Çevre

Karpuzçay'da HES ısrarı yine mahkemeye takıldı

Manavgat'ta Karpuzçay üzerinde yapımına başlanan ve birinci kısmı tamamlanan 3 HES projesi için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' raporu, mahkeme tarafından iptal edildi.

28 Mart 2016 Saat: 18:23
Karpuzçay'da HES ısrarı yine mahkemeye takıldı
Karpuzçay'da HES ısrarı yine mahkemeye takıldı

Aynı projeye bu kez bakanlık 'ÇED Olumlu' raporu verdi. Bölge halkının bir kez daha başvurusu üzerine mahkeme, proje için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Manavgat İlçesi'nde Karpuzçay ya da diğer adıyla 'Çenger Deresi' üzerinde Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 2015 yılında verdiği 'ÇED Gerekli Değildir' raporuyla Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. firması tarafından Çenger 1-2 ve 3 regülatörleri ve hidroelektrik santralleri projesi inşaatına başlanıldı. Köylüler tarafından 3 ayrı HES projesine karşı dava açıldı. Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, 3 HES projesi için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptaline hükmetti.

Kararda, 'ÇED Gerekli Değildir' kararının hukuka aykırı olduğu belirtilerek, toplam kanal uzunluğu 30 kilometre olan 3 santralin, yöreyi besleyen suları tamamen kanallar içine alacağı ve tüm canlıların olumsuz etkileneceği kaydedildi. Ayrıca proje sahasına 2 kilometre uzaklıkta Kaletepe Örenyeri, 1 kilometre uzaklıkta Tol Örenyeri'nin bulunduğu, Antalya Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan da izin alınmadığına dikkat çekildi. Yine proje sahasının sulak alanlar kapsamında olduğu, sadece Gençler'de 500 dönüm üzüm bağı ile 1500 dönüm tarım arazisinin ve yaban hayatın doğrudan olumsuz etkileneceği kaydedildi.

'ÇED OLUMLU' KARARINA YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Firma, mahkeme süreci devam ederken ilk HES projesinin inşaatını tamamladı. Mahkemenin iptal kararı sonrasında inşaat durdu. Ancak firmanın başvurusu üzerine bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı proje için 'ÇED Olumlu' raporu verdi. Köylüler, 3 HES projesi ve regülatörleri için verilen raporun iptali için bu kez daha dava açtı. Davaya bakan Antalya 1'inci idare Mahkemesi, dere üzerinde ısrarla yapılmak istenen 3 HES projesinin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet verilebileceğine hükmederek, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, bölgede bilirkişi incelemesi yapılması yönünde de karar aldı.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız