Güncel

Kadın Savunma Ağı: Kriz büyüdükçe kadınlar işsiz kalıyor

Kadın Savunma Ağı, TÜİK verilerinin Türkiye’de artan genç kadın işsizliği gerçeğini yansıtmadığını belirterek, "Kriz büyüdükçe işsizlerin sayısı artıyor. İşten çıkarmalar önce kadınlardan başlıyor" dedi.

27 Şubat 2020 Saat: 01:16
Kadın Savunma Ağı: Kriz büyüdükçe kadınlar işsiz kalıyor
Kadın Savunma Ağı: Kriz büyüdükçe kadınlar işsiz kalıyor
Kadın Savunma Ağı, Türkiye’de genç kadın işsizliğine karşı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Kadın Savunma Ağı üyesi Elif Çoban, kadın işsizliği ve güvencesizliği ile ilgili verilerin buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğuna vurgu yaptı. Çoban, toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren işsizlik ve enflasyon gibi konularda yapılan hesaplar ve açıklanan verilerin toplumun gerçeğini yansıtmaktan uzak olduğunu, TÜİK’in de bunu gizlediğini kaydetti. Çoban, bunun da kadınların görünmeyen emeğinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde, cinsiyetçi iş bölümünde, kadına yönelik tüm baskı ve şiddeti içinde barındırdığını belirtti.  
TÜİK'in açıkladığı Kasım 2019 Dönemi Hane Halkı İşgücü Araştırması'na değinen Çoban, Türkiye genelinde 15 ve üzeri yaştakilerde işsiz sayısının 2019 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 327 bin kişi artarak, 4 milyon 308 bin kişiye çıktığını ve Kasım ayında işsizlik oranın yüzde 13,3 olduğunu anımsattı.  
‘GENÇLER İŞSİZ’ 
DİSK-AR tarafından hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısının Ekim 2019'da 7 milyona ulaştığını belirten Çoban, “Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20,1 olarak hesaplandı. Ekim 2018'e göre geniş tanımlı işsiz sayısı 650 bin kişi arttı. Ülke nüfusunun neredeyse 10'da 1’i işsiz. İşsiz milyonlara biraz daha yakından bakınca gördüklerimiz toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığının işgücü piyasasında kadınları bilhassa genç kadınları vurduğunu gösteriyor. DİSK-AR raporuna göre Ekim 2019'da toplam işsizlerin yüzde 29,3'ü 15-24 yaş arası gençlerden oluşuyor. Kentsel genç kadın işsizliği ise yüzde 37'ye ulaşmış durumda. Yükseköğrenim mezunu kadın işgücünün işsizliği ise dikkat çekecek kadar yüksek” diye ifade etti.  
‘ÖNCE KADINLAR İŞSİZ KALIR’ 
Çoban, “Kriz büyüdükçe işsizlerin sayısı artıyor. İşten çıkarmalar önce kadınlardan başlıyor. Erkek egemen toplumda evin geçimini sağlayan erkek, ev ve bakım işleri de kadınların yükü olduğu için önce kadınlar işsiz kalıyor” dedi. Kadın işsizliği ve güvencesizliğinin toplumsal bir sorun olduğunu belirten Çoban, istatistiklerin gerçeği yansıtmamasına itirazları olduğunu, 8 Mart'ta buna karşı alanlarda olacaklarını dile getirdi. 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız