Güncel

Kitle örgütlerinden çağrı: Demokrasi için güç birliği

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Diyalog Grubu, Hak ve Adalet Platformu, Yurttaş Girişimi ve Önce Demokrasi Girişimi bileşenleri açıklama yaptı.

5 Mart 2018 Saat: 17:18
Kitle örgütlerinden çağrı: Demokrasi için güç birliği
Kitle örgütlerinden çağrı: Demokrasi için güç birliği

Demokratik kitle örgütleri AKP-MHP ittifakına karşı demokratik parlamenter sistemi ve adil güvenli seçimleri savunan bütün parti ve hareketleri ‘demokrasi paydası’nda birleşmeye davet etti. Yazar Oya Baydar tarafından okunan ortak metinde, “Toplumun talebi ve çağrısı, demokratik güç birliğidir” denildi.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Diyalog Grubu, Hak ve Adalet Platformu, Yurttaş Girişimi ve Önce Demokrasi Girişimi bileşenleri, AKP ve MHP tarafından hazırlanan “İttifak Yasası”na karşı toplumsal muhalefeti buluşturma çağrısıyla bir araya geldi. “OHAL’siz demokratik adil temiz bir seçim istiyoruz” diyen bileşenler, İstanbul Makina Mühendisleri Odasında basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısı sonrasında söz alan konuşmacılar Ana Muhalefet Partisi CHP’nin de daha etkin bir mücadele yürütmesi gerektiğini de ifade ederek, CHP’den beklentilerini dile getirdi.
Ortak metni okuyan Oya Baydar şunları söyledi: “Bu İttifak Yasası’nın, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın tek adam iktidarını ne pahasına olursa olsun sağlamak ve ortağı MHP’yi baraja takılmaktan kurtarmak amacıyla getirildiği herkesin malumu. AKP’yle ittifak yapan, aslında iltihak eden partiler baraj engelinden kurtarılarak ittifakın milletvekili sayısı artırılıyor” dedi. 

Baydar, düzenleme ile ilgili eleştirilerini şöyle sıraladı: “Seçmen kayıtlarının ‘kaydırılması’ ile seçmenin denetimi büyük ölçüde ortadan kaldırılıyor. İktidarın atadığı valilerin isteği doğrultusunda seçmen bölgelerinin ve sandıklarının taşınması mümkün kılınıyor. 

Kaymakamların listelediği memurların sandık kurulu başkanı olarak atanmasıyla, siyasi partilerin seçim denetimi yok ediliyor. ‘Seçmenin ihbar’ ile, seçim sandıklarına kolluk kuvvetleri baskısı ve müdahalesinin önü açılıyor. Mühürsüz zarflar geçerli sayılarak şaibe yasalaştırılıyor. Oy pusulalarında ittifak için sütun düzenlemesi yapılarak geçersiz olabilecek oyların geçerliliği sağlanıyor.”

Düzenlemeyle birlikte adil bir seçim yarışı olmayacağına vurgu yapan Baydar, ülke geleceği ve demokrasinin tesisi için bu oyunu bozmanın, halk iradesinin eşit koşullarda özgürce tecellisi için çaba harcamanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Yurttaş Girişimi adına konuşan Nesrin Nas ise seçim güvenliği için bütün siyasi partilerin bir araya gelerek ittifak yapmaları gerektiğini belirtti. Demokrasi şemsiyesi altında yapılacak bir birlikteliğin barajı fiilen de olsa ortadan kaldıracağını anlatan Nas, bunun iktidarı da zorda bırakacağını söyledi. Hak ve Adalet Platformu adına konuşan Nurten Ertuğrul da 16 Nisan şaibeli referandum sonucunu hatırlattı. Ertuğrul, OHAL koşullarında seçime gidilmemesi gerektiğini belirterek, bunun için herkese sorumluluk düştüğü belirtti. 

Diyalog Grubu adına konuşan Prof. Dr. Binnaz Toprak ise AKP ve MHP’nin teklifinin seçmeni sandıktan uzaklaştırmaya yönelik bir hamle olarak görülmesi gerektiğini işaret etti. Seçmenin bütün haksızlıklara karşın sandığa gitmesi gerektiğini belirten Toprak, sandığa gidilmemesi durumunun AKP- MHP İttifakına yarayacağının altını çizdi. 

DAYATMAYA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE

Demokrasi İçin Birlik adına konuşan Levent Tüzel, AKP ve MHP’nin ittifakla ilgili yapmak istedikleri düzenlemenin topluma bir şantaj olduğunu belirtti. Tüzel, “Bu yasayla toplumda bir çaresizlik yayılmak isteniyor. Ne yapsanız ne etseniz de biz iktidarımızı sürdüreceğiz duygusunun topluma nakşetmeye çalışıyorlar” dedi. 

Tüzel, sadece parlamentoda değil, parlamento dışındaki bütün demokrasi güçlerinin yapılmak istenen düzenlemeye karşı sesini yükseltmesini ve bu dayatmaya teslim olmaması gerektiğini ifade etti. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız