Siyaset

Kiralık işçilik tasarısı içi DİSK Ankara’da eylem yaptı

Kiralık işçilik tasarısının Meclis gündemine gelmesi nedeniyle DİSK Ankara’da eylem yaptı.

6 Nisan 2016 Saat: 16:01
Kiralık işçilik tasarısı içi DİSK Ankara’da eylem yaptı
Kiralık işçilik tasarısı içi DİSK Ankara’da eylem yaptı

Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Mecliste oylanacak tasarının işçilere kölelik getirdiğini belirterek, bu tasarının kabul edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. 

Ankara’da farklı illerden DİSK yöneticisi ve işyeri temsilcilerinin katılımıyla yapılan eylemde işçiler, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganını attı. Kızılay Sakarya Caddesi’nde yapılan eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine getirilen bir yasa ile ‘insan ticareti’ ve ‘kölelik’ oylanacak” dedi. Tasarının içeriğinden bile habersiz olarak evet oyu verecek olan vekillerin aslında bir insanlık suçuna evet diyeceklerini belirten Beko, bu yasa tasarısı ile Türkiye’de emeği ile geçinen milyonların köle haline getirilmek istendiğini söyledi. Kayıtlı istihdamın neredeyse yarısının bu kölelik büroları ile güvencesiz çalıştırılacağını belirten Beko, kıdem ve ihbar tazminatının ortadan kalkacağını, kiralık işçilerin işsizlik fonundan yararlanma olanağının neredeyse olmayacağını ifade etti. 

'KİMSE BİZDEN PAZARLIK BEKLEMESİN'

Beko, tasarının yasalaşması halinde sendikal örgütlenmelerin çok ciddi kan kaybedeceğini ve patronların işçileri istediği gibi kullanıp, istediği zaman kapı önüne konulabileceğini söyledi. Soma’da Torunlar’da Yalvaç’taki gibi dayıbaşılık sisteminin yasal hale geleceğini belirten Beko, “İşçinin işverenein kim olduğu, işyerinin neresi olduğu bir belirsizlik olacaktır. İşçiler bir gün bir işverene, bir gün diğerine kiralanacak, ömür boyu güvencesiz çalışmaya mahkum edilecektir. Böylesi bir yasa tasarısı karşısında, kimse bizim pazarlık yapmamızı beklemesin. Özel istihdam büroları köleliktir, insan ticaretidir. Köleliğin koşullarıyla ilgili pazarlık yapmak, köleliği kabul etmektir. Biz bu kölelik düzenini reddediyoruz. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yasa tasarısı kayıtsız şartsız TBMM gündeminden çekilmelidir” diye konuştu. 

Taşeron işçilere kadro diye sunulan özel sözleşmeli personel tasarısını da eleştiren Beko, hükümete seslenerek “İşçilere kölelik dayatacağınıza, önce sözünüzde durun! ‘Taşeron işçilere kadro’ dediniz, sözler verdiniz, müjdeler verdiniz. Ne olduğu belli olmayan bir statüyü ve 3 yıllık sözleşmeli çalışmayı kadro diye taşeron işçilere yutturmaya çalışıyorsunuz. Sözünüzde durun kadro verin” dedi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız