Güncel

"Kargo çalışanları açısından virüs hem iş kazasıdır ve hem de meslek hastalığıdır! "

İHD İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu, çalışanların yönelik hukuki, yasal ve uluslararası sözleşmelere isnaden yaşadığı sorunları ve haklarını tanımlama ve kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor.

6 Nisan 2020 Saat: 11:53
"Kargo çalışanları açısından virüs hem iş kazasıdır ve hem de meslek hastalığıdır! "
"Kargo çalışanları açısından virüs hem iş kazasıdır ve hem de meslek hastalığıdır! "

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği  İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu, koronavirüs nedeniyle yoğun çalışma içerisinde olan kargo işçilerinin durumunu ilişkin bir açıklama yayınladı.

İnsan Hakları Derneği  İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Corona virüsün dünyayı kasıp kavurduğu günlerdeyiz. Virüsün nasıl bulaştığına dair geniş incelemelerde bir noktaya gelinmiş olsa da, virüsün yol açtığı uzun erimli etkiler ve tedavisi de keşfedilmiş değildir.
Bu nedenlerle virüse bağlı olarak değişik değişik hukuki öznelerin her birinin virüse maruz kalmalarından ne gibi hukuki sonuçların çıkarılmasının gerektiği ve bunu hangi hukuki sebeplere bağlı olarak düşünüleceği zor bir konudur.
Örneğin işçilerin işyerinde virüse yakalanmaları halinde işçi sağlığı ve güvenliği hükümlerine göre bir iş kazası mı yoksa meslek hastalığı mı olduğu sorusu henüz sonuçları ve kesin bulaşma yeri tespit edilemeyeceğinden karar verilemez. Yani işyerinde çalışanın virüsü orada mı kaptığı veya başka yerde kaptığına bağlı olarak hukuki sebep değişir. Çünkü biliyoruz ki, virüsün 14 güne kadar bir kuluçka devri vardır.
Aynı şekilde bu virüsün etkilerinin insanın sonraki yaşamında ne olup olamayacağına dair de elimizde kesin verilen bulunmamaktadır. Hatta tahmin bile bulunmamaktadır. Bu nedenle, işyerinde, işyerine bağlı veya işverenin işinin yapıldığı bir sırada işçinin maruz kaldığı öngörülemez kazalara nasıl ki iş kazası diyebiliyor ve bu kazaya bağlı olsun veya olmasın işçinin işyerinden veya işverenin işini yaparken maruz kaldığı etkilerden kaynağını alan- bu bazen iş kazası da olabilir-bir hastalığa ise meslek hastalığı diyor isek de; virüsün işçideki etkileri net saptanmadığından hangisi kavramın kullanılması gerektiği en gereksiz tartışmalardan birisidir.
Kargo işçileri açısında virüs hem iş kazasıdır hem de meslek hastalığıdır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız