Yaşam

Madenciler çocuklarıyla eylem yaptı

Söke’de özel bir maden ocağının işçilerinin maşlarının beş aydır ödenmemesi üzerine başlattıkları iş bırakma eylemi, Söke Meydanı’nda çocuklarıyla birlikte ve oturma eylemi ile sürdü.

28 Şubat 2016 Saat: 12:23
Madenciler çocuklarıyla eylem yaptı
Madenciler çocuklarıyla eylem yaptı

Söke’de özel bir maden ocağının işçilerinin maşlarının beş aydır ödenmemesi üzerine başlattıkları iş bırakma eylemi, Söke Hükümet Meydanı’nda çocuklarıyla birlikte yaptıkları oturma eylemi ile sürdü. 

Söke’de özel bir maden ocağında çalışan işçiler, 5 aydan beri maaşlarını alamadıkları için, dört dün önce iş bırakma eylemine başladı. Önceki gün maden ocağının önüne giderek yarım saatlik bir oturma eylemi gerçekleştiren maden işçileri, bu kez Söke Hükümet Meydanı’nda ellerinde dövizlerle eylem yaptı. İşçilere, eşleri çocukları ve bazı vatandaşlar da destek verdi.

Eylem yaptıkları için işten çıkarılan 20 işçi ile üretimi durduran 100 maden işçisinin katıldığı eylemde madenciler, çocuklarıyla birlikte haklarını aradır. Ağzı emzikli çocuklarıyla açıklama yapan madenciler, evlerine ekmek götüremediklerini belirtti.

“EVİMİZE SU BİLE ALAMIYORUZ”

Madenci babasına destek olmak için eyleme katılan Leylanur Çelik, “Babam maaşını alamadı. Un bile alamıyoruz, ekmek bile alamıyoruz. Paramız yok, maaş yatmadı. Patron artık paramızı versin” diyerek babasının maaşını istedi.

Diğer madenci çocukları da başlarına babalarının madenci miğferini takıp, ellerinde “Ücret yoksa üretim de yok, sadaka değil, alın terimizi istiyoruz. Hak istiyoruz başka bir şey değil, sahipsiz değiliz. Baba bana para ver” gibi dövizlerle eyleme katıldılar.

MADENİN BEKÇİ KÖPEĞİ KURT DA DESTEK OLDU

Madencileri yalnız bırakmayarak destek veren birisi de madende bekçilik yapan Kurt isimli köpekti. Kurt , madencilerin eylemi bitinceye kadar alanı terk etmeyerek adeta işçilere destek oldu.

“MAAŞLARIMIZI ALANA KADAR SÜRECEK”

Madenciler adına açıklama yapan Adem Çelik, şunları söyledi:

“Maden işçileri olarak pazar günü gece vardiyasında, haklarımızı alamadığımız için üretimi durdurduk. O günden beri direnişimizi sürdürüyoruz, sezimizi duyurmaya çalışıyoruz. 2014 Eylül ayında torba yasa çıktığından itibaren maden patronları mağdurları oynuyor. Çalıştığımız ocağın eski sahibinden iki, yeni maden sahibinden iki aylık alacağımız var. Son maaşlarımız, aralık maaşlarımızda da en çok bin lira gibi komik bir rakam verildi. Patron, bize destek verdiği için gurbetten gelen işçi arkadaşlarımızı kaldığı şantiyeden atarak bizlere gözdağı vermektedir. Bir önceki şirketten kalan iki aylık maaş ve kıdem tazminatlarının, 2015 yılı sonuna kadar ödeneceği sözü verilmişti, ancak daha bir kuruş bile ödenmiş değil. Biz madenciler olarak, hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Verilmeyen ücretlerimizin verilmesini istiyoruz. Maaş günlerinin bir tarihte olmasını istiyoruz. Bu eylemden dolayı hiçbir arkadaşımıza baskı yapılmamalıdır. Ücret yoksa üretim de yok, diyoruz. Eski işçilerimizin haklarının verilmesini istiyoruz.”

Maden işçileri daha sonra olaysız dağıldı. (Denge-Burhan Ceyhan-Söke)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız