4 soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da 1 kovuşturma ve 6 soruşturma dosyası bulunuyor.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Adnan Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık yüzde 63, Ahmet Türk ve Figen Altındağ) yüzde 56, Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı da yüzde 54 oyla Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye eşbaşkanları seçilmişlerdi.

KAYYIMLARDAN SONRA HDP’YE OPERASYON

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasının ardından HDP üye ve yöneticilerine operasyon düzenlendi. Sabah saatlerinde düzenlenen “şafak” operasyonlarında çok sayıda HDP üye ve yöneticisi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: HDP Diyarbakır il yöneticileri Kadir İnanır, Edip Binbir ve Ali İhsan Karahan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK üyesi Sevim Biçici, DBP Bağlar ilçe yöneticisi Hayri Etyemez, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Eminoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Mehmet Akdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Selda Baran, HDP PM üyeleri Mesut Bağcık ve Burhan Karakoç, gazeteci Tümen Anlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanları Mustafa Akengin ve Şiyar Dağ, Mahmut Korkmaz, Fevzi Işık, Fuat Yalçın, HDP Çınar üyeleri Mahmut Ulus ve Fevzi Demirkıran, HDP Bismil üyesi Lokman Bozkur, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi Naif Erdem, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen ve meclis üyesi Nurşen Akbal.

ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, HDP’li 3 belediye başkanının görevden alınmasıyla ilgili olarak, Diyarbakır, Van ve Mardin’de 350 belediye çalışanının da gözaltına alındığını ileri sürdü. Anadolu Ajansı ise başta Diyarbakır, Mardin ve Van olmak üzere 29 ilde yürütülen operasyonlarda 418 kişinin gözaltına alındığı haberini geçti.

Diğer yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı‘nın yerine atanan kayyum Hasan Basri Güzeloğlu belediye binasına giriş yapmasının ardından belediye çalışanların GBT kontrolüyle içeri alındığı belirtiliyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız