Güncel

İHD: OHAL kaldırılsın... İş cinayetlerine son !

"OHAL gölgesinde baskın Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçiminin yapıldığı Haziran ayında da iş cinayetleri hız kesmedi. İnsanları mağdur eden işten çıkarmalar ve hak gaspları devam etti."

12 Temmuz 2018 Saat: 15:02
İHD: OHAL kaldırılsın... İş cinayetlerine son !
İHD: OHAL kaldırılsın... İş cinayetlerine son !

İnsan Hakları Derneği  İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu iş cinayetleri ile ilgili  olarak dernek şubesinde bir basın toplantısı gerçekeştirerek, açıklamalarda bulundu.Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Derneğimize yapılan başvurular ve kamuoyuna yansıyan bilgiler gösteriyor ki, bir türlü alınmayan ve denetlenmeyen iş güvenliği önlemleri nedeniyle işçiler çalışırken can vermeye devam ediyor. İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği (İSİG)Meclisinin verilerine göre; Haziran ayında en az 149 işçi yaşamını yitirdi. Haziran ayı raporunda Uluslararası Çalışma Örgütü(İLO) ve Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verilerine göre, Türkiye’de her 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında, 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” gerçekleşti. Bu yılın ilk 6 ayında 907 işçi yaşamını yitirdi.

Haziran ayında iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin 119’u ücretli işçi- memur, 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşmaktadır. Ölenlerden 9’u kadın, 140’ı erkek işçidir. Kadın işçi cinayetleri genellikle tarım, ticaret ve konaklama iş kollarında gerçekleşmiştir.  Yaşamını yitirenler arasında, tarım ve ticaret işkollarında çalışan 2’si 14 yaş altında olmak üzere 6 çocuk ve 6 göçmen işçi bulunuyor.  

Haziran ayında Türkiye’de 50 şehirde iş cinayeti gerçekleşti. En çok iş cinayeti, İstanbul, Adıyaman, Bursa, Manisa, Kocaeli, Sakarya, Hakkâri, İzmir, Konya, Kütahya, Osmaniye ve Şanlıurfa da gerçekleşti.

Aç bırakmaya karşı, OHAL KHK’lerine karşı hak arayışları devam ediyor:

*Gebze’de 124 Flormar işçisi, DİSK’e bağlı Petrol-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atılmalarına karşı sürdürdükleri direnişe,  kendilerine gösterilen dayanışma ve desteklerle devam etmektedirler.

*Bakırköy’de Özel Ethica Hastanesinde tazminatsız olarak işten atılan Derya Koçak direnişini sürdürmektedir.

*Zeytinburnu Belediyesi’nde taşeron kadrosunda çalışırken güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işten atılan Kenan Göngördü, işine geri dönmek için direnişini sürdürürken tehditler ve haksız suçlamalarla karşılaşmaktadır.

*OHAL ilan edildiğinden bu yana çıkarılan KHK’lerle binlerce üyesi işten atılan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyon (KESK), yaklaşık bir buçuk yıldır sürdürdüğü direnişine her cumartesi İstanbul’un başka bir meydanında devam etmektedir.

Bununla birlikte; OHAL süresince birçok işçi direnişi ve grevler engellenmiş, anayasada ve yasalarda yazılı olan özlük haklar ortadan kaldırılmıştır. OHAL bir an evvel kaldırılmalı ve hak ihlallerine kaynaklık eden düzenlemeler yasalaşmadan iptal edilmelidir.  Çalışanların haksız yere işten çıkarılmalarına ve hak gasplarına son verilmelidir.

Siyasi İktidarı, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmeleri başta olmak üzere çalışma yaşamı ile ilgili uluslararası sözleşmelerdeki hükümlere uygun davranmaya çağırıyoruz.

İnsan hakları savunucuları olarak, çalışma yaşamındaki hak ihlallerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz."

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız