Güncel

Gençler, Devrimci Gençlik Dernekleri’nin Eşitlik Forumu’nda buluştu

Devrimci Gençlik Dernekleri'nin çağrısını yaptığı Eşitlik Forumu, Önder Babat Kültür Merkezi'nde yapıldı.

24 Şubat 2020 Saat: 07:15
Gençler, Devrimci Gençlik Dernekleri’nin Eşitlik Forumu’nda buluştu
Gençler, Devrimci Gençlik Dernekleri’nin Eşitlik Forumu’nda buluştu

Devrimci Gençlik Dernekleri’nin “Yoksulluğa, açlığa, sömürüye, genç işsizliğe; geleceğimizin failleri AKP ve patronlara karşı organize oluyoruz!” diyerek çağrısını yaptığı Eşitlik Forumu, Önder Babat Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Foruma çok sayıda liseli, üniversiteli, stajyer ve genç işçi ve işsizin yanı sıra İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ertan Erol ve Kadir Has Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Anıl Aba’da katılım gösterdi.

“Gençliğin, sistemin topyekün yıkımına yetecek gücü ve potansiyeli var”

Forum Devrimci Gençlik Dernekleri Basın Sözcüsü Ezgi Ertürk’ün konuşmasıyla başladı. Ülkenin uzun zamandır devam eden eşitlik, adalet ve demokrasi krizinin gittikçe derinleştiği tespiti ile; gençliğe bu üç ana odakta sorumluluk alma çağrısı yaparak yola çıktıklarını belirten Ertürk “Tüm temsil araçları elinden alınmış, sistematik olarak susturulmaya çalışılan gençliğin bir araya geldiğinde, birlikte düşünüp birlikte harekete geçtiğinde mevcut sistemin topyekün yıkımına yetecek gücü ve potansiyeli olduğunu biliyoruz.” dedi.

Forumda öncelikli olarak liselerde yaşanan sorunlar konuşuldu. Söz alan bir meslek lisesi öğrencisi Derste olması gereken üç gün 12-13 saate varan çalışma saatleriyle devlet zoruyla staj yapmak zorunda olduklarını söyledi. Bu sistemin üniversiteye girmelerinin önünde bir engel oluşturduğunu belirten lise öğrencisi çok az verilen staj ücretinin de çeşitli bahanelerle yine kesildiğini ifade etti.

Söz alanlardan lise öğrencisi Gülcan: ”Akp’nin baskı ve zora dayalı rejimi liselere, ortaokullara 4+4+4 ve proje okul politikalarıyla her alanda kendini gösteriyor. Bize dayatılan temel lise ise bugün artık parası olanın okuyabileceği bir düzenin kurulduğunu göstermektedir.” dedi.

Açık lise öğrencisi Berkan ise: ”Proje okullar, temel lise yada açık lisedeki sınavlar üzerinden siyasi iktidarın kar elde etmeye çalıştığını bugün hepimiz biliyoruz. Ancak buna karşı örgütlenerek, örgütlü bir mücadele ile durabiliriz.” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ertan Erol liselilerin anlattıklarının kendisi açısından öğretici olduğunu belirterek: “Liseli arkadaşların geleceğe yönelik düşüncelerini üniversiteliler kendi pratikleri aracılığıyla somut olarak ortaya koydular.” dedi.

Üniversitelerde genç işsizlik ve güvencesizlik sorunları had safhada

Daha sonra ise üniversitelilerin sorunları, güvencesizlikleri üzerinden tartışmalar yürütüldü. Forum moderatörü Ezgi Ertürk: “Ben hukuk öğrencisiyim, katalog ve gelecek vaadi yüksek olan bölümlerden bir tanesi. Ancak şunu açıkça söyleyebilirim; ne katalog meslekler ne sonsuz bir akademi döngüsü bizi bu sömürü çarkından dışarı çıkarmıyor.” şeklinde konuştu.

Yalova Üniversitesi’nde mühendilik öğrencisi Ekin Kaplan ise karşılaştığı problemleri şöyle aktardı:’ “Ben mühendislik okuyorum. Eskiden önemli olan bu meslek bugün tüm önemini yitirmiş durumda. Her yere dikilen mühendislik fakültelerinin teknik malzeme, laboratuvar ve akademisyen kalitesi açısından sorunlu olduğunu düşünüyorum.”

Kadir Has Üniversitesinden Dr. Anıl Aba: “Gördüğümüz gibi güvencesizlik ve genç işsizlik en önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse hukuk okuyanların işsizlik oranı %1 iken bugün %10 civarında ve yarın bu oran daha da artacak. Bu eğitim politikaları sonucunda her yere açılan üniversiteler ile ilk olarak emek piyasasında arz artarken diğer yandan da talep doygunluğa ulaşmış durumdadır.” dedi.

Mehmet Şimşek daha sonrasında söz alarak krizin mekana saldırı boyutuna ulaştığını söyledi. “Tüm bunların yanında özelleştirme furyası da AKP’nin ortaya koyduğu en önemli pratik olarak önümüzde. Özelleştirmenin mekana yönelik saldırı boyutunu da görmeliyiz. Bu bağlamda en son İstanbul Üniversitesi’nde önemli bir mekan olan Hergele Meydanının özelleştirilmesi ile karşı karşıyayız.”

“Bu sorunlar kapitalizme içkin ve buna cepheden karşı duracak eylemlere ihtiyacımız var.”

Anlatılanların üzerine söz alan Berkay Ustabaş tüm bu sorunların aslında kapitalizme içkin olduğunu ve buna cepheden karşı duracak eylemlere ihtiyaçları olduğunu belirtti. “Kimle neyle nasıl bir eşitlik istiyoruz. Bu eşitlik forumunda da bunun netleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu forum öfkemizi doğru yere yönlendirmeli.” diyerek sözlerini noktaladı.
İstanbul Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ertan Erol: “Bugün taleplerimiz liselerden üniversitelere kadar krizin çevresinde gelişiyor, bunun farkına varmamız gerekiyor. Özgür ve özerk üniversite talebinin önüne bugün içinde bulunduğumuz ekonomik krizin ortaya çıkarttığı taleplerimiz geçmiş durumda.”
“Bunun anlaşılması çok önemli. Bu gerçeklikle ve buradan hareketle örgütlenmeyi ve taleplerimizi belirlemeliyiz. Bu ekonomik krizin temel sebebi de krediye bağlı büyümenin yarattığı her anlamda çöküştür.”
“Toplumsal sorumluluğumuzun ve gücümüzün farkına vararak harekete geçmeliyiz”
Son olarak söz alan üniversite öğrencisi Elif Üçerli: “Tüm bu krizin ve neoliberal saldırıların ortasında toplumumuzda artık intiharların yakıcı gündemiyle karşı karşıyayız. Açıkçası AKP’nin bu intiharları önemsediğini de düşünmüyorum. Bu durumda bir çıkış yolu bulmalıyız. Bireyselliğin ötesinde toplumsal sorumluluğumuzun ve gücümüzün farkına vararak harekete geçmeliyiz. Örneğin İÜ’deki yemekhane zammına karşı direnişimiz kazanımla sonuçlanmıştır bunun sebebi ise gençliğin gücünden korkmalarıdır.” şeklinde konuştu.
Forum, birlikte mücadelenin önemli oluşu ve sorunların nasıl aşılması gerektiğiyle alakalı bir “eşitlik çalışma grubu” oluşturulması kararıyla ve Devrimci Gençlik Dernekleri’nin sitesinden ayrıntılı bir rapor yayınlanacağı söylenerek sonlandırıldı.
Kaynak: Yolculuk gazetesi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız