Dünya

İranlı Gazeteci Açlık Grevinde

Uluslararası Af Örgütü, "Şahidi 9 Mart'ta tutuklanmasını protesto etmek için açlık grevinde ve sağlık durumu kritik".

12 Nisan 2017 Saat: 12:46
İranlı Gazeteci Açlık Grevinde
İranlı Gazeteci Açlık Grevinde

İranlı tutuklu gazeteci Hengame Şahidi için kampanya başlatan  Uluslararası Af Örgütü, "Şahidi 9 Mart'ta tutuklanmasını protesto etmek için açlık grevinde ve sağlık durumu kritik. İran yetkililerini Hengame Şahidi'yi derhal derbest bırakmaya, bu süre zarfında ihtiyacı olan tıbbi bakıma erişimini sağlamaya ve açlık grevi yaptığı için gerçekleşebilecek baskılardan ve uzatılmış tecrit uygulamasından korumaya çağırıyoruz" dedi.

İranlı tutuklu gazeteci Hengame Şahidi'nin durumu ağır. 9 Mart'ta tutuklanmasını protesto etmek üzere bir aydan uzun süredir açlık grevinde. Kalp rahatsızlığı olan Şahidi ilaçlarını almayı reddediyor. Tek kişilik hücrede tutuluyor ve avukata erişimi engelleniyor.  Şahidi kendisine yönelik suçlamaları bilmiyor.

İran yetkililerini Hengame Şahidi'yi derhal serbest bırakmaya, bu süre zarfında ihtiyacı olan tıbbi bakıma erişimini sağlamaya ve açlık grevi yaptığı için gerçekleşebilecek baskılardan ve uzatılmış tecrit uygulamasından korumaya çağırıyoruz.

41 yaşındaki gazeteci ve siyasi aktivist Hengame Şahidi'nin sağlığı 9 Mart 2017'de tutuklanmasıyla birlikte başladığı açlık grevi nedeniyle kötüye gidiyor. Şahidi'nin kalp rahatsızlığı var. Daha önce bu sebeple hastaneye kaldırılan Şahidi'nin sürekli tıbbi bakıma ihtiyacı bulunuyor. Stres altında kalp rahatsızlığı alevleniyor. Şahidi Nisan ayı başında ilaçlarını almayı kesti. Ayrıca damar içi sıvıları almayı da reddediyor.

Güvenlik güçleri gece yarısı arama kararı olmaksızın İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed şehrinde Şahidi'nin o sırada kaldığı akraba evine baskın yaptı ve Şahidi'yi tutukladı. Önce bir gözaltı merkezine götürülen Şahidi ardından şu anda kaldığı Evin Cezaevi'ne gönderildi. Şu anda tek kişilik hücrede kalıyor.

Kendisine yönelik suçlamalar hakkında bilgilendirilmeyen Şahidi'nin avukatıyla görüşmesine izin verilmiyor. Yarı resmi haber ajansı ILNA ile görüşen avukat Mustafa Tork Hamedani, Şahidi'nin belirsiz bir "güvenlik" suçu ile suçlandığını ve tutuklama emrinin Tahran Başsavcılığı tarafından basın ve kültürle ilişkili suçlarla ilişkili olarak verildiğini açıkladı.  

Hengame Şahidi, İran'da Mayıs 2017'de gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde gerçekleşen tutuklama dalgası sırasında tutuklanan gazeteciler arasında yer alıyor. Aktivizm ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 2009 yılında seçimler sonrasında gerçekleşen baskılar sırasında da tutuklanmış ve Mayıs 2011'de serbest bırakılmıştı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız