Siyaset

Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi

Dokunulmazlıkların kaldırılması için TBMM'de yapılan oylama AKP, MHP ve CHP'den gelen 376 oyla Meclisten geçti.

20 Mayıs 2016 Saat: 19:09
Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi
Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda oylanan dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren Anayasa değişiklik teklifinin birinci maddesi 373, ikinci maddesi ise 374 evetle kabul edildi. Teklifin tümü üzerindeki oylama da 376 oyla kabul edildi. Erdoğan'ın onayının ardından madde yürürlüğe girecek.

Gizli oylama olmasına rağmen özellikle AKP’li vekillerin açık oy kullandığı, kabinlere bile girmeden oyların kullanıldığı Meclis Genel Kurulu’nda bu nedenle sık sık tartışmalar yaşandı.

Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında, dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur oylaması için sabah 10.00’da toplandı. “Anayasada laiklik olmamalı” ifadesi nedeniyle Meclis’i Kahraman’ın yönetemeyeceğine dair CHP tarafından yapılan tartışmaların ardından teklifin görüşülmesine geçildi. CHP, üç grup başkanvekili ve konuşma yapacak vekil dışında görüşmelere katılmadı.

Meclis’te bulunan 667 fezleke üzerinden, 50’si HDP’li milletvekili olmak üzere 138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren 1. Madde üzerinde 7 önerge verildi. AKP’liler muhalefetin, hatta teklifi destekleyen MHP’nin bile önergelerini kabul etmezken, MHP’liler önergelerine onay vermeyen AKP’lilere, “ikiyüzlü” diye bağırdılar. Muhalefetin önergelerinin önüne geçmek amacıyla AKP tarafından 1. Maddeyle ilgili verilen üç önerge geri çekildi.

Önergeler üzerinde yapılan konuşmaların ardından birinci madde için yapılan oylamada, 531 milletvekili oy kullandı. Madde 373 evet oyu ile referanduma gerek kalmadan kabul edilmiş oldu. Oylamada 138 ret, 8 çekimser, 9 boş, 3 de geçersiz oy çıktı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken verdikleri 1. tur oylama sırasında da bu oylamada da “gizli oylama”nın kurallarına hiçbir şekilde uyulmadığını, içtüzük ve anayasa ihlali yaşandığını söyledi.  Meclis Başkanı Kahraman’ın bu konuda milletvekillerini uyarmasını isteyen Baluken’e Kahraman’dan yanıt ise 1. Turda Meclis Başkanvekili’nin milletvekillerini uyardığı yönünde oldu. Baluken ise milletvekillerinin özgür irade, hür vicdanları ile oy kullanamadıklarını, itirazlarının buna olduğunu söyledi. Baluken “bu oylama gizli değil, açık oylamadır, Meclis Başkanı gizlilik kuralını ihlal etmiştir” dedi.

AKP’li Hakan Çavuşoğlu itirazların hakkaniyete uygun olmadığını, gizliliğe halel gelmediğini savundu.

HDP’li Celal Doğan da gizliliğin ihlal edilmesini eleştirdiği konuşmasında, açık oy kullanan bir milletvekiline  “Neden açık kullanıyorsun” diye sorduğunda aldığı yanıtın, “oy benim değil mi?” olduğunu söyledi. Doğan, faşist bir general tarafından çıkarılan faşist bir anayasayı tadil için çırpındıklarını da ifade etti.

Dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinin ikinci maddesinde AKP'lilere ait önergelerin çekilmesinin ardındanoylamaya geçildi.

526 oy kullanılırken, 374 kabul, 136 ret oyu verildi.

Maddenin tümü üzerinde oylamaya geçildi. Madde, 376 oyla kabul edildi. Referandum sınırını aşması için 367'nin üzerine çıkması gerekiyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından madde yürürlüğe girecek.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız