Güncel

Gezi davası: Kavala dahil 16 kişiye ağırlaştırılmış müebbet istendi

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 16 kişi için ağırlaştırılmış müebbet istendi.

20 Şubat 2019 Saat: 17:26
Gezi davası: Kavala dahil 16 kişiye ağırlaştırılmış müebbet istendi
Gezi davası: Kavala dahil 16 kişiye ağırlaştırılmış müebbet istendi

İSTANBUL-Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında 15 aydır cezaevinde bulunan Osman Kavala ve sanatçı Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 kişiyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede 16 kişinin de "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istendi. İddianamede Gezi direnişi 'kalkışma' olarak tanımlandı. Davanın müştekileri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da var. 

Gezi Parkı direnişine ilişkin aralarında Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora, Can Dündar, Mücellla Yapıcı gibi isimlerin bulunduğu 16 kişiyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. 16 kişiye 10 suçlama yöneltildi.

İŞTE SUÇLAMALAR 

Tüm kişiler hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bazı şüphelilerin "mala zarar verme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması", "ibadethane ve mezarlıklara zarar verme", "ateşli silahlar kanuna muhalefet", "nitelikli yağma" ve "nitelikli yaralama" gibi iddialardan da değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi.

GEZİ DİRENİŞİ 'KALKIŞMA' OLARAK YER ALDI

İddianamede, Gezi Parkı direnişi bir ‘kalkışma girişimi’ olarak tanımlandı.

İddianamede şüphelilerin 2011 yılından itibaren Gezi direnişini yönlendirmeye başladığı öne sürülüyor. Yine Gezi direnişi 'finansmanı ile koordinasyonun sağlanması hususundaki fiilleri' iddianame konusu olarak yer aldı. İddianamede 'şüphelilerin' bu olayların tepe yönetiminde yer aldıkları ve bu kapsamda ülke genelinde meydana gelen 'şiddet' olaylarından sorumlu tutuldukları ifade edildi. 

6 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 

Yakalama kararı çıkarılan isimler şöyle: 

Ayşe Pınar Alabora

Can Dündar

Memet Ali Alabora

Gökçe Yılmaz Handan 

Meltem Arıkan Hanzade 

Hikmet Germiyanoğlu

ERDOĞAN VE DÖNEMİN BAKANLAR KURULU MÜŞTEKİ

Hazırlanan iddianamede dönemin bakanlar kurulu üyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 746 müşteki yer aldı.

2 KİŞİ DIŞINDAKİLER TUTUKSUZ YARGILANACAK

İddianamede Yiğit Aksakoğlu ve Osman Kavala’nın halen tutuklu bulunduğu hatırlatıldı. Kavala ve Aksakoğlu dışındaki diğer kişilerin tutuksuz şekilde yargılanacakları öğrenildi.

657 sayfalık iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianame kabul edilirse şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. 

KİMLER ŞÜPHELİ?

657 sayfalık iddianamede şu 16 isim "şüpheli" olarak yer aldı: 

Osman Kavala

Ali Hakan Altınay 

Ayşe Mücella Yapıcı 

Ayşe Pınar Alabora 

Can Dündar 

Çiğdem Mater Utku 

Gökçe Yılmaz 

Handan Meltem Arıkan 

Hanzade Hikmet Germiyanoğlu  

İnanç Ekmekci  

Mehmet Ali Alabora 

Mine Özerden 

Şerafettin Can Atalay 

Tayfun Kahraman 

Yiğit Aksakoğlu

Yiğit Ali Ekmekçi 

657 sayfalık iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianame kabul edilirse şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. 

Kaynak: Evrensel

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız