Güncel

Dr. Bülent Şık için dayanışma paneli: Çocuklar zehirlenmesin

OHAL kapsamında KHK ile İhraç edilen akademisyenlerden Gıda Mühendisi Yrd.Doç.Dr.Bülent Şık hakkında, içinde yer aldığı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştığı için dava açıldı.

6 Şubat 2019 Saat: 01:24
Dr. Bülent Şık için dayanışma paneli: Çocuklar zehirlenmesin
Dr. Bülent Şık için dayanışma paneli: Çocuklar zehirlenmesin

Haber ve Fotoğraflar: Sultan Güner/ Mukaddes Şamiloğlu

OHAL kapsamında KHK ile İhraç edilen akademisyenlerden Gıda Mühendisi Yrd.Doç.Dr.Bülent Şık hakkında, içinde yer aldığı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmasına, proje yürütücüsü Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılmış ve davaya dönüştürüldü.

Davanın ilk duruşması ise  7 Şubat saat 10:45’te İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Bülent Şık ile dayanışmak amacıyla ‘Çocuklar Zehirlenmesin İnisiyatifi’nin İstanbul Tabip Odasında 03 Şubat, Pazar günü yapılan Dayanışma Paneli, Gıda Mühendisleri Odası adına Mukaddes Şamiloğlu moderatörlüğünde, Bülent Şık, Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, Yrd.Doç.Dr. Hafize Öztürk Türkmen, Gıda ve Tarım aktivisti Olcay Bingöl ve İst. İSİG Meclis üyesi Aslı Odman tarafından  birer sunum yapılarak, bilimsel ölçütlerle doğanın geldiği durum gözler önüne serildi.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkan Pınar Saip, TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof.Dr. Gencay Gürsoy, Yrd.Doç.Dr.Esra Mungan, Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt ile çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticisi ve akademisyenin izleyici olarak katıldığı Panel, ardından Forum ile devam etti.

“Halk sağlığını ilgilendiren konularda gizlilik ya da yasaklanmış bilgilerin olması kabul edilemez!”  görüşü, panelin ortak söylemi oldu.

NELER OLMUŞTU?

 Gıda Mühendisi Yrd. Doç Dr. Bülent Şık, Sağlık Bakanlığı tarafından Kocaeli, Antalya ve Ergene Havzası illerinde (Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli) çevresel kirleticilerin belirlenmesi ve sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla “Çevresel Faktörlerin ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması” başlığını taşıyan projenin gıdalar ve sularla ilgili kısmında görev almıştı. Şık bu görevi Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde öğretim üyesi ve teknik müdür yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde gerçekleştirmişti. Projedeki görevi döneminde, araştırma projesinin sadece gıdalarla ilgili değil toprak, sular, atık sular, Marmara denizi suyu, Marmara denizinde yaşayan çeşitli balıklar, hava kalitesi, havadaki toz partiküllerinin kanserojen madde yükü, elektromanyetik ölçümler başta olmak üzere 16 farklı araştırma çalışmasından oluştuğunu görme şansı da olmuştu.

Araştırma projesinin sona ermesinin üzerinden 3 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan ne bir açıklama yapılmış ne de projeden elde edilen sonuçlara göre halk sağlığını olumsuz etkileyen durumları düzeltmek için bir ara rapor açıklanmış ya da önlem alınmıştı.

Bilimsel etik kuralları içinde hareket eden bir bilim insanı olan Bülent Şık, yazdığı yazılarla, yürütülen bu büyük halk sağlığı projesinden kamuoyunu haberdar etmeyi, toplumu bilgilendirmeyi, meseleleri çözmekle mükellef kamu kurumlarını harekete geçirmeyi amaçladı. Bu saiklerle, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan’ Çevresel Faktörlerin ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması’ projesinde kendisinin ve görev yaptığı merkezin parçası olduğu bölümlerinin gıdalarda ve sulardaki kirliliğin kanserojen etkiler yarattığını ortaya koyan araştırma sonuçlarını yazılı basında kamuoyu ile paylaştı. Yazıların yayınlanmasının ardından, Sağlık Bakanlığı’nın şikayeti sonucu, ‘Göreve ilişkin sırrın açıklanması’, ‘Yasaklanan bilgileri temin’, ‘Yasaklanan bilgileri açıklama’ suçlamasıyla Bülent Şık’a dava açıldı.

Davanın ilk duruşması, 7 Şubat saat 10:45’te İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız