Güncel

Ermeni gazeteci Hrant Dink, Köln’de anıldı

Ölümünün 11’inci yılında Ermeni gazeteci Hrant Dink, Köln’de Kultur Forum Türkei-Deutschland (Kültür Forum Türkiye-Almanya) tarafından düzenlenen toplantıyla anıldı.

21 Ocak 2018 Saat: 00:39
Ermeni gazeteci Hrant Dink, Köln’de anıldı
Ermeni gazeteci Hrant Dink, Köln’de anıldı

Anma etkinliğine, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç, gazeteci ve yazar Ragıp Zarakolu, yazar Günter Wallraff, Alman-Ermeni Toplumu Başkanı Raffi Kantian, Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Parti Meclisi Üyesi Berivan Aymaz konuşmacı olarak katıldı.

ÖZDEMİR: BİR BEYAZ GÜVERCİN KATLEDİLDİ O GÜN

Anma etkinliği Ermeni Cemaati’nden Minu Nikpay, Armin T. Wegner Derneği Başkanı Ulrich Klan ve Kultur Forum Türkei Deutschland Yöneticisi Osman Okkan’ın açılış ve teşekkür konuşmalarıyla başladı.

Yeşiller Partisi lideri Cem Özdemir, konuşmasında 11 yıl önce Rakel Dink’in yaptığı konuşmayı hatırlatarak, “Kendisine bir şey yapılmayacağını düşünen bir beyaz güvercin katledildi o gün’’ dedi. Kendisini Hrant Dink kadar etkileyen birinin olmadığına değinen Özdemir, ‘’Bugün Deniz Yücel de hafızamızda. Yücel kirli bir ticaret karşılığında tahliyesini reddetmiştir” şeklinde konuştu.

Almanya – Ermeni Toplumu Temsilcisi, Vahan Balayan Özdemir’den sonra mikrofonu aldı. “Hrant Dink’lere ihtiyacımız var’’ diyerek başlayan Balayan 19 Ocak 2007’den beri davayı takip ettiklerine değinirken, “Adil bir yargılanma hakkına sahip olamadan yargılanmak zorunda kalmak polis devletinin tanımıdır. Yargılanan kişi savcı karşısına çıktığında adil yargılanacağına inanmalıdır’’ ifadelerini kullandı.

Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç, “Hrant’ın öldürülmesinin öncesinde Agos’un ve evinin etrafında polis ve jandarma görevlilerince keşif yapılmış ve cinayetin yapılmasını beklemiştir’’ dedi.

Ragıp Zarakolu, Hrant Dink’in ölümüyle sistemin beklemediği bir şekilde yaşanan vicdan patlamasının herkesi şaşırttığını ve müesses nizamdan da aykırı sesler çıktığını söyledi. Öldürülmesinden 3 hafta kadar önce birlikte olduklarında Hrant Dink’in ülkeyi terketmeyeceğini söylediğini aktaran Zarakolu, Hrant Dink sayesinde, azınlık haklarının görece iyi olduğu bir dönem yaşandığını ifade etti.

KANTİAN: KÖPRÜLER KURAN BİRİYDİ 

Almanya – Ermeni Toplumu Temsilcisi Başkanı Raffi Kantian, “Hrant Dink köprüler kurabilen bir insandı. İnsanların kalbine girebilen biriydi. ‘Ben yatakta ölmeye niyetli değilim, bana çok fazla sesini yükseltme demesinler’ demişti. Hrant’ın bir mirası varsa Gezi eylemleri aklıma geliyor örneğin. Ermeni kökenli milletvekillerimiz Gezi Parkı olan yerin eski bir Ermeni Mezarlığı olduğunu iletmişti. Biz 10 yıllardır hep sustuk ama o milletvekillerinin bunu yapabilmesi Hrant Dink’in varlığından kaynaklanıyor. Lütfen beni yanlış anlamayın Hrant Dink’in bu çabaları Türk aydınları da olumlu biçimde kamçıladı” dedi.

Alman yazar Günter Wallraff ise Ahmet Şık davası hakkında konuşarak, “İddianame yok ama ikinci kez ve 1 senedir hapiste. Türkiye’ye en son gittiğim dönemde 150’den fazla gazeteci hapsedildi. İran’da ve Çin’de tutuklu bulunan gazeteci sayısından fazla bu’’ dedi.(Kaynak: Duvar)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız