Ekonomi

Körfez Köprüsü dünyada geçiş ücreti şampiyonu

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için araç sahipleri 35 dolar + KDV geçiş ücreti ödeyecek.

17 Şubat 2016 Saat: 10:50
Körfez Köprüsü dünyada geçiş ücreti şampiyonu
Körfez Köprüsü dünyada geçiş ücreti şampiyonu

Yap-işlet-devret modeliyle yapılmakta olan ve 20 yıl boyunca, günlük 75 bin araç geçişinin garanti edildiği İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için araç sahipleri 35 dolar + KDV geçiş ücreti ödeyecek. Bu ücretle İzmit, geçiş ücreti bakımından dünyadaki asma köprüler arasında en pahalısı konumunda olduğu ifade ediliyor.

KAMUOYUNDA KABUL GÖRMEDİ

Temeli 2010 yılında atılan ve İstanbul-İzmir karayolu yolculuğunu 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kapsamında yapımı devam eden İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü’nde çalışmalar sürerken köprü geçiş ücreti kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Bu yılın ikinci yarısında açılması hedeflenen köprünün  geçiş ücreti tartışmaları köprü inşaatının önüne geçti.

DÜNYADA BENZERİ YOK

Yapılan açıklamalara göre, sözleşme gereği köprüden geçecek araçlar tek geçiş için 35 dolar + KDV (bugünkü parayla 122 lira) ödenecek. Eğer bu ücretle açılırsa uzmanların açıklamalarına göre İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, dünyadaki asma köprüler arasında en pahalısı geçiş ücretine sahip olacak.

BAKAN ‘EN UCUZ YOL’ DEMİŞTİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Dünyanın değişik yerlerindeki köprü ve yollarla kıyasladığımızda İzmit Körfez Köprüsü geçiş ücretleri bakımından en ucuz yoldur” açıklaması yapmıştı. Yapı tekniği olarak benzer özelliklere sahip köprülere bakıldığında, geçiş ücretleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Ancak bu geçiş ücretlerinin, Bakan Yıldırım’ın iddiasının aksine çok daha düşük olduğu görülüyor. Geçiş ücreti alınmayan ülkeler bile var. Örneğin Güney Kore’deki Yi Sun-Sin ve İsveç’teki Högakustenbron (High Coast) köprülerinden hiç geçiş ücreti alınmıyor.

EN YAKIN DANİMARKA

Geçiş ücreti İzmit Körfez Köprüsü’nün ilan edilen ücretine yakın olan tek köprü Danimarka’da bulunuyor. Hafta içi gündüz 35.1 dolara, gece ise gidiş-geliş 43.5 dolara geçilen Storebæltsforbindelsen (Great Belt Fixed Link) köprüsünün uzunluğu 7 kilometreye yakın. Danimarka’daki köprü, 1.624 metrelik en geniş açıklık uzunluğuyla dünya üçüncüsü durumunda. 1.550 metrelik en geniş aralığıyla dünya dördüncüsü olacak İzmit Körfez Köprüsü’nün toplam uzunluğu ise 2.7 kilometreye yakın. Bu iki köprünün toplam uzunluğundaki fark göz önüne alınırsa, Storebæltsforbindelsen köprülerle değil otoyollarla kıyaslanmayı hak ediyor.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız