Güncel

'İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz’

İzmir'de Genel-İş 7 No'lu şube üyesi işçiler asgari ücretin insanca yaşanabilir bir düzeye çıkarılması için alana çıkıyor.

10 Aralık 2018 Saat: 11:26
'İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz’
'İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz’

İzmir’de Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesinde örgütlü olan Genel-İş 7 No’lu Şube üyesi işçiler asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir düzeye çıkarılması ve vergiden muaf tutulması talebiyle sokağa çıkacak.

Evrensel'den Nuray Öztürk'ün haberine göre, Tahammül sınırını aştık diyen işçiler, 12 Aralık Çarşamba günü saat 17.00’de Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelecek.

Bornova Belediyesi Park Bahçeler Birimi İşyeri Temsilcisi Tezcan Mehmetoğlu, “Yoksulluk sınırının 6 binin üzerinde olduğu bir ortamda asgari ücretin AGİ ile beraber 1603 TL olması kabul edilir bir durum değil. Asgari ücretli bırakın insanca yaşamayı nefes dahi alamaz durumda. Yaşanan kriz bizleri daha da yaşayamaz hale getirdi. Aldığımız ücret geçen yıl kaç dolar ediyordu bu yıl kaç dolar ediyor bakalım. 1 liralık domates olmuş 5 lira. Biz artık tahammül sınırlarını aştık, yaşanacak bir ücret istiyoruz. Bu bir lütuf değil bir hak. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak istiyoruz. Bunun için de alanda olacağız” diye konuştu.

‘KÂRINI PAYLAŞAN YOK AMA ZARARI İŞÇİYE’

Destek Hizmetleri Baştemsilcisi Osman Özhüsrev ise asgari ücretin en aşağı 3 bin TL olması gerektiğini söyledi. Özhüsrev, “Bir işçinin iki çocuk okutup evinin de kirada olduğunu düşünürsek bu parayla geçinmek mümkün değil. Asgari ücreti belirlerken aileyi de düşünmek lazım. Yeni kızım oldu, daha 3 aylık. Mamasıydı, beziydi çok zorlanıyoruz. Ve biz daha iyiyiz, üniversitede çocuk okutanlar var” dedi. Kriz koşullarına dikkat çeken Özhüsrev, “Devlet kârını paylaşmıyor ama zararını işçilerden çıkarıyor. İşçilerin de bu konuda birleşmekten başka çaresi yok. Birleşmeden olmayacak. O yüzden konfederasyon ayrımı gözetmeksizin örgütlü örgütsüz tüm işçileri ve emekçileri çarşamba günü yapacağımız eyleme davet ediyoruz” dedi.

‘YAPTIĞIMIZ YEMEĞİN PARASINI BİLE CEBİMİZDEN VERİYORUZ’

Ege Üniversitesi Baştemsilci Belma Can ise  696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçtiklerini hatırlatarak, “Sendika farkıyla birlikte 1754 TL ücret alıyoruz. Yol yemek hepsini kendimiz karşılıyoruz. Kendi yaptığımız yemeğin bile parasını cebimden veriyorsam asgari ücret bize nasıl yetsin? Enflasyonla mücadele adı altında indirim kampanyaları yapıyorlar. Benim alım gücümü yükseltmedikten sonra indirim kampanyası yapsan ne olur? Biz daha iyi ücretler istiyoruz, talebimiz en az 2 bin 800 TL olması” diye konuştu. Tüm işçileri birlik olmaya çağıran Can, “Korkuyorsan ilk sen gidersin. Sarı yeleklileri örnek alsınlar. Bu kadar mağdur işçi varken haklarımızı örgütlü bir şekilde dile getirebiliriz. Sendikalar hak için vardır. Sağ sol tartışmaları bizi ayırır. İster A’yı tutsun ister B’yi, tuttuğu siyaset onun olsun ama herkes aynı koşullarda çalışıyor aynı maaşı alıyor haklarımız için bir arada olabiliriz” dedi.

44 LİRAYA ETİ NEREDEN BULACAĞIZ?

İZBAN’da çalışan, asgari ücretle çalışan Genel-İş üyesi temizlik işçileri de yol ve yemekle birlikte eline geçen ücretin net 1900 TL olduğunu söylüyor. Bir işçi, bu paranın bekar bir işçiye bile yetmeyeceğine, açıklanan enflasyon rakamının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Asgari ücret 1600 TL, çıkan sözde enflasyon yüzde 21. Sözde diyorum çünkü biz buna inanmıyoruz. TÜİK’in enflasyon oranlarını belirlerken baz aldığı son sepette 44 TL et fiyatı veriyorlar. 10 mağazaya gidin, en aşağı etin fiyatı 60 TL. 44 lira fiyatı nerden buldunuz ve bu sepete nasıl koydunuz? Siz bu fiyatı toptan mı belirliyorsunuz? Ben toptancı değilim ki ayda ya yarım kilo et alıyorum ya alamıyorum. Mesela ben her ay beyaz eşya almıyorum, siz bu beyaz eşyayı sepetin içerisine niye koyarsınız. Dolayısıyla enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor. Tamamen asgari ücretin düşünülerek hesaplanmış. Bizim isteğimiz asgari ücretten vergi kesilmesin. Bu ortalama 500 TL yukarı çekecek maaşları. Ayrıca en az 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasında bir rakam olmalı.”

‘İŞSİZLİK FONU BİZİM İÇİN KULLANILSIN’

İşsizlik Fonu’ndan patronlara verilen teşviki de onaylamadıklarını söyleyen işçi, işsizlik ödeneği kapsamının genişletilmesi ve oranının yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Temizlik işçisi “İşsiz kaldığımda bana verilen ücret aldığımın yüzde 40’ı. biz bu oranın artırılmasını istiyoruz. Günümüz koşullarında öyle sudan sebeplerle işçi çıkarılıp kılıfına uyduruluyor ki üç tutanakla, mobbing uygulayarak ya işçinin istifa etmesini sağlıyorlar ya da işçiyi hataya zorluyorlar. Taşeronda özellikle ihale süreçlerinde çok sayıda işçi işsiz kalabiliyor. Hemen iş bulamayabiliyor. Bunlar da düşünülerek işsizlik maaşı ödemesinin koşulları esnetilmeli” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız