Kültür

Düşlerin gerçekleştiği yer, düşleri gerçekleştirenler...

Düşler Akademisi Kaş, bir yaşayarak öğrenme merkezi olarak Kaş’ın Çukurbağ köyünde eski ilkokul ve çevresindeki 14 dönümlük araziyi yeniden yapılandırarak Haziran 2014’ten beri hizmet veriyor.

31 Temmuz 2019 Saat: 01:27
Düşlerin gerçekleştiği yer, düşleri gerçekleştirenler...
Düşlerin gerçekleştiği yer, düşleri gerçekleştirenler...

Düşler Akademisi Kaş (DA Kaş) projesi, engelli bireyler başta olmak üzere toplumsal dışlanmaya maruz kalan tüm bireylerin sanat ve spor yoluyla entegrasyonunu sağlamak amacıyla kurulmuş bir köy akademisi. Engellilik ve süreğen – nadir- kronik hastalıklar başta olmak üzere gerekçesi ne olursa olsun toplumsal dışlanmayı yaşayan birey ve gruplara; alternatif, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle ücretsiz olarak eğitim, üretim ve ortak yaşam hizmetleri sunuyor.Akademide tüm çalışmalar gönüllülük esasıyla yürütülüyor.

Düşler Akademisi Kaş, bir yaşayarak öğrenme merkezi olarak Kaş’ın Çukurbağ köyünde eski ilkokul ve çevresindeki 14 dönümlük araziyi yeniden yapılandırarak Haziran 2014’ten beri hizmet veriyor. Türkiye’nin engellilere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı.

Proje Hedefleri:

Sanat ve spor faaliyetleriyle sosyal entegrasyonu sağlamak

Ekolojik hayatı yaşamın bir parçası haline getirmek

Katılımcıların resim, müzik, drama gibi sanatsal faaliyetlere katılarak kendi becerilerini fark etmelerini sağlamak ve akademiden ayrıldıktan sonra bu alanlarda aktif olmalarını sağlayacak imkan ve motivasyonu verebilmek,

Yenilenebilir enerji çözümleri ile modern şehir hayatı yerine ekolojik yaşam dinamiklerini göz önünde bulundurmak

Karşılıksız paylaşım anlayışı ile gönüllü olmanın bilincini yaygınlaştırmak

Sosyal bir inovasyon merkezi olmanın getirdiği sorumlulukla deneyimleri gündelik hayata aktarmak

Düşler Akademisi Kaş, bir köy akademisi olması ve bulunduğu konum itibariyle yerel değerlerle evrensel değerlerin buluştuğu bir platformdur.

Proje Faaliyetleri:

Düşler Akademisi Kaş,  bir yandan Sosyal Girişim Parkı, Ekolojik Yaşam ve Düşler Akademisi konseptlerinde  çalışmalarını yürütürken, başta Alternati ve Camp ve Kızlar Atakta olmak üzere, Alternatif Yaşam Derneği’nin bazı projelerine ve MUME, Ekolojik Yaşam (The Tarla) gibi birimlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunlara ek olarak İlkokul ve Tarım – Etnografik Eser müzeleri, herkes için tasarım ve evrensel mimari birimleri de Düşler Akademisi Kaş çatısı altında yer almaktadır.

Düşler Akademisi Kaş, tematik kamplar ile çeşitli kurumlara da kapılarını açmaktadır.

Düşler Akademisi Kaş’ta yürütülen faaliyetler, haftalık düzenlenmiş programlar şeklinde, sanat aracılığı ile toplumsal değişimin en güzel örneklerinden birini teşkil ederken, sanat – eğitim – entegrasyon ve tatil kampçılığı hizmetini bir arada sunmaktadır. Akademi bir kamp haftasında yaklaşık 100 kişiyi ağırlama kapasitesindedir. Kamp haftası boyunca, etkinlikler katılımcı grup profiline göre, en uygun şekilde düzenleniyor olup, her günün programı birbirinden farklıdır. Özel ihtiyaç sahibi ve sosyal dezavantajlı öğrencilere ücretsiz etkinlik ve atölye desteği sağlanmasının yanı sıra tematik kamp programları da yine katılımcı grubun kendi iç ajandasına göre şekillenmektedir. Kamp programı dahilinde resim, ritim, drama, tiyatro, senaryo-kurgu, felsefe, dinleti, enstrüman, seramik, ahşap atölyesi, heykel, okuma aktiviteleri yapılmaktadır.

2002 yılından beri Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirilen Alternative Camp, 2014 yılında Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Çukurbağ Köyü’nde gerçekleştirilmeye başlandı. Düşler Akademisi Kaş bu süreçte hayata geçti. Kızlar Atakta projesinin yaz faaliyetleri de 2015 yılından beri Düşler Akademisi Kaş ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir.

Düşler Akademisi Kaş’ta tüm faaliyetler, Alternatif Yaşam Derneği’nin aşağıda yer alan temel ilkeleri doğrultusunda  hayata geçirilmektedir.

Gönüllülük: Kısa veya uzun dönemli olarak, zamanını inandığı girişime adayan gönüllüler, toplumsal değişimin öncü ve dinamik gücüdür. Sosyal değişim projelerinin en önemli sürdürülebilirlik garantisi gönüllülük programlarıdır.

Farklılıklara Saygı: Kişileri engelli olup olmama durumlarına, cinsiyetlerine, maddi güçlerine, etnik kökenlerine ve kültürel farklılıklarına göre ayrıştırmadan yaşamak, eşit haklar ve fırsatlar sunmak yaklaşımımızın en güçlü öğelerindendir.

Karşılıksız Paylaşım: Edindiğimiz tecrübeler, biriktirdiğimiz bilgiler ve duygularımız karşılığını beklemeksizin paylaşıma açıktır.

Kültürler Arası Etkileşim: Anlamlı ve üretken bir ortak yaşam döngüsü için farklı kültürleri, yerel yaşam alışkanlıklarını, değişik beklentileri, önyargısız ve tereddütsüz kabul ediyor.

Pozitif Düşünce: Ekonomik krizler, işsizlik, çevre kirliliği, yoksulluk ve savaşlar, dünyayı yaşanmaz bir yer haline getiriyor gözükse de, pozitif düşünce tüm insanlığın geleceğe umut beslemesini ve değişimin kendisinden başlayacak olmasını sağlıyor.

Evrensel Tasarım: Normal tanımlamalarını yeniden üretmek, kalıcı veya geçici engellilik durumları yaşayan bireylerin, toplumsal yaşamın tüm alanlarına eşit fırsatlarla ulaşmasını sağlamak için dünyayı evrensel biçimde tasarlamak gerekiyor.

Yenilikçi Üretim: Düşünce üretiminden endüstriyel tasarım ürünlerine kadar, bütün üretim süreçlerinde, yaratıcı, yenilikçi ve sürdürülebilir sosyal girişimcilik alternatiflerini temel alıyor.

Gönüllülük

Sivil toplum kuruluşlarının ana faaliyetleri için en önemli  faktör  insan  servetidir. ‘Gönüllü’ olarak adlandırılan bu insan serveti, gönüllü faaliyetlere hiçbir  beklentisi olmadan katkı sağlayarak toplumsal bir sorumluluğu yerine getirmektedir. Kısa veya uzun dönemli olarak zamanını inandığı girişime adayan gönüllüler, toplumsal değişimin öncü ve dinamik gücü, sosyal değişim projelerinin en önemli sürdürülebilirlik garantisidir.

“Değişimin kendisi ol” çağrımızla Türkiye’nin ve Dünyanın her köşesinden koşarak geliyor gençler, kendilerine koşulsuz açılmış kucaklar olduğunu bilerek…Mutlu olabilmek ve mutlu edebilmek adına…Yürekleriyle gönüllü, bilinçleriyle farklı bireyler…

Üstüne ne yazılsa gönüllülerin değişime katkılarını ifade etmeye elbette yetmiyor.. her an her dakika bir değişim ve dönüşüm hikayesi yaşanıyor Düşler Akademisi’nde.

Düşler Akademisi Kaş’ta gönüllüler, belirlenen alan ve birimlerde gönüllülük yapmaktadır. Bu alanlar ve gönüllülük tanımları çeşitlidir.

Katılımcı grupların tüm etkinliklerine (atölyeler ve spor aktiviteleri) aktif bir şekilde gönüllülerce destek verilir. Katılımcı ve gönüllülerin günlük rutin beslenme ihtiyaçlarına yönelik hazırlıkların yapıldığı mutfakta gönüllü desteği çok önemli yer tutmaktadır. Akademi içerisindeki binaların ve çevrenin genel düzeninden ve temizliğinden de gönüllüler sorumludur. Bunun yanında ofiste görev yapan gönüllüler ise ofis işlerinin yanı sıra akademiyi ziyarete gelenlerin gezdirilmesi, AYDER Shop ürünlerinin tanıtımı gibi işleri yürütürler. Katılımcı gruplara at binme deneyiminin sağlandığı at çiftliğinde de gönüllü emeği önem taşımaktadır. Akademi bünyesindeki ekili alanların bakımı, sulaması ve hasat toplanması gibi işleri de gönüllüler gerçekleştirmektedir.

DA Kaş’a gelen gönüllülerin yeme-içme-barınma ihtiyaçları Akademi tarafından karşılanmaktadır. 44 kişilik konaklama alanı mevcuttur. Akademi aynı zamanda bir sosyal inovasyon merkezi olduğu için gönüllülerin yaşayacağı her deneyim kendilerini geliştirmede fayda sağlamaktadır.

Neden Düşler Akademisi Kaş’ta gönüllü olmalısınız?

Engelli ve sosyal dezavantajlı gruplara destek olmak için,

Alternatif bir köy hayatı deneyimlemek için,

Ekolojik hayata dair deneyim kazanmak için,

Karşılıksız paylaşım anlayışı ile gönüllü olmanın tadına varmanız için,

Farklı insanlarla tanışmak için,

Sanatın ve sevginin iyileştirici gücüne tanık olmak için,

Engelsiz bir yaşamı düşlüyorsanız siz de gönüllü olabilirsiniz.

Düşler Akademisi’nde kapılar herkese açık. Karşılık beklemeden bir şey vermek istiyorsanız, o uzun ve zorlu yolculukların bir adımla başladığını ve o adımı atanın neden siz olmayacağınızı soruyorsanız, karmaşık ve çözümsüz gibi duran bir sorunun iyiden yana dönüşmesinin bir parçası olmak istiyorsanız… Yani ben varım diyorsanız…


Bir kurum, bir portre: Ercan Tutal

Düşler Akademisi kurucusu Ercan Tutal kimdir?

1961’de Bursa’da doğdu. Almanya Tübingen Üniversitesinde “İngiliz ve İtalyan dili Edebiyatı” okudu. Engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımını ilk orada gözlemledi ve üzerinde kafa yormaya başladı. Engellilerle birebir ilişkiler kurdu, Avrupa’nın değişik ülkelerindeki kurumları, projeleri inceledi ve tanıklıklarını Türkiye’ye taşımaya karar verdi. Uluslararası dalış federasyonlarının eğitmeni ve/ya eğitmen yetistiricisi (PADI-CMAS-TDI-IAHD-HSA-NACD-BSAC) Merkezi California’da olan dünyadaki ilk ve tek engelliler dalış organizasyonu Handicapped Scuba Association Türkiye temsilcisi ve kurs direktörü’ 97 yılından beri gönüllü olarak engellilere dalış eğitimi veriyor. NTV-2001 yılı isimsiz kahramanlarından biri... ASHOKA tarafından projeleri yenilikçi bulundu ve “sosyal girişimci” seçildi. 2005 te American-Turkish Society’nin konuğu olarak Newyork’ta “Sosyal sorumluluk projeleri” ve bir uygulama örnegi olarak”Alternati ve Camp” konulu sunum yaptı. 2003 yılında Special Olympics Onursal Konuğu olarak Dublin’e davet edildi.Polonya, Almanya ve İtalya da dalış workshopları yaptı. 2006-Aralık INSEAD/Paris “Uluslararası Sosyal Girişimcilik Programı” sertifikası aldı. “Dalmak Özgürlüktür” isimli, engellilerin sualtı dünyasında yasadıkları eşitlik ve özgürlük duygusunu işleyen bir belgeseli (2001) Kızıldeniz’de hazırladı ve belgesel film festivallerine ve yarışmalarına katıldı. Gerek belgesel çalışması ve engellilerle yürüttüğü dalış organizasyonları , gerekse de Alternati ve Camp çalışmasıyla 7 yıldır Ulusal TV,radyo ve gazetelerde haberlere ve önemli programlara, köşe yazılarına konu/konuk oldu; sektör dergilerine yazılar yazıyor. Fiziksel-Zihinsel-İşitme ve Görme engellilere; Kronik hastalık gruplarına ve dezavantajlı gençliğe gönüllülük temelinde ücretsiz olarak hizmet edilen “ALTERNATIVE CAMP” projesini gerçekleştirdi. 


Düşler Akademisi ekibi:

Alternatif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu

Ercan Tutal – YK Kurucu Başkanı

Serhat Soydan – YK Başkan Yardımcısı

Nermin Tutal – YK Genel Sekreteri

Alper Ateş – YK Üyesi

Necdet Türköz – YK Üyesi

Alternatif Yaşam Derneği

Nermin Tutal – Finans Koordinatörü

Sibel Sadıkoğlu – Finans Sorumlusu

AYDER Proje ve Birim Yürütücüleri

Düşler Akademisi – Gülsün Deniz Vural

Social Inclusion Band – Ahmet Nebi Şaylan

Düşler Mutfağı – Proje Koordinatörü: Feride Betigül Soydan

Mutfak Şefi: Hazel Konak

Düşler Ajans – Serhat Soydan

DFilm – Nermin Tutal

Düşler Akademisi Kaş – Alper Ateş

Alternative Camp – Alper Ateş

Kızlar Atakta – Kurucu Proje Koordinatörü: Alper Akça

Best Buddies Turkey – Proje Koordinatörü (Yurt dışı): Sercan Duygan

Proje Koordinatörü (Yurt içi): Recep Altınordu

Program Koordinatörü: Fidan Karaahmetoğlu

eyLab – Ercan Tutal

Sorty – Serhat Soydan

Words of Silence – Buket Ela Demirel

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız