Çevre

Hacıbektaşlı’da halkın karşı çıkışına rağmen santral kuruluyor...Halk büyük buluşmaya hazırlanıyor!

Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak isteyen SANKO Enerji, bütün tepkilere ve köylülerin direnişine rağmen santral kurma çalışmalarını yeniden başlattı.

3 Eylül 2019 Saat: 12:25
Hacıbektaşlı’da halkın karşı çıkışına rağmen santral kuruluyor...Halk büyük buluşmaya hazırlanıyor!
Hacıbektaşlı’da halkın karşı çıkışına rağmen santral kuruluyor...Halk büyük buluşmaya hazırlanıyor!

MANİSA-SANKO Enerji’ye karşı Salihli’de büyük buluşmaya hazırlanılıyor.

BirGün gazetesinden NAMIK ALKAN'ın haberine göre, Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak isteyen SANKO Enerji, bütün tepkilere ve köylülerin direnişine rağmen santral kurma çalışmalarına yeniden başlattı. Bu yılın başında, Ocak ayında tepkiler üzerine geri çekilmek zorunda kalan ve bütün ekipmanları ile santral sahasından ayrılan SANKO Enerji, bu kez devlet gücünü de arkasına alarak santral kurma çalışmalarına yeniden başladı.

HACIBEKTAŞLI’DA ADETA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

23 Ağustos Cuma günü Hacıbektaşlı’da santral sahasına iş makinaları yüklü tırlarla girmeye çalışan SANKO Enerji, köylülerin direnişi ile karşılaştı. Bunun üzerine geri çekilen SANKO Enerji, bu kez 26 Ağustos Pazartesi günü yeniden jandarma gözetiminde santral sahasına girme teşebbüsünde bulundu. Şirket halkın direnişini o gün de kıramadı ve yeniden iş makinaları yüklü tırlar geri dönmek zorunda kaldı. Çıkan olaylarda 28 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Fakat Sanko Enerji santral kurma teşebbüsünden yine vazgeçmedi. Bir hafta sonra 2 Eylül Pazartesi günü, bu kez takviye jandarma ve polis birlikleri ve tomalarla yeniden iş makinası yüklü tırlar santral sahasına giriş yaptı. Yüzlerce Jandarma ve polis tarafından köyün giriş çıkışları tutuldu. Hacıbektaşlı‘da adeta sıkıyönetim ilan edilerek kuş uçurtulmadı.

SALİHLİ’DE JES KARŞI BÜYÜK BULUŞMA

Hacıbektaşlı’ya santral kurulmaya başlanmasına rağmen halkın da direnişi devam ediyor. Tırların girişine engel olamayan yurttaşlar 5 Eylül Perşembe günü büyük buluşamaya hazırlanıyorlar. Salihli Demokrasi Meydanı’ndaki buluşmanın saati 18.00.

Büyük buluşmanın çağırıcıları arasında ÜZÜM-SEN, Halkevleri, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası, Manisa TMMOB, Manisa Tabip Odası, Salihli Mimarlar Odası, Manisa KESK, CHP Salihli İlçe Örgütü, HDP Salihli İlçe Örgütü, CHP Manisa İl Örgütü, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Manisa İl Örgütü, Salihli Çevre Derneği ve TURÇEP yer alıyor. Buluşma çağrısında, “Herkesi bu ülkenim topraklarına, ormanlarına, derelerine, dağlarına olan insanlık borcunu ödemek üzere dayanışmaya, mücadeleye, davet ediyoruz” denildi.

MAHKEME SONUCU BEKLENMEDİ

SANKO Enerji, Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde, 178 No’lu Jeotermal Kaynak ve Doğal Mineralli Su İşletme Ruhsat Sahası’nda belirlenen 75.874 metrekare büyüklüğündeki proje alanında Jeotermal Elektrik Santrali kurmak istiyor. Hacıbektaşlı Mahallesi sakinleri ise Jeotermal Elektrik Santralı’nın tarım ve yaşam alanları ile çocuklarının geleceğine zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkıyorlar.

SANKO Enerji’nin başvuru üzerine Manisa Valiliği 19,5 MWe kapasiteli jeotermal enerji santrali projesi için 18 Temmuz’da “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Manisa Barosu Avukatlarından Seçil Ege, kararın iptali için Manisa 2.İdari Mahkemesine dava açtıklarını söyledi. Fakat SANKO Enerji mahkeme kararını beklemeden santral kurma çalışmasına yeniden başlattı.

Salihli’de, SANKO Enerji’nin, 3 ayrı üretim lisansı altında başlattığı projelerden, 15 MW’lık Salihli JES-1 Ekim 2017’de devreye alınırken, 54 MW kurulu güçteki Salihli JES-2 ve Salihli JES-3’ün de bu yıl içinde devreye alınmasının planlandığı öğrenildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız