Siyaset

"İşgücü Tasarısı geri çekilsin"

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, yabancı sermayenin talepleri doğrultusunda hazırlanan İşgücü Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi istedi

15 Temmuz 2016 Saat: 12:02
"İşgücü Tasarısı geri çekilsin"
"İşgücü Tasarısı geri çekilsin"

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, uluslararası sermayenin talepleri doğrultusunda hazırlanan, akademik ve mesleki yeterliliği konusunda hiçbir denetimden geçirilmeyen yabancı mühendis ve mimarların istihdamına öncelik tanıyan İşgücü Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesini istedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında TBMM gündemindeki İşgücü Yasa Tasarısı'nın sakıncalarına dikkati çekti. Basın toplantısına TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, oda başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin yanısıra çok sayıda CHP milletvekili de katıldı.

Sarıbal, tasarının yerli mühendis, mimar, şehir plancıları aleyhine olumsuzluklar taşıdığına dikkati çekerek, "Tasarı yalnızca yabancı sermayenin taleplerini dikkate almakta, halkımız ve ülkemizin çıkarlarını göz ardı etmektedir" dedi.

Sarıbal, tasarının "akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan yabancıları nitelikli işgücü, kanıtlayan ülke vatandaşının ise ara eleman konumuna getireceğine" dikkati çekti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da basın toplantısında, yabancı sermayenin talepleri doğrultusunda hazırlanan tasarı ile ilgili son dakikada görüşlerine başvurulduğunu ancak itirazları dikkate alınmadan tasarının hiçbir değişiklik yapılmadan jet hızıyla komisyonda kabul edildiğini belirtti.

TMMOB'un 500 bine yakın üyesi bulunduğunu kaydeden Koramaz, "Her dört üyemizden biri işsizdir. AKP iktidarı, yaratacakları kaosu görmezden gelerek, ülkemizin tüm mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmet alanlarını uluslararası sermayeye kuralsız, sınırsız, koşulsuz olarak açmaktadır" dedi.

Bu tür düzenlemelerin ancak sömürge ülkelerde kurulan kolonilerde gündeme gelebileceğini vurgulayan Koramaz, tasarının sakıncalarını özetle şöyle aktardı:

"Bu tasarı ile akademik ve mesleki yeterliliğini kanatlamayan, diploma denkliği aranmayan yabancı ülke çalışanları nitelikli işgücü sayılacak, bütün bunları kanıtlayan yurttaşlarımız ise önemsizleştirilerek 'ara eleman' konumuna itilecektir.

Ülke vatandaşı olan mühendis, mimar ve şehiri plancılarını uluslararası sermayeye teslim etmeye çalışan iktidar anayasal suç işlemeye hazırlanmaktadır."

"Kendi ülkesinde 'yabancı' konumuna getirilen bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları yurttaşlık haklarını elinden almak isteyenlere 'dur' diyecektir. Mühendisini, mimarını,şehir plancısını gözden çıkaranlar bilimelediriler ki bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları da kendilerini gözden çıkaracaktır" diyen Koramaz, Türkiye'nin sömürge, meslek mensuplarının da mülteci haline getirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız