Güncel

Eskişehir’de 40 kurum yeni anayasa teklifine karşı bir araya geldi

Eskişehir’de 40’ a yakın sendika, oda, dernek ve vakıf yöneticisi bir araya gelerek, yeni anayasa teklifinin geri çekilmesini istedi.

15 Ocak 2017 Saat: 23:45
Eskişehir’de 40 kurum yeni anayasa teklifine karşı bir araya geldi
Eskişehir’de 40 kurum yeni anayasa teklifine karşı bir araya geldi

Taşbaşı Kültür Merkezi’nde bir araya gelen sendika, oda ve demokratik kitle örgütü yöneticileri, yeni anayasa teklifin tek adam yönetimi teklifi olduğun altını çizerek, milletvekillerine ve vatandaşlara çağrıda bulunuldu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın da izleyici olarak katıldığı basın açıklamasını TMMOB Eskişehir İKK Sekreteri Neşet Aykanat okudu. Anayasaların toplumsal uzlaşma metinleri olduğunu hatırlatan Aykanat, “Mümkün olan en geniş tartışma, istişare, uzlaşı ve mutabakata dayanmayan, ülkenin süreğen sorunlarına çözüm üretmeyen ve demokratik değişim taleplerine cevap vermeyen anayasalar, toplumsal sözleşme karakteri taşımazlar” dedi. 

'TEK ADAM TEKLİFİ' 

Bu anayasa teklifinin; Türkiye’nin yüz yıllı aşan demokratik birikimini, Cumhuriyet kazanımlarını ve evrensel insani taleplerini yok sayan, tek adam yönetimi teklifi olduğunu söyleyen Aykanat, bu yasanın; iki partili sistemi dayatacağını, çıkar gruplarının iki partinin üzerinde etkisini artıracağını ve halkı kutuplaşmaya götüreceğini kaydetti.Aynı kişinin cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı ve yargının başı olacağını vurgulayan Aykanat, yasama ve yürütmenin tek kişide toplanacağına dikkat çekti.“Bir kişi bu kadar yetkilendirilirken, işlevsiz hale getirilen TBMM vekil sayısı 600’e çıkarılmaktadır. İşlevsiz bir mecliste bu kadar vekile ihtiyaç var mıdır? Devletin bütçesini düzenleme ve dağıtma yetkisi tek kişide toplanmakta, kamuda üst kademe yöneticilerine atama yetkisi verilmektedir. Bir kişiye OHAL ilan etme yetkisi verilmekte, bu yetki ile ; kanun hükmünde kararname çıkarma , sıkıyönetim ilan etme, savaş kararı alma ve meclisi fesih etme yetkisi tanınmaktadır. Bu şekilde TBMM noter haline dönüşerek etkisiz hale gelmektedir” diyen Aykanat, bir kişinin; vekil seçilme yeterliliğine sahip kişilerden, başkan yardımcısı ve bakan atayabileceğini belirtti. Meclisin denetleme yetkisini kullanmasının zorlaştırılacağının altını çizen Aykanat, “Cumhurbaşkanı, iktidar partisinden seçilmediği taktirde yaşanacak kaos ortamından nasıl çıkılacağı belli değildir” diye konuştu.

'BU KANUN TEKLİFİNİ MECLİSTEN ÇEKİN!'

Parti ayrımı yapmadan tüm milletvekillerine seslenen Aykanat, “Bu kanun teklifini meclisten çekin, hayır deyin” dedi. Türkiye’nin kendi demokrasi tarihine ve birikimine sırtını dönemeyeceğini kaydeden Aykanat, çoktandır tarihe gömülmüş bir mutlakiyet rejiminin yeni bir versiyonu olan otokrasiye ‘yüzyıllık parantezi kapatma’ demogojileri eşliğinde evet demeyeceklerini dile getirdi. Aykanat konuşmasına şu sözlerle devam etti: “ Halkın beraberliğini, birlikte yaşam iradesini ve ülkenin bütünlüğünü tehlikeye atamaz. Hangi partiye oy vermiş olduğuna, etnik kimliğine, inancına bakmaksızın tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sesleniyoruz. Anayasa değişikliği sürecinin durdurulması ve değişiklik paketinin geri çekilerek iptal edilmesi için ses verin.”

ÇAĞRIDA BULUNAN KURUMLAR 

DİSK Bölge Temsilciliği, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, Kristal –İş Sendikası, Birleşik Metal –İş Sendikası, Eğitim-Sen, Türkiye Yazarlar Sendikası, Hacı Bektaş Veli Derneği, Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Eskişehir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Emekli-Sen, Genelİş İl Temsilciliği, Genç-Sen, Sosyal İş İl Temsilciliği, Haber-Sen İl Temsilciliği, Tarım Orkam-Sen İl Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Türk Emekli Öğretmenler Derneği, Umudun  Çocukları Derneği, İşitme Engelliler Çocukları ve Aileleri Spor Kulübü Dayanışma, Yardımlaşma Derneği, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, EĞİT-DER, Halkevleri, Sende Ses Ver Platformu.(Kaynak: Evrensel)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız