Güncel

“Doğa bu yükü taşıyamaz, hırslarınızı gözden geçirin !”

Kaş-Kalkan arasında kıyıya paralel olarak yapılması planlanan yeni otoyol ile büyük bir doğa felaketi yaşanacağını açıklayan Kaş Kollektiv’i, bu projeden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

2 Ağustos 2017 Saat: 14:55
“Doğa bu yükü taşıyamaz, hırslarınızı gözden geçirin !”
“Doğa bu yükü taşıyamaz, hırslarınızı gözden geçirin !”

Kaş-Kalkan arasında kıyıya paralel olarak yapılması planlanan yeni otoyol ile ilgili tepkiler sürerken, bölgenin özellikleri nedeniyle  büyük bir doğa felaketi yaşanacağını açıklayan Kaş Kollektiv’i, insanlığın geleceği için bu projeden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Kaş-Kalkan arasında yapılması planlanan yaklaşık 2,5 kilometrelik tüneli de kapsayan yol projesinin Kaputaş Kanyonu’nun, dünyaca ünlü plajın hemen üstünden viyadükle geçilmesi planlanıyor. 

Ağullu mahallesi yakınlarından başlayarak, Çukurbağ, Gökçeören ve Sarıbelen mahallelerinin sınırlarından geçerek Kalkan’da son bulacak olan otoyol güzergâhı, dünyada yalnızca bu bölgede yayılış gösteren ve nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı için koruma altına alınan Likya Kaş Orkidesi’nin de yayılış alanından geçiyor.  Burada  Akdeniz Üniversitesi ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün iş birliğinde, TÜBİTAK’ın da desteğiyle alanda yaklaşık üç yıldır koruma projesi yürütülüyor. Ağullu mahallesindeki 10 dönümlük alanda koruma altına alınan türün geleceğe taşınması hedefleniyor.

Yeni otoyolun bölgede büyük bir doğa felaketi  ve tahribatı yaratacağını  çeşitli raporlarla açıklayan ve bu projenin durdurulması için kampanya yürüten Kaş Kollektiv'i, Kaş-Kalkan arasındaki kıyı boyunca yaban hayatı ve doğal çevre üzerinde büyük bir tahribata neden olacağını  açıkladı.

Bölgede  aralarında tanınmış çevreci aktivistlerin de olduğu  bölgedeki vatandaşlar tarafından oluşturulan ve  adına Kaş Kollektiv’i denilen platform tarafından yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

Kaş ve Kalkan arasında yapımı planlanan 4 şeritli yol projesi ile doğanın ticarete kurban edilmesi söz konusu. Hergün doğanın bir parçasının kar hırsı nedeniyle yok edildiği günümüzde siyasi kararların ekonomik sonuçları gözetilirken bu kararların muhatabı bölgelerde yaşam alanlarının, yaşam zincirinin dengesindeki bozulmalar göz ardı edilmektedir.

Küresel çapta süregelen ekonomik kemirgenlerin başlattığı doğaya karşı savaş yöresel olarak çok net gözümüzün önünde gerçekleşiyor.Doğadaki çöküş vahşi kapitalizmin aşırı ve çabuk kar hırsı ile doğru orantılı.Bölgesel felaketlerin nedenleri değil sonuçları ile meşgul edilen beyinlerimiz.Nedeni Tanrı'ya çözümü kadere havale ederek felaketin kapısını çalmasını bekliyor. Aslında sorunun çözümü demokratik olmayan yollarla alınan kararların bölgeyi ilgilendiren kararlar arifesinde konunun birinci dereceden muhataplarının konuya dahil edilmesiyle giderilecekken iktidar hastalığının tecellisi kararlar yukarıdan aşağıya tebliğ ediliyor. Bilgi ve sonucunun yukarıdan aşağıya dayatıldığı bütün sistemler eninde sonunda faşizmin kucağına düşüyor. Ve insanlığa ağır bedeller ödetiyor. Doğada yatay olarak işleyen akış insanın tutkusal hırslarıyla yarattığı kendine doğru da genişleyen cehennem içinde dikey hale geliyor.

HİÇ KİMSEDEN GÖRÜŞ ALINMADI

İşte yaşadığımız bölge özelinde de yapımı planlanan yol ve diğer yatırım alanları için yapılan tamda budur.Ne yaşayanların Ne bölgedeki STK ve platformların nede konunun uzmanı kurum ve kuruluşlardan görüş alınmıştır. Devletin mantığı kıvırcık ressam Bob Ross'ın mantığıyla aynıdır."Şuraya bir viyadük şuraya bir alt geçit şuraya da bir seyir terası koyalım " derken görmezden geldikleri yada işlerine gelmeyen şey orada binlerce yıldır yaşaya gelen bir bütünlüğün olduğu gerçeğidir.

KAŞ- KALKAN ARASINDA ZATEN İKİ YOL VAR

Ama artık değişmek ve doğanın ritmine uyumlanmak gerek .Zira bölgenin tarihi ve kültürel yapısı bölgenin habitatında vücut bulmuştur. Bu insanların çevreyle girdikleri ilişki sonucu oluşturdukları yaşamsal çeşitlilikler ve üretim kültürü iktidarların topografik yapboz'larından çok daha fazla değerlidir. Halihazırda Kaş ve Kalkan arasında iki yol bulunmasına rağmen belli rant alanlarını gözeterek ve geçtiği her noktada insanların ve diğer canlıların yaşam alanları yok edecek olan 4 şeritli yol her açıdan yanlış bir projedir.

GERÇEK ÜRETİM ALANLARI AÇILMALIIDIR

Bizler doğanın ticarileştirilmesi için kolları sıvamış bir iktidarın gerçek üretim alanları açarak bölge insanına katkı sağlamasını istiyoruz. Doğa ve insanın bir bütünün ayrılmaz parçaları olduğu gerçeğinin idraki ile kardan başka bir değer taşımayan proje ve planlamaların karşısında olduğumuzu ve olacağımızı belirtiriz. Biz sizin torunlarınızı da sizin gözüdönmüş madde arsızlığınızdan korumak zorundayız.Başka dünya başka Kaş yok”.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız