Siyaset

Kurtulmuş: Hedefimiz El-Bab’ı almak ama bunun Halep’le ilgisi yok

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Türkiye’nin hedefi El-Bab’ın Özgür Suriye Ordusu tarafından alınmasıdır” dedi.

2 Aralık 2016 Saat: 09:42
Kurtulmuş: Hedefimiz El-Bab’ı almak ama bunun Halep’le ilgisi yok
Kurtulmuş: Hedefimiz El-Bab’ı almak ama bunun Halep’le ilgisi yok

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Türkiye’nin hedefi El-Bab’ın Özgür Suriye Ordusu tarafından alınmasıdır” dedi, El-Bab ve Münbiç’e doğru hareketliliğin de Halep’teki gelişmelerle ilgisinin olmadığını öne sürdü.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün (1 Aralık) TRT Haber’de canlı yayınlanan özel programda gündeme ilişkin konuştu.

Kurtulmuş, Fırat Kalkanı için “Türkiye’nin hedefi, El-Bab’ın Özgür Suriye Ordusu tarafından alınmasıdır” dedi. El-Bab ve Münbiç’e doğru hareketliliğin de Halep’teki gelişmelerle ilgisinin olmadığını öne sürdü.

TSK’ye yönelik 24 Kasım’da Suriye’de düzenlenen saldırıya ilişkin de “Havada herkesin uçağı var. Bu operasyondan rahatsız olan birtakım unsurların bu işin içerisinde olduğu anlaşılıyor. Terör örgütlerinin de havada insansız araçlarının olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

Fırat Kalkanı için “ne kadar doğru bir operasyon olduğu süreç içerisinde anlaşıldı” ifadesini kullanan Kurtulmuş, Bab kentini cihatçılarla almayı hedeflediklerini söyledi.Kurtulmuş şöyle konuştu:

Şimdi Türkiye’nin hedefi, El-Bab’ın Özgür Suriye Ordusu tarafından alınmasıdır. Bununla ilgili lojistik desteklerimizi veriyoruz. Bu tabii, zor bir mesele. 22 askerimiz, Fırat Kalkanı Operasyonu sürecinde şehit oldu. Bu anlamda, Türkiye’nin, bu ulusal güvenliğiyle ilgili bir meseledir. Hava saldırısıyla şehit olan askerimize dair Ruslar bugün açıklama yaptı. O süre içerisinde hangi uçakların, hangi hava araçlarının orada olduğunun tespiti var, kayıtları var. Türkiye, bu işin açığa çıkması için peşini bırakmayacaktır. Burada kim tarafından bu operasyonun yapıldığı bir şekilde anlaşılacak, ortaya konulacaktır. Havada herkesin uçağı var. Bu operasyondan rahatsız olan birtakım unsurların bu işin içerisinde olduğu anlaşılıyor. Terör örgütlerinin de havada insansız araçlarının olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu ortaya çıkar. Ama sonuçta Türkiye, ne olursa olsun bu operasyondan vazgeçecek değildir.

Bunun açıkça altını çizmek istiyorum. Bizim kimsenin bir karış toprağında gözümüz yok. Suriye topraklarındaki şu şehri, bu şehri alalım diye aklımızın ucundan dahi geçmez. Ama güvenli bölgenin, terör örgütlerinden temizlenmesi, Türkiye’nin sınır güvenliğiyle ilgili bir meseledir. Tabii, sadece El-Bab, Münbiç meselesi değil, en az onlar kadar önemli konu Halep ve Musul meselesidir. Bu bölgenin iki ana şehri. Buraların dengesi nasıl gelişirse bundan sonra bölgedeki siyasi gelişmeler de o şekilde olacak.

“El-Bab hareketliliğinin Halep’le ilgisi yok”

Türkiye’nin, El-Bab ve Münbiç’e doğru hareketliliğinin, Halep’teki gelişmelerle ilgisinin olmadığını söyleyen Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:Türkiye, bölgedeki dengelerin korunması bakımından, Halep’teki insani durumun bir an evvel sağlanması için de üzerine düşeni yapıyor. Herkes ile görüşüyor. Rusya ile görüşülüyor, Merkel ile İran ile görüşülüyor. Maalesef Suriye’deki barış masasından bir şey çıkmıyor. Çok açık söyleyeyim, barış masasından bir şey çıkmamasının temel nedeni şu, herkes kendisinin yararına olacak barışı, Suriye’ye dayatmaya kalkıyor. Halbuki bırakın bu masada, bu kadar kahır çekmiş en az 600 bin insanını feda etmiş masum bir milletten bahsediyoruz. Bu millet, nasıl bir gelecek tayin etmek istiyorsa, uluslararası camia da barıştan yana samimiyse, Suriye halkının istediği istikamette barışı yönlendirsin.

Suriye konusunda, Rusya ile Türkiye arasında bazı görüş ayrılıklarının olduğunu dile getiren Kurtulmuş, ancak Halep’teki insani durum konusunda Rusya’nın da ateşkesin sağlanması konusunda bir garantörlük vermesinin önemli olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye ile Rusya bunu sağlayabilirse çok kısa bir süre içerisinde Halep’te bir ateşkes ve hemen ardından da bir insani sürecin başlayabileceğini sözlerine ekledi.

“Türkiye’ye olan ihtiyacı artacaktır”

“ABD’nin pozisyonunun, yeni başkanla birlikte yeni yılda değişmesine dair sinyaller var mı, yeni yönetimle birlikte bizi neler bekliyor?” sorusu üzerine Kurtulmuş, “Bu yorumları yapmak için çok erken. Yani önce Sayın Trump’ın etrafı şekillenecek. Ama şu çok net görülüyor, Trump’ın, Amerika’nın bölgedeki askeri varlığını mümkün olan en kısa süre içinde azaltacağı açık. Bu, bir an evvel arkasında çatışmaları mümkün olduğunca azaltarak, oradan çekilme stratejisi demektir. Aslında Sayın Obama da ilk dönemlerinde böyle niyetlenmişti ama maalesef bunu yapamadı” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

Böyle baktığınız zaman eğer Amerika buradaki askeri varlığını azaltmak durumunda kalacaksa Ruslar’ın da yeni bir denge unsuru olarak bölgeye girdiğini düşünürsek hele bir de Suriye’de bir barış süreci ortaya çıkarsa bu süreçlerde ABD’nin tekraren söylüyorum, bölgedeki ekonomik ve siyasi bakımdan istikrarlı bir ülke olarak Türkiye’ye olan ihtiyacı artacaktır. Bu politikalarda değişiklik yapılmasına neden olacağını düşünüyorum. Bu emareler var ama şimdiden ‘Bu kesin böyle olacaktır.’ demek doğru değil. Türkiye olarak böyle bir beklentimiz var. Böyle bir ümidimiz var. Bu yönde yeni yönetimle birlikte de Türkiye’nin bazı ortak noktalarda buluşabileceğini görüyoruz. Bir başka mesele de kuvvetle muhtemel Feto’yla ilgili olarak da yeni yönetimde ciddi bir tavır değişikliği ortaya çıkacak. Çünkü yaptığımız dış temaslarda görüyoruz ki 15 Temmuz’dan sonraki gibi değil. Orada da yeni olumlu anlamda birtakım meseleler ortaya çıkıyor. Bunun bir terör örgütü olduğu, Türkiye’yi zehirlemeye çalıştığı yönünde. Hele hele şimdi şu mahkemeler açıldı. Burada ortaya çıkan itiraflar, mahkemelerdeki ifadeler de ortaya çıktıkça ben bu anlamda da Feto’nun iadesi konusunda adımların atılabileceğini düşünüyorum.(Kaynak: Sendika.org)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız