Güncel

Fabrikaların satışına halk tepki gösterdi

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine binlerce yurttaş tepki gösterdi. Özelleştirmelere karşı çıkan yurttaşlar şeker fabrikalarının satılmasının büyük zararlar getireceğini söyledi.

8 Nisan 2018 Saat: 12:50
Fabrikaların satışına halk tepki gösterdi
Fabrikaların satışına halk tepki gösterdi

Çorum’da, şeker fabrikalarının satışına karşı miting düzenlendi. CHP’nin çağrısıyla gerçekleşen mitinge binlerce yurttaş katıldı. Mitinge CHP, ÖDP, Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) ve Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ve çiftçiler katıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da mitinge katılanlar arasındaydı.

Mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Eğer bir ülkeyi yönetenler yakalarını tefeciye kaptırmışsa her şeyi satarlar. Bu fabrikaları niye satıyorlar? Onun için satıyorlar, tefeciye borç ödemek için ama borcu kapatamıyorlar, her seferinde faiz daha fazla artıyor” dedi.

‘Şeker vatandır’
Miting alanına gelenler ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’ yazılı dövizler taşıdı. Platforma çıkan Kılıçdaroğlu, önce yurttaşları selamladı. Ardından konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, mitingin bir parti mitingi olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Milliyetçilik sözle olmaz, milliyetçilik eylemle olur, milliyetçilik fabrika ile olur, çalışma ile olur, emekle olur. Yabancının ürettiğini tüketmek milletçilik değildir. Benim fabrikalarım çalışacak, benim fabrikalarımda üretim olacak, benim fabrikalarımda dünyanın her tarafına ürün satılacak. Bu toprakların ruhunda bu olmak zorundadır. Şeker fabrikası kurmayıp da başbakanlık koltuğuna oturan bir kişi var onu da zaten siz biliyorsunuz. Bir tek şeker fabrikası kurmamıştır. O nedenle diyoruz; şeker vatandır, vatan satılmaz.”
Türkiye’de hayvancılığın bitirildiğini şimdi de şekerin bitirileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Şeker fabrikaları stratejiktir. Örnek vereyim size; Van’ın Erciş ilçesini düşünün, tek fabrika var. Bütün kasaba oraya bakıyor, orada işçiler çalışıyor, esnaf, çiftçi, işçi kazanıyor. Şimdi diyorlar ki ‘Orayı satacağız, sattıktan sonra orayı kapatacağız’. Bu, ‘Ben Erciş’i yok edeceğim’ demektir. Senin feriştahın gelse kapattırmayacağız ve çalıştıracağız. Muş’un, Erzurum’un, Ağrı’nın, Yozgat Sorgun’un şeker fabrikaları stratejiktir satılamaz. Orada insanlar var, çalışıyorlar, emek harcıyorlar. Karadeniz’in fındığı nasıl stratejikse, Rize’nin çayı nasıl stratejikse, Zonguldak’ın kömürü nasıl stratejikse, şeker de bu ülkenin stratejik ürünüdür. Her evde şeker var. Gerçi birilerinin sarayında şeker yok. Efendim sarayda şeker kilo aldırıyormuş, şekeri bitirmişler, onun yerine bal kullanıyorlarmış. Buğday unu yerine, badem unu kullanıyorlar ve badem sütü ile besleniyorlar. Sizin yüzünüze, gözünüze, dizine dursun. Millet 1 liraya, asgari ücrete muhtaç. Sen önce ‘Ben şeker fabrikalarının satışını durdurdum’ de; vallahi billahi gelip tebrik edeceğim.”

***

Kırklareli ve Afyon’da da yapıldı

Kırklareli ve Afyon’da da halk, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı sokağa çıktı. Kırklareli’nde Valiliğin yasağına karşın halk Alpullu Şeker Fabrikası önünde toplandı. Burada konuşma yapan İYİ Parti Lideri Meral Akşener Akşener, “Şeker fabrikalarımızı, milli değerlerimizi peşkeş çekmek istiyorlar. Buna müsaade etmemiz mümkün değildir. Şeker fabrikaları milli değerimizdir. ABD’nin talebi üzerine bu özelleştirme süreci başladı” ifadelerini kullandı. Afyon’da ise şeker fabrikalarının önünde toplanan halk ‘Fabrikalar, köylünün, işçinin, halkındır satılamaz’ diye slogan attı.

Kaynak: BirGün

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız