Güncel

İHD İzmir: Yasa Taslağındaki eşitsizlikleri kabul etmiyoruz

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, ‘ “Tekerlekli sandalyede ya da arkadaşlarının yardımıyla yaşamlarını idame ettirmek zorunda olan hasta tutuklular virüsten nasıl korunacaklar” diye sordu.

29 Mart 2020 Saat: 11:40
İHD İzmir: Yasa Taslağındaki eşitsizlikleri kabul etmiyoruz
İHD İzmir: Yasa Taslağındaki eşitsizlikleri kabul etmiyoruz

İZMİR

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, ‘Hasta tutuklulara özgürlük’ sloganıyla her hafta düzenlediği eyleme ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Tekerlekli sandalyede ya da arkadaşlarının yardımıyla yaşamlarını idame ettirmek zorunda olan hasta tutuklular virüsten nasıl korunacaklar” diye sordu.

pİRHA'NIN haberine göreiİnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu “Hasta tutuklulara özgürlük” sloganıyla her hafta Sümerbank önünde düzenlediği basın açıklamasını koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu hafta yazılı yaptı. Açıklamada, virüsün tüm dünyayı etkisi altına aldığını hatırlatılarak, herkesin kendini, korunma amacıyla, bireysel koruma alanlarına, evlerine kapattığı ve azami hijyene dikkat ettiği belirtildi.

İHD İzmir: Yasa taslağındaki eşitsizlikleri kabul etmiyoruz

“HASTA TUTUKLULARIN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Türkiye’de vaka ve ölenlerin sayısının artığını hatırlatan açıklamada, “Böylesine belirsiz ve kaotik bir ortamda devletin sorumluluğu altında bulunan ve çoklu şekilde kalınan cezaevindeki hasta tutukluların durumu biz dışarıda bulunanlardan daha vahimdir. Çünkü cezaevleri, rutubetli, güneş almayan, havalandırma koşulları çok kısıtlı olan; ayrıca yemeklerin iyi olmadığı, tutuklular, yeterince vitamin alamadıkları, vücut dirençlerinin düşük olduğu ve birçok insanın iç içe kaldığı mekanlardır. Hasta tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.

“VİRÜSTEN NASIL KORUNACAKLAR?”

“Uzman hekimler virüsünün en çabuk etkileyeceği kişilerin kronik hastalığı bulunan kişiler olduğunu; 65 yaş ve üstü kişilerin olduğunu belirtmiş olmasına rağmen tutuklular, halen serbest kalmamışlardır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Tekerlekli sandalyede ya da arkadaşlarının yardımıyla yaşamlarını idame ettirmek zorunda olan hasta tutukluların virüsten nasıl korunacaklar. Bireysel korunma alanlarını nasıl koruyacaklar. Sürekli hastaneye gitmek zorunda olan, kronik rahatsızlıkları bulunan tutuklular, hastaneden her gelişlerinde karantinaya alınmaktadırlar. Bu durum bile hasta tutukluların tahliye edilmeleri gerektiğinin en büyük göstergesidir.”

“POLİTİK TUTUKLULAR YOK SAYILDI”

Dünyadaki birçok ülke siyasi tutukluların serbest bırakıldığı hatırlatılan açıklamada, “Türkiye, daha önce hazırladığı ama üzerinde anlaşmanın olmadığı bir infaz yasası taslağını tartışmaya açmıştır. Bu yasa taslağında maalesef eşitsizlikler mevcuttur. Adli tutukluların birçoğuna tahliye yolunu açan bu taslakta politik tutuklular yok sayıldı. Hâlbuki Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki açıklamalarında, bireye karşı işlenen suçları affetme yetkisinin olmadığını ama devlete karşı işlenen suçların kendi inisiyatiflerinde olduğunu söylemişti. Ne oldu da böyle bir taslak hazırladılar? Anlaşılmamaktadır. Biz insan hakları savunucuları, hasta tutukluların tümünün vakit geçirilmeden serbest bırakılmasını istiyoruz” denildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız