Çevre

Halk Arsuz’a yapılmak istenen termik santral karşı

Hatay’da İskenderun Körfezi’ndeki doğa harikası Arsuz’a yapılmak istenen termik santrale karşı yöre insanları birleşti, platform kurdu.

26 Mart 2016 Saat: 07:00
Halk Arsuz’a yapılmak istenen termik santral karşı
Halk Arsuz’a yapılmak istenen termik santral karşı

Belediye başkanı, muhtarlar, çevre örgütleri, siyasi partiler, meslek odaları ve sendikalar, termik santralin tarım ve balıkçılığı olumsuz yönde etkileyeceğini, halk sağlığına zarar vereceğini dile getirerek, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlayan termik santrale karşı mücadele edeceklerini açıkladı.

İskenderun Körfezi’nde halihazırda 3 termik santral bulunuyor. Bu santrallere ek olarak, Papatya Elektrik’in üstlendiği, Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali Arsuz’un Kale mevkiinde projelendirildi. Denize sıfır noktada yapılması planlanan santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verildi. Projenin halkın bilgilendirme toplantısıysa 29 Mart’ta yapılacaktı. Ancak halkın yoğun tepkisi şimdilik toplantıyı iptal ettirdi. 

Arsuz ve Samandağ’ı birbirine bağlayan Kale Mahallesi bölgesinde kurulacak olan santral, ormanın yanı sıra, turizm master planı, doğal hayatı koruma alanı ve yaban hayatı koruma sahası içerisinde yer alıyor. 

Arsuz’a yapılmak istenen termik santrale karşı yöre insanları birleşti ve bir büyük toplantı gerçekleştirdi.Toplantıda bir kez daha termik santrale karşı olduklrını dile getirdiler.

TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha  “Termik santralden çıkacak olan gazlar, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı bir tahribat yaratıyor. Santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmurları oluşturuyor ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozuluyor. Haliyle tarımsal verim düşüyor, ağaçlar kuruyor, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görüyor. Yani, ilçemizde kurulacak bir termik santral insanımızın tarım, hayvancılık ve balıkçılık yapmasını zora sokacak. Arsuz Belediye Başkanı olarak; insan doğa ve hayvan sağlığı için, temiz çevre için, doğayla barışık yaşam için, ekonomik faaliyetleri için ve turizm değerleri için termik santral istemiyor ve hep birlikte termik santrale karşı duracağız” dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, halk bir bölgede termik santral istemiyorsa yaptırmayacağını dile getirerek, Arsuz’un toprak ve su kaynakları açısından önemli bir bölge olduğunu, Amanoslar bölgesinin Türkiye’deki endemik çeşitliliğin beşte birine sahip olduğunu belirtti. 

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Üyesi Sabahat Aslan da, bölgede bir nükleer santral, 16 da termik santral yapılmak istendiğini söyleyerek, “Belediye başkanının termik santrale karşı mücadeleye önderlik etmesi çok önemli. Eğer belediye başkanı ile birlikte karşı çıkarsanız termik santral kuramazlar. Mahallelerde toplantılar yapıp bütün bir kenti örgütlemek gerekiyor” dedi. 

Toplantıda, termik santralin yapılmak istendiği Kale Mahallesi Muhtarı Mehmet Gebeş ve şirketin halkın katılımı toplantısını yapmak istediği Konacık Mahalle muhtarı da termik santrale karşı olduklarını ifade etti. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Nalan Akkülah, avukatlar olarak gönüllü bir şekilde hukuk sürecini takip edeceklerini belirtti.

MÜCADELE PLATFORMU KURULDU

Çok sayıda kurum temsilcisinin söz alarak konuştuğu toplantıda, Artvin Cerattepe halkının mücadelesi de örnek gösterildi. CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, Emek Partisi Hatay İl Başkanı Mevlüt Bulgur, Sosyal Haklar Derneği İskenderun İlçe Temsilcisi Av. Bülent Akbay, EMO İskenderun temsilcisi, Muhasebeciler Odası başkanı, Tabip Odası İskenderun temsilcisi Riyat Kırmızıoğlu, Turizmciler Derneği, Sanayi ve ticaret odaları adına iş çevreleri de termik santral istemediklerini söyledi. Toplantının ardından termik santrale karşı bir platform oluşturuldu.

MECLİSE TAŞINDI

Öte yandan CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında, İskenderun Körfezi'nde yapımı planlanan kömürlü termik santraller için net bir uyarıda bulundular.

KATLİAMDIR

Meclis'te ortak bir basın açıklaması yapan CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde tartışılmaya devam edilen termik santrallerin son adresi olan İskenderun Körfezi'ne işaret ettiler.

ONAY VERMİYORUZ

Arsuz'da yapılması gündeme alınan Termik Santral'e ilişkin görüşlerini açıklayan CHP Hatay Milletvekili Ertem, termik santrallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini dile getirerek, "Hekim ve vekil olarak termik santrallere karşıyız. Çağdışı kalmış bir sistem ve santrallerden salınan karbon birinci derecede kanserojen. İnsan sağlığını, çevreyi düşünmeden pervasızca termik santrallerin açımına onay veriyoruz" diye konuştu. Ertem, 29 Mart'ta Arsuz'da termik santrallerin yapımını protesto edecekleri bilgisini verdi.

PROTESTO EDECEĞİZ

Konuya ilişkin konuşan ve kömürlü termik santrallerin sadece gökyüzünü kirletmediğini, iklim değişikliğini hızlandırdığını, dünyayı sudan mahrum bıraktığını öne süren CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, ise "14 tane santralin çevreye yaşatacağı etkiyi düşünebiliyor musunuz? Adana zaten işsizlikte Türkiye lideri, tarım bitme noktasına geldi şimdi de tarım arazileri tamamen terk edilip, yok olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Özdiş, 15 Mayıs 2016'da İskenderun'un Sarıseki bölgesinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla kömürlü termik santrallere karşı protesto eylemi yapacaklarını bildirdi.

RANT VE İNSANIN KAVGASI

CHP Niğde Milletvekili Gürer ise "Yaşananlar rant ve insanın kavgasıdır. Yapılan her şey insani olmalıdır. Yurttaşta şöyle bir algı var: 'Şu yapılıyor, bu yapılıyor ona karşı mısın?' Hayır hemşerim biz senin geleceğini yok edecek yatırımlara karşıyız" ifadesini kullandı.      

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız