Güncel

Grup Yorum: “Türküler susmasın, halaylar sürsün” istiyoruz

Grup Yorum, süresiz açlık grevindeki üyelerinin taleplerinin kabul edilmesi amacıyla 135 sanatçı ve aydının destek verdiği imza kampanyasını İdil Kültür Merkezi’nde tanıttı

15 Kasım 2019 Saat: 10:17
Grup Yorum: “Türküler susmasın, halaylar sürsün” istiyoruz
Grup Yorum: “Türküler susmasın, halaylar sürsün” istiyoruz

KERİM EREN

İdil Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına  hapishanelerde süresiz açlık grevlerini sürdüren beş Grup Yorum üyesinden Barış Yüksel’in annesi Zuhal Yüksel ve İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek’in yanı sıra Sanat Meclisi üyeleri katıldı.

Basın toplantısı öncesi İdil Kültür Merkezi’nin önünü zırhlı araçlarla ablukaya alan polisler ile Grup Yorum üyeleri arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

İdil Kültür Merkezi’ de yapılan basın toplantısında Grup Yorum’un 4 talebini içeren , “Konser yasaklarına son verilsin, üyelerinin terör listelerinden kaldırılsın, Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın, açılan davalar düşürülsün” ile “ Grup Yorum süresiz açlık grevinde. Bahar Kurt: 156, Barış Yüksel: 149, İbrahim Gökçek: 148, Helin Bölek: 147, Ali Aracı: 80” yazılı pankartlar asıldı.

‘SUSMAYACAĞIZ, HER KOŞULDA DİRENECEĞİZ !’

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Grup Yorum üyesi Bergün Varan, 182 gündür yaptıkları açlık greviyle direndiklerini vurgulayarak sözlerine başladı. Sanat yaptıkları için bu kadar baskı gördüklerini belirten Varan, konserlerinin sürekli yasaklandığını , üyelerimiz başlarına ödül konularak “vur emri” ile arandığını, haklarında sayısız dava açıldığını, defalarca gözaltına alındıklarını ve hukuksuz bir biçimde tutsak edildiklerini hatırlattı.

 Bu baskı ortamında tam 45 beste yaptıklarını ve 37 konser verdiklerini anlatan Varan, “ Grup Yorum benden, ondan ibaret değil, biz bir halk grubuyuz. Bizi kesinlikle susturamayacaklar. Biz her koşulda direnmeye devam edeceğiz” dedi. BÖLEK VE KURT’UN MAHKEMESİNE KATILIM ÇAĞRISI

 Destek amaçlı 10 günlük süreyle açlık grevi yapan Grup Yorum üyesi Dilan Ekin, türkü söyleyebilmek için tam 182 gündür açlık grevi direnişini sürdürdüklerini vurguladı. Milyonlarla türkü söyledikleri için bugün kendilerine bu baskıların ve sansürün dayatıldığını belirten Ekin, susmayacaklarını ve şarkılarıyla halka ulaşmaya devam edeceklerini kaydetti.

CUMARTESİ ANNELERİ’NİN DAR BİR SOKAĞA HAPSEDİLDİĞİ BİR ÜLKE

Sanat Meclisi üyesi şair ve yazar İbrahim Karaca, Grup Yorum’a 30 yıldır şarkı yazdığını belirterek sözlerine başladı. Dünyada ilk kez baskılara karşı açlık grevine giren bir müzik grubuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Grup Yorum’ un taleplerini destekleyen imza kampanyasına sadece 135 sanatçı ve aydının destek verilmiş olmasını da eleştirdi.

Sanat Meclisi üyesi Muzaffer Gezen, Grup Yorum’un taleplerinin kendi talepleri olduğunu vurgulayarak, “ İşte buradayız; haklıyız ve kazanacağız” dedi. Sanat Meclisi Avni Sağlam da 1982 darbe anayasasının en vahşi halinin yaşadığını belirterek, bu baskının sadece Grup Yorum’a değil tüm topluma yönelik olduğunu kaydetti.

‘ÇOCUKLARIMIZ TÜRKÜ SÖYLEMEK İSTİYOR !’

İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek, geçen gün hapishanede ziyaret ettiği oğlunun selamlarını iletti. Oğlunun moralinin iyi olduğunu vurgulayan baba Gökçek, “ O dinginliğini, sağlam duruşunu duvarların arkasında da devam ettiriyor. Biz onu ziyaret ettiğimizde bize moral vermeye çalışıyordu. İçerde üretmeye de devam ediyor ve 5’e yakın beste yapmış ” dedi. Oğlunun sonuna kadar desteklediğini kaydeden Gökçek, “ İbrahim dostlarıyla birlikte o sahneler tekrar döneceğine inanıyor ve bizde o inançla onların arkasındayız” diye konuştu. Barış Yüksel’in annesi Zuhal Yüksel ise, oğlunun herkese selamlarını ileterek moralin yüksek olduğunu aktardı. Grup Yorum üyelerinin hapishanede beste yapmaya devam ettiklerini, bol bol okuduklarını aktaran anne Yüksel, “ Bu günler de geçecek. Zor geçecek ama direneceğiz ve hep birlikte buradan çıkacağız. Çocuklarımız türkü söylemek istiyorlar bundan doğal ne olabilir ki” dedi.

‘YÜZ BİNLER OLUP BU TALEPLERİ HAYKIRALIM’

Şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun gönderdiği destek mesajının okuduğu toplantıda son olarak söz alan Grup Yorum üyesi Meral Hır, talepleri kabul edilene kadar direnmeye devam edeceklerini vurguladı. Sanatçılara ve aydınlara destek çağrısında bulunan Hır, “ Grup Yorum’u bu onurlu direnişte yalnız bırakmasınlar. Nasıl ki yüz binler olup sahneleri doldurduysak, onlar için yüz binler olup zulme karşı bu talepleri haykırabiliriz” diye konuştu.

Fotoğraflar: Zeynep Kuray

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız