Güncel

HDP’nin İstanbul mitinginde yüz binler alandaydı: Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek!

HDP'nin büyük İstanbul mitingi tüm coşkusuyla başladı. Demirtaş'ın TRT konuşması canlı yayınlandı.

18 Haziran 2018 Saat: 00:05
HDP’nin İstanbul mitinginde yüz binler alandaydı: Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek!
HDP’nin İstanbul mitinginde yüz binler alandaydı: Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek!

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul’daki mitingine binlerce kişi katıldı. Sağanak yağmur da alanı dolduran yurttaşlara etki etmedi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; alana varan kitle iki ayrı noktada polisler tarafından aramaya tabi tutuldu. “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde alana giriş yapan halk, miting alanını da renk cümbüşüne çevirdi.
Yurttaşlar Demirtaş maskeleriyle alana girdiler

Alana giren yurttaşlar ellerindeki HDP bayrakları ile halay çekti. Platformdan çalınan seçim ezgileri eşliğinde halay çeken on binler, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta”, “Jin, jiyan, azadî”, “Zindanlar boşalsın, Selo dışarı çıksın”, “Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek” sloganlarını eksik etmedi.

Alana giren yurttaşlar, HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın maskelerini takıyor. Halkın alana akışı devam ederken metro ve metrobüs girişlerinde de adeta izdiham yaşanıyor.

Alana giremeyen bazı yurttaşlar da mitingi izlemek için tepeliklerde yerini aldı. Arama noktalarında gazetecilere sarı basın kartı uygulaması dayatıldı. Sık sık polisler ile gazeteciler arasında tartışma çıktı. Alanda EMEP, TÖP, Bir Adım Daha gibi siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin olduğu onlarca bileşen de bayraklarıyla alanda yer aldı.

Adaylar halkı selamladı

HDP’nin milletvekilli adayları halkı selamladı. Ardından söz alan HDP İstanbul milletvekili adayı Zeynel Özen, HDP’nin barajı geçememesinin sadece HDP’nin sorunu olmadığını, tüm kesimlerin sorunu olduğunu söyledi. Özen’in ardında HDP İstanbul Milletvekili adayı Dılşad Canbaz konuştu. Canbaz, “16 yıllık kan ve işkence siyasetinin sonuna yaklaştık. 24 Haziran’da Cizre olarak, Sur olarak, Nusaybin olarak Kürdistan olarak cevap olacağız. Mutlaka kazanacağız ve halklar kazanacak” diye konuştu.
Bir diğer İstanbul adayı Saruhan Oluç ise, “24 Haziran sadece bir seçim değildir. 24 Haziran, özellikle son 3 yıldır Türkiye devrimci güçlerine amansızca saldıran o AKP-MHP koalisyonuna hesap sorma günüdür. 24 Haziran o hesabı sormanın önünün açma günüdür” dedi.
‘Mafya iktidarının sonu geldi’
İkinci bölge milletvekili adayı Ahmet Şık da “Beni davalarımda hiç yalnız bırakmadınız. Şimdi çıktığım yolda da beni yalnız bırakmayacağınıza inanıyorum. 24 Haziran’da bir seçim yapacağız. Karşımızdaki Türkiye’nin üzerine çöreklenmiş bir çete, bir kötülük örgütü. Bu mafya iktidarının sonu geldi. Vakit tamam” ifadelerini kullandı.
HDP adayı Oya Ersoy da “O koltuğu kaybettiğinde Türkiye halkları rahat bir nefes alacak.” dedi.
‘Gezi ruhu Bakırköy’de’
HDP adayı Hüda Kaya da konuşmasında, “7 Haziran’da bu halkın iradesini göremeyenler bu meydanları görsünler. Bizler HDP’yiz. Bizleri bitiremezler” dedi. Kaya, Gezi’nin, Berkin Elvan’ın ruhunun Bakırköy’de olduğunu söyledi.
İstanbul birinci bölge milletvekili adayı Musa Piroğlu da konuşmasında “Bizi katliamla, ölümle, idamla tehdit ediyorlar. Seyit Rıza’nın idam sehpasında korktuğunda gördünüz mü? Denizlerin, Mahir’in, Diyarbakır zindanında dörtlerin korktuğunu gördünüz mü? Biz korkmayız” dedi.
HDP adayı Erkan Baş da konuşmasında “Gerektiğinde can verdik, gerektiğinde kanımız döküldü. Ama baş eğmedik” dedi. Bir hafta sonra Türkiye halklarının birlikte karar vereceğini dile getiren Baş, “Bu seçimin bir kader seçimi olduğunu onlar söyledi. Bizde tamam diyoruz” diye belirtti.
‘HDP, Türkiye’nin geleceğinin partisidir’

HDP adayı Erol Katırcıoğlu da “HDP Türkiyelileşemedi diyorlar. Asıl Türkiyelileşmemiş olan bizleriz. Onlar bunu hazmedemiyorlar. Onlar bu işi anlamıyorlar. Çünkü onlar Türkiyeli değiller, olamadılar. HDP Türkiye’nin geleceğinin partisidir” diye konuştu.

‘24 Haziran tarihi fırsatın günüdür’

Adayların konuşmasının ardından Kürt siyasetçi Ahmet Türk yüzbinlere seslendi. 24 Haziran seçimlerinin önemine vurgu yapan Türk’ün konuşmasının satır başları şöyle:
“Değişimin yarattığı heyecanı tüm Türkiye görüyor. Özgürlük mücadelesinin yarattığı değerleri dimdik ayakta tutuyorsunuz. İnsanlık tarihinde her zaman fırsatlar doğmaz. Yüzyılda bir fırsat doğar. Bu gün işte o gündür. 24 Haziran seçimleri tarihi fırsatın gerçekleşeceği gün olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Zulüm politikalarının bir gün son bulacağına inanıyordum. O gün bu gündür. Kürtleri ile Türkleri düşman etmeye çalıştılar. Bu gün Kürtler ile Türkler özgürlüklerin, barışın ne kadar değerli olduğunu gördüler. 
Bir iftira kampanyası ile bu seçimleri götürmeye çalışıyorlar. Çok yakın süreçte yaşadığımız bir Suruç olayı var. Tüm Türkiye biliyor. Var olan baskılar karşısında halk tepkisini ortaya koydu. Bunlar hastanede insanları infaz ettiler. Bu ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı adlarını bile ağzına almadı. Buradan çağrı yapıyoruz. Sivil toplum örgütlerin, insan hakları kurumları gönderin oraya. Ama korkuyorlar. Artık halkların gözünde hiçbir değerleri yoktur. Zaman çok kısıtlıdır. 24 Haziran’da kardeşim, yoldaşım Demirtaş’ı aramızda göreceğiz. İnançlarından, kimliklerinden dolayı tutsak olanların özgürlüğünü sağlayacağız.”
En az 11 gözaltı

Alana girmek isterken üzerinde sarı, kırmızı, yeşil, bileklik ve fular bulunan en az 16 kişi polislerce gözaltına alındı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız