Güncel

“Haydarpaşa hukuksuz ihaleye feda edilemez”

Haydarpaşa Dayanışması’nın çağrısıyla Haydarpaşa Garı önünde buluşan yüzlerce kişi, İBB’nin elendiği Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesinin iptal edilmesini istedi.

21 Ekim 2019 Saat: 11:18
“Haydarpaşa hukuksuz ihaleye feda edilemez”
“Haydarpaşa hukuksuz ihaleye feda edilemez”

İSTANBUL/KADIKÖY

Haydarpaşa ve Sirkeci garları geri sahasının ve taşınmazlarının 15 yıllığına kiralanmasıyla ilgili ihale İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin davet edilmediği toplantı sonucu 350 bin TL bedelle Hezarfen Danışmanlık Şirketine verildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuyla ilgili açıklama yaparak suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.

aydarpaşa Dayanışması da “Haydarpaşa bir bütündür, hukuksuz ihaleye feda edilemez” açıklamasını yaparak 405. Pazar nöbetinde İBB’nin saf dışı bırakıldığı ihaleyi protesto etti. Gar önünde düzenlenen eyleme Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Validebağ Savunması, Kadıköy Kent Konseyi, Kadıköy Demokrasi Meclisi, Validebağ Gönüllüleri, Birleşik Taşımacılık Sendikası, Kadıköy Kent Dayanışması, CHP Kadıköy İlçe örgütü ve Halkevleri’nin yanı sıra Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da destek verdi.

İhaleyle kiralanacak yerlerden biri olan teslim alma müdürlüğü binası önünde toplanan kent savunucuları, basın açıklamasının ardından “Haydarpaşa gardır gar kalacak”, “TCDD hukuksuz ihaleyi iptal et”, “Kültürel miras satılamaz” sloganlarıyla Haydarpaşa Garı önüne yürüdü.

“HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının asli fonksiyonu dışında kullanılamayacağını ifade ederek “İstanbul’un en önemli kimlik öğelerinden biri olan Haydarpaşa ve Sirkeci Garı, gelecek kuşaklara önemini, bütünselliğini ve işlevini koruyarak taşımakla yükümlü olduğumuz varlıklardır. Bu önemli varlıkların korunması ve asli işlevleri doğrultusunda kullanılması, biz duyarlı kuruluşların ve kentlilerin olduğu kadar, başta koruma kurulları, belediyeler ve TCDD olmak üzere ilgili idarelerin ve kamu kurumlarının da görevidir, sorumluluğudur” dedi.

Sirkeci ve Haydarpaşa Garı, liman, iskele ve geri sahalarının olası afet anında İstanbul için hayati önem taşıdığını söyleyen Köymen şöyle devam etti: “Özellikle deniz ile bağlantısı açısından kentimizin lojistiği, ihtiyaçlarının sağlanması ve tahliyesi konusunda taşıdığı hayati önem, açık ve reddedilemez bir gerçek olarak ortadadır. Bu açık gerçek ve gereksinim doğrultusunda tam kapasiteyle derhal halkın hizmetine sokulması gereken bu alanların, hukuki geçerliliği olmayan, adrese teslim ihalelerle, parça parça özelleştirilmesi bu kente yapılacak en büyük ihanetlerden biri olacaktır.”

“İBB’YE DEVREDİLSİN”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sürecin başından beri İBB’nin ihaleye katılmasını engellemeye çalıştığını söyleyen Köymen, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı, usulsüz olarak ve alıcısı baştan belli olan adrese teslim ihaleyi yapan TCDD yetkililerini kamuoyu önünde bir kez daha uyarıyor ve asli görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. TCDD’nin, usulsüz ihaleyi iptal ederek alanların asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanılmak koşulu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesini talep ediyoruz.” çağrısında bulundu.

“USULSÜZLÜĞÜN DURDURULMASI İÇİN BURADAYIZ”

Basın açıklamasının ardından konuşma yapan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise durumu şöyle değerlendirdi: “Karanlık bir ihale süreciyle Haydarpaşa Garı hizmet binalarının peşkeş çekilmesini durdurmak için buradayız. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, kamu hizmeti vermek aracılığıyla başvurması nedeniyle bu kamusal alanların kullanımı konusunda talepte bulunmasına bağlı olarak eğer bir süreç işletilecekse öncelikle bu talep karşılanmalıydı. Bu talep yok sayılarak ihale süreci açılması sebebiyle oluşan usulsüzlüğün durdurulması adına buradayız. Biz Haydarpaşa Dayanışması olarak 15 yıldır AKP’nin yağmacı, karanlık iktidarlarına karşı bu kamusal alanı korumak için mücadele sürdürmekteyiz. Bu mücadelede kalbi bu ülkeyi savunan, yaşam değerlerini savunan herkes vardır. Aynı anlayışta bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Nitekim, geçmişte yapılan yağma planlarına karşı açılan davalarda Haydarpaşa Garı’nın gar olarak işlevini sürdürmesi, yargı kararlarıyla bir kez daha kesinleşmiştir. Yine bölge ile ilgili yapılan talan planı, yargı kararıyla durdurulmuştur. Bu yargı kararları, toplumsal duyarlılık olmasa, Kadıköy’de halkın yükselen sesi olmasa ne derece gerçekleştirilebilir? İşte bu şüphelidir.” diyen Muhcu, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Biz oldubittilere yer vermemek için daha büyük kitlelerle, daha geniş kesimlerle, hiçbir ayrım yapmadan, kalbi Haydarpaşa kamusal alanından yana olan herkesle buluşmak ve birarada olmak istiyoruz. Kazanan halk olacak, Haydarpaşa gardır, gar kalacak.”

KARANLIK BİR İHALE SÜRECİ

Muhcu’nun ardından konuşma yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş ise “Ulaştırma Bakanlığı açıklama yaptı, belediye çekilsin dedi. Ama belediye çekilmedi. Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesini çağırmadan kapalı kapılar ardında ihale sonuçlandırıldı. Bizler biliyoruz ki bu ihaleye yukarılardan müdahale edildi. Gerekçelere bakar mısınız? Müteselsilen kelimesi kullanılmamış, onun yerine Türkçe karşılığı yazılmış. Ama mızrak çuvala sığmıyor, biz neler olduğunu görüyoruz. Biz bu ihaleyi durduracağız. Birincisi sizlerle, ikincisi Kartal Adliyesi’ndeki hakimlerle. Adalet tecelli edecek.” diye konuştu.

“KENTE İHANETİN SON ÖRNEĞİ”

CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu da yaptığı yazılı açıklama ile tüm İstanbulluları Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına sahip çıkmaya çağırdı.

Kurul tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Haydarpaşa ve Sirkeci Garları, kent kimliğinin ve tarihinin en güzel örneklerindendir. Bu iki tarihi garın, birer ulaşım noktası olarak işlevsel özellikleri korunmalı, sosyal-kültürel donatı boyutu katılarak güçlendirilmesi ve kentin müşterek varlığı içinde korunması sağlanmalıdır. Bu da ancak ve ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilebilir. Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının, İBB tamamen akıldışı gerekçelerle dışlanarak ehil olmayan bir yandaş şirkete devredilmesi kente yapılan ihanetin son örneğidir. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bu hukuksuz girişimi durdurma çağrısını ve bu yönde tüm İstanbulluları hukuk mücadelesine davetini çok önemli görüyor ve destekliyoruz. Haydarpaşa'da oldubittilere izin vermeyeceğiz. Hukuksuzluğa ve çağdışı dayatmalara karşı sessiz kalmayacağız. Haydarpaşa’nın yağmalanmasını durdurmak için demokratik ve hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.”

kaynak: Gazete Kadıköy

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız